Amfiye hoparlör bağlama yardım

racing0081

Üye
Katılım
3 Eyl 2017
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
40
Technics su-610 modeli amfimin A kısmına 6,3ohm 110w 2 hoparlör bağlı.elimde 2 adet daha 6ohm 100w hoparlör mevcut bunlarıda B kısmına bağlamak istiyorum. amfimin özelliklerinde
A or B 4ohm-16ohm, A + B 8ohm-16ohm yazıyor. ben bu diğer 2 hoparlörüde B kısmına bağlayıp A+B şeklinde çalıştırdığımda 8 ohm'un altında mı bağlantı yapmış olurum, hoparlörler zarar görürmü?
Bu konu hakkında teknik bilgisi olan arkadaşların, hocalarımın yardımlarını bekliyorum saygılar.
 
A ve B kısımları amfinin L (Left) ve R (Right) şeklinde çıkışı olan iki ayrı kanalıdır. Etiket aslında size şunu demek istiyor; her kanala tek tek yapılan hop. bağlantısında, bağlanacak en düşük hop. empedansı 4 ohm olabilir, ama R ve L yani A+B kanallarının toplamı şeklinde R ve L ucundan, şasi (eksi, gnd, toprak)ucunu es geçerek bağladığınızda siz zaten R ve L kanallarını seri bağlı olarak bu amfinin kendi içinden bizzat kullanmış oluyorsunuz. Seri bağlantılı hop. bağlantısında hop.lerin eşdeğer empedansları da R1+R2=R eşdeğer'den; 4+4=8 ohm. oluyor, paralelde yarıya otomatik düşmüş olarak.

Elinizdeki tek hop.'lerin ohm (empedans) değerleri zaten 6.3 ohm.'dur Bunların 2 tanesini paralel olarak bu kanallara çiftler şeklinde bağlarsanız empedans değerleri yarı yarıya düşer, 2.15 ohm olur, anfi entegresi bundan zarar görebilir. (Çiftli (Paralel) hop.'ler grupları olarak A ve B'ye tek tek bağlanırsa eğer.) Tekli olarak A ve B'ye birer tanesi ise rahatça bağlanabilir, çünkü alt sınır olan 4 ohm'dan daha yüksek omajda olur,bu tek hoparlörler. A+B şeklinde 8 ohm.'luk alt sınırında ise 2 tanesi seri olarak bağlanırsa; 6.3+6.3=12.6 ohm olur, amfiye bir zarar gelmez, ama bu defa da 8 ohm'dan omaj değeri iyice uzaklaştığı için hop. çıkış gücünde, tek tek A veya B şeklindeki bağlanmaya göre bir düşme olur, bunu pek tavsiye etmem.

En doğrusu (Bu amfi üzerinde yazan etikete göre) birer adet 6.3 ohm, 100 watt.'lık hop.'lerin birer adedini A ve B kanallarına tek tek bağlamanızdır, yani R (Right) sağ kanala 1 adedini, L (left) sol kanala sadece 1 adedini bağlamanız şeklindedir. Etiketteki empedans (Ohm) değerleri de zaten sizi bu tür bir bağlantı şekline yönlendirmek amaçlı konulmuştur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim hocam ilginiz için, son paragrafta
A ve B kanallarına tek tek bağlamanızdır, yani R (Right) sağ kanala 1 adedini, L (left) sol kanala sadece 1 adedini bağlamanız şeklindedir.
demişsiniz buradan anladığım bu 4 hoparlöru; A kanalına sağ/sol (1+1=2) B kanalına sağ/sol (1+1=2) seklinde toplamda 4 hoparlörü bağlayabilirim öyle mi? Yani 8-16ohm araligina uymuşmu oluyorum?
 
Çok teşekkür ederim hocam ilginiz için, son paragrafta
demişsiniz buradan anladığım bu 4 hoparlöru; A kanalına sağ/sol (1+1=2) B kanalına sağ/sol (1+1=2) seklinde toplamda 4 hoparlörü bağlayabilirim öyle mi? Yani 8-16ohm araligina uymuşmu oluyorum?

Hayır, elinizdeki hop.'lerin hepsini (Dördünü) değil, sadece birer tanesini A ve B' ye birbirinden bağımsız tek tek bağlayabilirsiniz. Amfi çıkış empedansı (4 ohm asgari değeriyle) ancak buna (6.3 ohm.'luk hop.'lerin tekine, 2 tanesi paralel bağlı olmadan) izin veriyor çünkü. Kolay gelsin.
 
hocam her kanalın 2 hop. çıkışı var. şuan A kanalına sağ sol şeklinde bağlı 2 adet hop. kullanıyorum. A ve B ye birbirinden bağımsız bağla demişsiniz. yani A kanalının sağına bir hoparlörü, B kanalının da soluna bir höparlörü mü bağlayayım! böyle yapmanın ne avantajı var.
 
Son düzenleme:
merhaba

aşağıdaki fotoğraflardaki ürün anfi olmalı

6 ohm hoparlör sisteme uygun değil .


29Mv6v.png


Üzerine tıklayınca çalışyor



73FDFD048449B6331E39FEF8CD02FDD5BC097A9B001.png

Tamamı tüm sayfalar ekte
 

Ekli dosyalar

  • Technics-SU-610-Service-Manual.pdf
    7.6 MB · Görüntüleme: 1
hocam her kanalın 2 hop. çıkışı var. şuan A kanalına sağ sol şeklinde bağlı 2 adet hop. kullanıyorum. A ve B ye birbirinden bağımsız bağla demişsiniz. yani A kanalının sağına bir hoparlörü, B kanalının da soluna bir höparlörü mü bağlayayım! böyle yapmanın ne avantajı var.

4 ayrı kanal varsa elbette 4 ohm'.luk alt kanal başına olan amfi çıkış empedansına göre bu 6.3 ohm.'luk hoparlörler kolayca bağlanabilir, bunda herhangi bir sıkıntı olmaz, sürekli bağlı kalmaya devam edebilir. Ama quadrofonik (Araba ses sistemi gibi 4 kanal çıkışlı ) değil de evde kullanılan stereo (2 kanallı) amfi olarak ilk anda bunu anlattığınızdan veya ben bunu böyle değerlendirdiğimden dolayı 4'l ü hop. çözümü buna göre olmaz demek demiştim. Aşağıdaki şekildeki gibi empedans uydurmayla stereo (2 kanallı) sistemde bu tür bir uygulamayla olur.

2 kanallı çıkışı (4-16 ohm) çıkışı olan stereo sisteme göre çözüm de aşağıdaki gibi olabilir, sizin gibi 4 hop.'lörü de kullanmak isteyenler bunu bir incelesinler. Sizin sisteminiz quadrofonik (4 kanal çıkışlı) olduğundan (Bunu şimdiki anlatımınızdan çıkardım) sizi bu çözüm ilgilendirmiyor.

LRdMzI.jpg


Şemadaki gibi seri indüktörleri A ve B kanal çıkışları için seri bağlayıp empedansı 4 ohm’a düşürerek, bu amfinin A ve B çıkışlarına bu şartla bağlayabilirsiniz. (Stereo sistemse eğer) yani empedans uyumundan sonra 4 ohm’a yükselen uygun omajla her 2 kanala da bağlantı sağlıklı olarak mümkün olur, ancak bu şekliyle amfiyi zorlamaz.

İndüktör (Nüveli bobini) nasıl yapacaksınız? Elinize eski besleme trafosu nüvesi (E ve I profilli olanların) sadece I profilli olan saç levhalarından bir demet yapın. Hop.'leri çalıştıran bobin (emaye) tellerinin ikisinin tel kalınlığından bu bobin teli biraz daha kalın olsun. Elinizle deneme-yanılma yoluyla sarımlar yaptıktan sonra bu indüktörle seri bağlantıda paralel hop.'lerin omajı 4 ohm' a düşmelidir. Tam düşüp düşmediğini dijital avometrenin ohm ölçer kısmında ölçerek kontrol edin. 4 veya 4.5 ohm.'u tam olarak da yakaladığınızda sarımı oradan sarmadan kesip çıkış uçlarını bobin çıkışına çıkartın. Tüm yapacağınız olay budur. Watt.’lı uygun ohm değerindeki elektronik dirençlerle de bu yapılabilir, ama indüktörle yapmak en sağlıklısı olur, bu empedans uydurma işleminde. Biraz el becerisi ve elektrik bilgisiyle bunu kolayca yapabilirsiniz.

NOT: Resimdeki seri indüktör değerini sayısal örnek olarak 2 ohm yazmıştım, bu değer bu seri bağlantıda, tam 4 ohm. elde edilinceye kadar sarım yapılınca elde edilecek bir ohm değeri şeklinde olacaktır, bunu sakın yanlış değerlendirmeyin. Kolay gelsin.
 
merhaba yardımlarınız için çok teşekkürler evet amfi bu yanlız
6 ohm hoparlör sisteme uygun değil .
demişsiniz fakat kılavuzda uygun olduğu yazıyor. yani tek kanal kullanımında (A yada B) herbir hoparlör en az 4 ohm en fazla 16 ohm olmalı yazıyor.
 
binbaşım sanırım 6ohm luk 4 hoparlör olmuyor. arkaplan kullanıcısının gönderdiği amfi fotğrafına dikkatli bakınca farkettim EACH SPEAKER (her bir hoparlör) yazıyor yani "her biri" 8ohm olması gerekiyor, canım sıkıldı şimdi
 
Sn. racing0081; canınızı sıkmayın, her birini 8 ohm'a çıkarırsınız olur biter. Verdiğim bir şemada bunun nasıl olacağını (Şema tek hop. için dördü için de uygulanacak) ve indüktörün nasıl seri bağlanacağını özellikle de belirtmiştim. 4 hopörler için bunu ayrı ayrı yaparsınız olur biter.

37 ekran crt tv'mde empedans uydurup 2. daha düşük ohm.lu hoparlörü bu şekilde paralel bağladım, hop. sayısını ikiledim ve şimdiye kadar hiçbir sorun da çıkmadı. Bu yüzden bir sürü para verip yeni 8 ohm.luk hop.'leri satın alacak değilsiniz herhalde. Bu çok mantıklı olmaz çünkü. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst