aktif/reaktif oranı niye hala 22-23 lerde

Bence herhangi bir konuda yardim isteyen arkadaslar,her seyden once tesisin en azindan ozet bir tanimini yapip,en temel (akim guc bilgileri vs) bilgileri verirlerse her sey corap sokugu gibi birbirini izler...Kopuk bilgilerle ve ihtimaller uzerinden yorum keskin cozumler sunmuyor..Avare80 arkadasima onerim, eline pensampermetreyi alip kondansatorleri kendin olcmen ve roleye kendin tanitman...Uretici firmalar,rolenin kondansatorleri taniyabilme yetenekleriyle ovunuyor ama hassasiyetleri pek tekin degil...Bu yeteneklerinin tek faydasi,degistirmem gereken kondansatoru onceden soylemeleri...Role ''akilli'' da olsa onu takmakla is bitmiyor...Tesisteki diger her sey normal ise,kondansatorlerin saglamligi dahil, rolenin kademeye alma-cikarma ayarlarini tesis yuklerinin tipine gore iyi ayarlamali,akim trafo oranlarini dogru girmeli,c/k ayarinin dogrulugunu rolenin hesapladigi degerle arada bir hesaplayip karsilastirmali,cos fi degerini de 0.99 a cekmelisiniz...saygilar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
selam;
Gerilim harmoniği %9-10 yüksek bir harmonik değeridir.normali %3 civarıdır.özellikle gerilim harmoniği kart arızalarına neden olur ve rezonans riski vardır.
akım harmoniği %35 de fazla.keşke kompanzasyon devredeiken ve devrede değilken ayrı ayrı ölçseydin ve kondansatörlerin harmoniğe etkisine baksaydın.Bu ne işe yarayacak? ben de bilmiyorum :)
devreden çıkarma süresinden çok alma süresi daha önemlidir.kondansatör deşarj olmadan yeniden enerji verilirse ömrü azalır.
röledeki harmonik değeri şudur(prophi röleyi bilmiyorum) set ettiğin harmonik değerinin üzerine çıkarsa sana alarm verir.Yani harmoniğini düzeltmez.
kondansatörlerin farklı tanımlanmasına gelince.Eğer otomatik tanımlama varsa kondansatörleri tanırken yanlış tanımış olabilir.tanıtma esnasındaki yük değişimleri bunan neden olabiliyor.
kael rölelerde öğrenme modu var.kondansatörün gücü değişince yeni gücüne göre tanımlıyor.o rölede de varsa kondansatörün gücü azalmış olabilir.eskidikçe bu olur.
ya da elle giren kişi yanlış girmiş olabilir.Kondansatörlerin çektikleri akımları ölçerek doğru değerleri girebilirsiniz.ölçtüğünüz akımı 220 ile çarparsanız yaklaşık olarak VAR ! cinsinden gücü bulursunuz.1000 e böldüğünüzde de kVar cindinden gücü bulursunuz.kolay gelsin
 
merhaba..
kısa bilgi: kondansatörler sabit 25kvar +12 kademe (1.si 25 kvar diğerleri 50 kvar)
her trafo 1600kva kurulu güç. pano akım trafosu 2500/5

prophi üzerinden faz açılarını kontrol ettim 9 panonun 8 tanesininki 180 derece idi.
learn yaptım dereceler değişmedi.
kılavuzda tüm bağlantılar doğruysa açıyı 0 gösterir yoksa bağlantı yanlışlığına göre düzeltme açısı hesaplar diyor...

buna göre bağlantılar yanlış olsa bile nasılsa düzeltme açısıyla onu ayarlıyor diyebilirmiyiz.
yoksa bağlantılar kesin düzeltilmeli problem mi yaratır??

not: ahdettim bu oranı %15 e düşürecem:)
 
Avare arkadaşım;
Prophi ne diyor,faz açısı nedir bilmiyorum da,istersen sen bu sorunu halledene kadar,ceza yememen için kendi kullandığım yöntemi söyleyeyim.Bir tane sabit grup bağladım.sayacı sabah akşam okuduğumda gördüm ki,gündüz kapasitif gece ise indüktif çok yazıyor.Röle malum sabiti görmüyor.Daha doğrusu sabit grup akım trafolarından önce bağlı.Gece açıyorum sabiti,gündüz kapatıyorum.Eğer indüktiften ceza yiyorsan ya cosq yi - ye ayarla ya da bağla sabit bir grup ve sık sık sayaç okuyarak durumu kontrol et.Hatta ben bir de varko röle taktım.O zaten ceza sınırlarına göre kapasitif ya da indüktif yazdırıyor.
Yakında sabit grubu programlanabilir bir zaman rölesi ile istediğim saatlerde devreye alıp çıkaracağım.yaklaşık 5 aydır ceza ödemiyorum.Bir keresinde indüktif %19,999 kapasitif %14,99 şeklinde bir oranla kurtarmıştım.
Tabii bu yöntem bir tedavi değil bir ağrı kesicidir.Yani gerçek çözümü,hem işletmenin sağlığı açısından,hem de ülke ekonomisi açısından bulmalısın.Nasıl mı.Kelin ilacı olsa kendi başına sürermiş.Kolay gelsin.
 
ArkadaŞlar bu entesİn rg3-12c rolesİnİn pratİk ayarflarfi nelerdİr bİ bİlen cedvplasin lÜtfen kapasİtİfİm Çok yÜksek burasi bİ market
 
Sevgili servo kardesim,
Durumunuz acil oldugu icin size diger basliktan da seslendim...( bu aralar is tempomuz epey dusuk:))
Size tavsiyem vakit kaybetmeden roleyi manuel konuma alip yukun ihtiyaci kadar kondansatoru devreye alip gelip buraya arkadaslarla cozum uretmeniz...Sorun cozulunceye kadar dahi olsa bile bu sekilde birakmayin..hatta gerekirse ana kompanzasyon salterini kapatip gelin...(tesise zarar da verebilir bu durum).
Ben entesin bu rolesini bizzat kullanmadim ama roleyi cok iyi bilen arkadaslar en pratik ayarlari soyleyeceklerdir.saygilar
 
Arkadasim devrede kÖr gÜÇler olabİlİr. flourosam ampul v.s. gİbİ devreye her faza ayri ayri monofaze kondastor ekle. bİrde tesİs sÖzleŞme gÜcÜne gÖre hesap yapma Çekİlen gÜce gÖre hesap yap!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst