Akım Korumalı Priz Çizdim Bakabilir misiniz?

Katılım
27 Ara 2019
Mesajlar
137
Puanları
6
İçinde EMI filtresi ve düşük voltaj kesim devresi de bulundan bir akım korumalı priz çizdim:

61834



Ancak devrede ideal olmayan bazı durumlar var. Ben elektronikte ileri seviye olmadığım için düşük gerilim kestirme devresini iyi yapamadığımı düşünüyorum. Orada transistörlü devre yerine opamp da kullanılabilirdi ama bu konuda bilgim yok.

Devrenin konacağı kutuda yer kısıtı var. Bu nedenle mümkün mertebe basit, sade bir devre kurmaya çalıştım. Dolayısıyla V değerinin okunup takip edilmesi amacıyla karmaşık ve yer kaplayan bir devre burada kullanılamazdı.

DEVRENİN ÇALIŞMASI:
230V girişi, 275V varistörler ile denetlenmektedir. Ani voltaj yükselmesi, şimşek, elektrik hatlarının yakınlarına düşen yıldırım gibi unsurların neden olduğu şiddetli piklerde kısadevre olarak patlayacak ve evin sigortasını attıracaktır.

EMI filtresi, belli özelliklerle sınırlıdır ve zararlı dalgalanmalar, SMPS adaptörlerin neden olduğu gürültüler, bastırabildiği kadar çok pik türünü bastırır.

EMI filtresinin sonunda, Y kapasitörleri ve aynı şekilde şiddetli durumlara karşı 275Volt varistörler ile topraklama hattına köprü kurulmuştur. Birçok akım korumalı prizde bu uygulamaya rastlamak mümkündür. Laptop adaptörleri gibi çoğu SMPS adaptörlerde de Y kapasitörlüsünü görmek mümkün.

Devrede ana güç hattına Voltaj denetim devresi bağlanmıştır(ne kadar voltaj denetim devresi denebilirse). Bu devre, Voltajdaki zararlı çöküşlerde rölenin kontakt uçlarını salmasına neden olur. Röle kontaktları cihazımızın direkt olarak 230V girişini açıp kapatacak yere konmuştur. V çökmesi nedeniyle röle atarsa, Kontaktlara paralel bağlı, iki hatlı buton ile tekrar start verdirilir. Rölemiz 12Volt çift kontaktlı bir röledir. Enerjisini 330nF-400Voltluk X sınıfı kapasitörden alır. Kapasitör sonrasında 1N4007 köprüsünün çıkışı, 100nF kapsitör ile filtrelenmiştir. Tam filtreleme yapamıyoruz, çünkü kapasitör değeri büyürse, anlık/zararlı gidip gelmede röle gerekli zaman aralığında atamaz. Ya da aksi durum varsa söyleyin...

Evet arkadaşlar olay bu. Bu devreyi yapasım var. Yorumlarınızı eleştirilerinizi bekliyorum. Ne yazarsanız kar benim için.
 

Ekli dosyalar

  • AKIM KORUMALI PİRİZ DEVRESİ.png
    AKIM KORUMALI PİRİZ DEVRESİ.png
    28.8 KB · Görüntüleme: 21
Son düzenleme:
diferansiyel filtrenin akım prizine etkisi yok. priz akımı o sargılardan geçmeliydi. bu durumda sizin priz akımından daha fazla akım kapasitesine sahip olmalı. yada iptal edilmeli.
diyelimki gerilim yükseldi 24 v zener iletime geçti transistör çalıştı ve röle çekti. Büyük ihtimal röle çekmeyecek çünkü 100nf kondansatör enerjisi röle bobini akımı için yetersiz. ilk anda çekse bile 100nf enerjisi hemen tükeneceği için röle tekrar bırakır. 1000uf 63v gibi bir kondansatör olmalı bence.
 
Anladım.

Birazdan bir video linki atacağım. Bu linkteki korumda devresi tam olarak nerede kullanılıyor bilmiyorum. 110V şebekeler için tasarlanmış ve dikkat ederseniz çıkışa bağlanacak yük, filtre bobininden almıyor enerjisini. Bir bakıp yorumlayabilir misiniz ben mi yanlış gördüm:


Videonun tamamına bakıldığında, bastırıcı filtre sadece yüke paralel bağlanmış, yani diğer ucu yükü beslemiyor.
 
Bu bobini trafo gibi düşünmeyin. yüksek frekanslı akım bobinin bir sargısından geçerken yüke varmadan diğer bobin üzerinden şebekeye gidiyor. yani sağdaki çıkış uçlarında görülmüyor.
 
Bu bobini trafo gibi düşünmeyin. yüksek frekanslı akım bobinin bir sargısından geçerken yüke varmadan diğer bobin üzerinden şebekeye gidiyor. yani sağdaki çıkış uçlarında görülmüyor.
Şimdi ben anlamadım. Biligsayardaysanız paint gibi birşeyle düzeltebilir misiniz kötü bir çizim de olur.
(Bobini trafo gibi düşünmüyorum devreyi bütünüyle yüke paralel bağlı bir devre olarak düşünüyorum.)

EDİT:
Hocam tamam anladım ne demek istediğinizi. İnternetten 220V için EMI filtresine baktım aynen dediğiniz gibi yükü bobinin diğer tarafına almam gerekiyormuş. Bu durumda bobinin akım kapasitesi de önem kazanıyor. Bunu TV'ye bağlamayı düşünüyorum.
Devreyi düzenleyeceğim...
 
Çizeceğim şema videodaki ile aynı.
oradaki filtre daha önce dediğim gibi yüksek frekanslı parazitlerin yüke geçmesini engelliyor.
soldaki varistör 250v , sağdaki varistörler bizim Şebeke için 125v olmalı. 3 aşağı 5 yukarı.
 
Çizeceğim şema videodaki ile aynı.
oradaki filtre daha önce dediğim gibi yüksek frekanslı parazitlerin yüke geçmesini engelliyor.
soldaki varistör 250v , sağdaki varistörler bizim şebeke için 125v olmalı. 3 aşağı 5 yukarı.
Hocam videoda sağdaki varistörler 110V için 150V olarak belirtilmiş. 220V için daha yüksek olması gerekmez mi?

Devreyi önerileriniz doğrultusunda yeniledim, bakabilir misiniz?

AKIM KORUMALI PİRİZ DEVRESİ.png


Evet...

Giriş geriliminin varistöre gelinceye kadar röle kontaklarını yakması fantazisi pek hoşuma gitmedi. O yüzden cihazın ömrünü uzatma fantazisine geçerek devreyi bir kez daha düzenledim.

61841


Fakat hala düşük voltaj kesici devresinin çalışıp çalışmayacağı,

Zener diyodunun kırılma geriliminin kaç V olması gerektiği,

bilinmiyor. Eh, herşeyi de ben yapamam ya? :) Ucundan tutarsanız düzeltiriz...

EMI bobininin akım değerini de seçmemiz şart. Bununla TV, Bilgisayar ve türevlerinin çalışacağını planlıyoruz.

Kaynaklar:
https://www.ersinelektronik.com/kategori/emi-emc-filter

https://www.signal.com.tr/urunler-emi-filtreler.html

Hangisinden almam gerekiyorsa...
 
2 hata daha var...
ortada bağladığın 3 varsitör 275v. bu varistörlerin devreye girip yüksek gerilimi sönümleyebilmesi için 500v tan büyük gerilim lazım bu değerler yüksek. bu varistörler devreye girene kadar girişe bağladığın diğer varistör yanar.
bu varistörlerin amacı faz yada nötür üzerindeki gerilimin yükselmesini önlemektir. ona göre hesap et.
diğer hata köprü diyorun dc çıkışlarına bağlanan gerilim fişe takılı kaldığı süre yükselecektir. 50k+4k7 lik dirençler bu yükselmeyi önlemek için yeterli değil. oraya bir yük daha bağlamalısın seri zener ve direnç gibi. standby durumunda oradaki gerilim röleyi çektirebilecek kadar olmalı 12v civarı..
köprü diyotun + çıkışına seri bir diyot bağla..
24v zener ucunu köprü diyotun + ucuna , rölenin ucunu ve kondansatörün + sını seri bağladığın diyotun + ucuna bağla.
rölen 12v ise zener diyotda 12 -13 volt civarı olmalı.
 
Tamam hocam sağolun. Çıkış yapmak üzereyim bir 10 dakika daha buralardayım. Bir diyeceği olan varsa yazabilir. Bu arada yorumunuza bakılacak olursa o transistörlü devre oluyor galiba :)

Tekrar düzenleyip kısmi resim yüklüyorum. Size zahmet veriyorum af buyrun.

61842


Yalnız kafama takılan bir sıkıntı var: Zenerli bölücü devresini direkt köprü çıkışından alınca... Transistörün beyz ucu dalgalı akım ile tetik alacaktır. Bu durum rölenin tırrrrr yapmasına neden olmaz mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst