AKIM KORUMALI PRİZLER TOPRAKLAMASIZ TESİSATTA İŞE YARAR MI?

ihsan2434

Üye
Katılım
1 Ağu 2016
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
28
Arkadaşlar merhaba;
Bir firmaya akım korumalı priz takmak istiyoruz ancak firmada topraklama hattı yok. sıfırlama yapmışlar. bu tesisatta akım korumalı priz işe yarar mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
nasıl yani hocam röleden kastının prizin içerisindeki mi
 
röle=kakr=kaçak akım koruma rölesi
 
bildiğim kadarıyla akım korumalı prizlerin çalışma mantığı;
gerilim yükseldiğinde prizin içerisindeki VOR denen sistem gerilimi toprağa akıtarak cihazları koruyor.
Eğer toprak yerine sıfır noktasına aktarım yaparsa tesisata ve diğer prizlerde bağlı olan cihazlara etki edermi.
 
Akım korumalı prizler kesinlikle toprağa bu yükü aktarmyor. İçindeki varistor (Sizin VOR dediğiniz elektronik parçayla) paralel bağlı olduğu cihazdan önce, voltaj çok yükselirse faz ve nötr arasında çalışarak voltajı o anda cihaz için bloke ediyor (YG'e karşı korumanın anlamı da budur aslında) yani faz-nötr arasında bu tehlikeli yükün varistor içinde güç harcanması şeklinde yok olmasını sağlıyor. Toprak hattına bir gereksinimi yoktur ve toprağa herhangi bir yük akışı, YG'le karşılaşınca da bu fazla yükün toprağa akıp gitmesi söz konusu değildir.

Akım koruma prizlerinden farklı olarak kaçak akım koruma röleleri ise faz, nötr ve nötr ile birleştirilmemiş (Sıfırlama yapılmayan) saf bir toprak hattıyla ancak çok düzgün çalışabilirler. Varisitordaki gibi yüke paralel değil, bu defa her iki düşük sarımlı nötr ve faz sargısının bir toroidin içinden geçerken ikisi arasında gidiş ve dönüş farkı olması durumunda (Örneğin cihazdaki faz ve nötr noktasından bu toprak hattına kaçak akımlar oluşursa), bu toroidin dengesi bozulup alıcı devreyle bu fark algılanıp röleyle faz ve nötr'ün otomatik ve çok hızlı kesilmesini sağlıyor. Teknik olarak ikisi arasında paralel ve seri çiftler şeklinde çalışmalar nedeniyle bu tür farklar var. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst