Amfide mükemmel deneyim!

TDA 1562 ile bir devrede ben yapmıştım. Dediğiniz gibi ses kalitesi beklentimin üstünde ama anfi devrelerinde tda dan çok stk lara kanım daha çok kaynıyor nedense :)

Arkadaşım STK'larda yüksek ısı koruması ve çıkış kısadevre koruması bulunmuyor. Ama Hi-Fi ye yakın ses kalitesi var STK'ların(Tabi orjinal entegre bulabilirsen). Yüksek güç ve kalite istiyorsan STK yada mosfetli amfileri tavsiye ederim. Eğer bu işlerde yeni isteniz TDA'ları tavsiye ederim. TDA'ların yapılışı basit ve 12V gibi az bir gerilimle çalışıyorlar ve 12 volt bulmak gerçekten kolay.
 
stk entegreler göçlü ama araba için beslemesini ayarlamak gerekli
 
ben bu dverenin aynısını TDA7375 entegresi ile yaptım bilgisayara bağladım saat gibi çalışıyor ama tda 1554Q ile nasıl çalışır denemek laızm ???
 
tda bir başka 7294 kulllandım için biliyorum güzel bir entegre
 
ben bu dverenin aynısını TDA7375 entegresi ile yaptım bilgisayara bağladım saat gibi çalışıyor ama tda 1554Q ile nasıl çalışır denemek laızm ???

1554Q'lu amfimde bazı değişiklikler yaptım.Soğutucuya ayrıca ilave yeni soğutucular da ekledim,4 adet parazit giderici kutupsuz kondansatörü(100nF) ve elimdeki 2000 mF ek elektrolitik kondansatörü de,lehimle 12 v.dc. çıkışına ayrıca ekledim.Şimdi son seste bile ısınma çok düşük ve amfiyi açıp kapatırken de daha az parazit sesi duyuluyor.Bakın 1554Q'lu amfim,hem dizüstümde,hem de masaüstü pc'imde çok iyi netice verdi.Ama masaüstü pc'imin olduğu oda nispeten daha küçük(Çocuk odası) olduğundan ses gücü fazla geldi,bu nedenle de dizüstümün olduğu salonda,1554Q'lu amfiyi,dvd filmlerinin sesini,sinema sesi kalitesinde dinlemede(Ama yalnızca stereo) ve müzikleri de quadro(4 çıkışlı oto müzik seti)çıkışlı bir oto müzik seti kalitesinde dinleyerek,ayrıca son birkaç gündür iyi bir test yapmış oldum ve çok keyif aldım gerçekten de.Bu konuda hiç tereddütünüz kalmasın,çok dikkatli ve ayrıca titiz çalışırsanız,TDA'dan bile çok iyi netice alınabildiğini bizlere 1554Q'lu bu amfi devresi çok iyi ispat etmiş bulunuyor.Kolay gelsin.
 
Bu arada size söylemeyi unutmuşum,pc'min YS-200'li ses kuvvetlendiricili hoparlör setini TEA 2025B adlı entegreyi satın alarak,monte edip bu çarşamba günü(Bayram ertesinde) onarmış oldum,elektrik kaçağı yalnızca bu parçayı bozmuştu.Eski emektar amfili bu hoparlör setini,çok şükürki tekrardan kullanmaktayım.Bunun benim için ayrı bir önemi vardır,çünkü ilk satın almış olduğum "exper" marka bilgisayarın bir çevre birimiydi.Yani ilk göz aprısı pc'min (Exper'den 1998'de 1200 dolara sıfır olarak satın alınmıştı.)şu anda sağlam kalan ikinci ünitesiydi,diğer parçaları(Yalnızca exper marka 13" crt orijinal monitörü bir de sağlam,çalışır durumda kaldı,onu da test için saklıyorum) sizlere ömür oldu tabiki zamana yenilerek.Yeni yapılan TDA 1554Q'lu amfi devresini de,daha önce de söylediğim gibi dizüstünde cd-dvd-mp3 müzik seslerinin kuvvetlendirilmesinde kullanma kararını verdim.Önümüzdeki günlerde 4 çıkışlı daha yüksek güç çıkışı olabilen bir amfiyi daha yapmayı planlıyorum.Yapıp da,olumlu netice alarak çalıştırırsam eğer,test sonuçlarını da ayrıca sizinle paylaşacağım elbette.Kolay gelsin.
 
Sn binbaşı
Bende ses çıkışı fazla güçlü olmayan, ancak çok kaliteli ses veren bir anfi yapmak için araştırma yapmaktayım..
Net de her sitede en kaliteli sesi STK entegrelerinin verdiği yazıyor...Sizin bu yazınızı gördüm tereddütte kaldım.
Ayrıca bazı yerlerde hoparlör kalitesininde anfi kadar önemli olduğundan bahsediliyor.
Bana ne önerirsin..
 
Merhaba.

STK'larla ilgili ayrıca bir tecrübem bulunmuyor,ancak,STK'larda distorsiyon oranının daha düşük tutulabildiğini,beyazgürültü(Transistörlerin iç gürültüsünün) çok düşük olabildiğini,çünkü STK'ların güç çıkışı olarak büyük güçlere karşılık geldiğini,bu büyük güçlerin yanında distorsiyon güç çıkışının ve diğer beyaz gürültülerin de artacağını düşünebilirsiniz.Bu sakıncaları gidermek için de,geliştirilmiş olan filitre sistemlerine sahip olmaları gerekiyor düşüncesindeyim.Çok büyük müzik güçlerinde STK'yı seçmekte kalite yönünden,kanımca sadece bu yönden bakılırsa bir fayda olabilir.TEA;TDA;gibi entegreler de nispeten,daha düşük güçlerle çalışmada ve seçimde,düşük güçlerdeki bozulmanın daha az olması(Hissedilmesi) açısından ideal olabilir.

Amfi ile beraber kaliteli,uygun ve cihaz çıkışına uygun empedans değerinde(Omajında) hoparlör seçiminin de büyük önemi vardır.Hatta hoparlör kutuplarındaki + ve - işaretin doğru yapılması(- ucu şasiye,+ ucu sıcak amfi çıkışına doğru olarak) bağlamanın bile müzik kalitesine olumlu katkısı vardır.Eğer hoparlörler ters bağlanırsa,kağıt konik membranları,içten dışa doğru değil,dıştan içe doğru ters yönde çalışacaktır.Buna da dikkat edilmesi daha iyi olacaktır.Siz çok kaliteli bir müzik sisteminde kalitesiz,markası iyi olmayan,popüler olmayan markalarla,bilinen markaların(Pioneer,kenwood gibi)kullanılması ile elde edilecek müzik kalitesi gibi,iyi bir neticeyi tam olarak alamazsınız.Datasheetlerde kullanılması tavsiye edilen,önerilen hoparlör omajları da ayrıca bizim için çok önemlidir.Pek çok alınan iyi netice,düşük distorsiyon değerleri,bu omaj değerine endeksli olarak bizlere verilmektedir.Sonuç olarak; düşük ve orta güçler için TDA,büyük müzik güçlerinde ise,daha az distorsiyon ve bayazgürültü oranı için STK diyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bende sizin yaptığınız TDA devresini yapmaya karar verdim..
Çlıştığımız yerde PC ye bağlayacam. Vardiye arkadaşlarım, sahibinden.com gibi 2. el sitelerinden kolonlarıyla beraber 100-150 tl civarı sony müzik seti alıp kullnmayı öneriyor. Belki kendimizn yapması kolanlarla beraber daha pahalıya çıkacak ancak sn Binbaşı sizde bu duyguyu iyi bilirsiniz kendi yaptığın bir şeyi kullanmanın tadı başka.
 
daha önce hoby olarak yapmıştım verim aldım güzel bir devre.hala duruyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst