Akım Korumalı Priz Çizdim Bakabilir misiniz?

mesela 2sn sonra kontak tekrar aktif olunca voltaj yüksekse yine kontağı açacaktır. fakat 220uf kondansatörün geriliminin de yükselmesi gerekir. kondansatör voltajının yükselmesi atıyorum 2sn sürerse 2sn aç 2sn kapa yapar çat çut çat çut devreye girer çıkar.
 
Merhaba arkadaşlar. Devam...

Yok zener kaç olacaktı, şuydu buydu hesap kitap istiyordu. @kesmez sağolsun "window comparator" önerince, devredeki headston köprüsü dikkatimi çekti ve neden bu devreden faydalanmıyorum dedim. Ayar yapmak çok zor olmasa gerek. Bir adet de opto-kuplör ile bence bu işi rahatça ve başım ağrımadan çözebilirim...

Ayrıca piyasada çift kontaktlı buton anahtar bulamıyordum. Onu da şuradan temin edebiliyor gibiyim:

http://www.butto.com.tr/?SyfNmbr=1&DosNo=1

Ultra kısa buton satıyormş adamlar.

Ne diyorsunuz?

Ekli dosyayı görüntüle 61873
El ile ayar yapıp çalıştırabilirsin fakat voltaj yükseldiğinde veya düştüğünde bir taraf hep yüksek diğer taraf hep düşük kalacağı için olmaz.
Butona neden ihtiyaç duydun.
Butonu başlatmak / start vermek için düşünmüş (elektriksel kilitleme), 90numara verdiğin linkteki buton iş görmez uzun süre hizmet etmeyecektir. Bunun yerine test butonlu (mekanik dahil edilmiş) röleler tavsiye ederim, her firmanın bir kaç modeli var. Veya kontaklara benzer iş görecek şekilde erişmek gerek tabi böyle olunca güvenlik zafiyeti oluşturduğundan gaz kaçağı olan yerler ve anlarda sıkıntı yaratacaktır. Örnek:

https://www.drkelektrik.com.tr/MY4IN-24V-DC-OMRON-4-KONTAK-ENDUSTRIYEL-ROLE,PR-172.html
http://www.biltekelektrik.com/markalar/urun/role-ler/omron-my4in-serisi-role/

Ayrıca bunu incele sanırım yapmak istediğin bu tip bir cihaz, ben de bugün gördüm;

https://www.electronicsforu.com/electronics-projects/adjustable-ac-circuit-breaker
 
Butonu başlatmak / start vermek için düşünmüş (elektriksel kilitleme), 90numara verdiğin linkteki buton iş görmez uzun süre hizmet etmeyecektir. Bunun yerine test butonlu (mekanik dahil edilmiş) röleler tavsiye ederim, her firmanın bir kaç modeli var. Veya kontaklara benzer iş görecek şekilde erişmek gerek tabi böyle olunca güvenlik zafiyeti oluşturduğundan gaz kaçağı olan yerler ve anlarda sıkıntı yaratacaktır. Örnek:

https://www.drkelektrik.com.tr/MY4IN-24V-DC-OMRON-4-KONTAK-ENDUSTRIYEL-ROLE,PR-172.html
http://www.biltekelektrik.com/markalar/urun/role-ler/omron-my4in-serisi-role/

Ayrıca bunu incele sanırım yapmak istediğin bu tip bir cihaz, ben de bugün gördüm;

https://www.electronicsforu.com/electronics-projects/adjustable-ac-circuit-breaker
Teşekkür ederim.
Abi ben bunlara baktım. Şöyle yorumlayayım.
Cihaz Şebeke voltajı düştüğünde atmalı ve tekrar ON olmamalıdır. Kullanıcı, lambanın normale döndüğünü görünce start vermelidir. Yukarıda kesmez, ceryanı kestikten bir süre sonra açsa da olur demek istedi. Benim aklımda olan bir durum bu ama pek güvenemiyorum. Devamlı olarak, bir arıza neticesinde dalgalanmalar düşmeler olursa, kullanıcı start düğmesine basmaz. Böylece TV'yi korumuş oluruz.

Birinci Link hakkında:
Son derece güvenilir ve bahsettiğim soruna müdahale amaçlı bir cihaz. Ancak, cihazımızın kutusunda yer kısıtı var. Dikkat edersen kesmez'in windows comparator devresinin çok yer kaplayabileceğini düşünerek, sadece wheatston köprüsünü alıp gerisini yine transistörlü devre(optokuplör) yapmışım. Çünkü küçük bir karta sıkıştırmak zorundayım. Cihaz kutusunun pdfsine bakarsak maksimum 6x6cm PCB kullanabiliyoruz.

Düğme hakkında:
Düğme zaten çok nadir kullanılacak, devamlı basılmayacak. Hani 6ayda ya da yılda bir. Durum böyle olunca... Yani bilemiyorum olur mu olmaz mı...

İkinci link hakkında:
Bu devreye daha önce baktım. Trafo kullanamıyorum. Ayrıca devre çok güzel kurulmuş ama yer kısıtımız var. Yani sabır zorlayan bir uygulama ile uğraştığımın farkındayım. Ama elden geldiği kadar basite indirgemek zorundayım.

Durum bu.
 
Arkadaşlar merhabalar.

Sonradan farkettim. Bir kullanıcı bu cihazı, toprak ile nötrü birleştirilmiş yani yanlış topraklama uygulaması yapılmış bir pirize takabilir. Bu durumda,

şönt hata.png

...gibi bir durum ortaya çıkıyor. Gördüğünüz 250V limit değer uygun mu, yoksa varistör voltajlarını 150Volta çekeyim mi?

İkincisi devremin son halinde röleyi TLP627-1 'in kollektör akımı ile sürmekteyim. Bu entegrenin VCE=300V olarak belirtilmektedir. yeterli görünüyor. Fakat yine de MJE13005 gibi bir yüksek gerilim transistörü ile süreyim mi? gerek var mı? (Akımın 330nF seri kapasitör ve diğer baradaki 47R-1W ile iyice düşürüldüğünü dikkate alın)

Devrenin PCB'sini çizmeye başladım. Uygun bir çift kontaklı röle lazım. 12VDC bobin gerilimi ve bir televizyonu 24saat çalıştırabilecek kontak gücüne sahip röle kullanmak istiyorum buna da yardım edebilirseniz...

2020-03-06-172439_1366x768_scrot.png

@kesmez seni rahatsız etmek istemiyorum ama hep mantıklı önerilerle geliyorsun.
@by lent kadim dostum bir bakabilir misin? Olumsuz yorum yazmaktan çekinme.
Konuya hakim arkadaşlar varsa bakıp yorum yazabilirler.
 
röle bobini kaç ma çekiyor orası önemli.
opto kollektör akımı röleyi sürebilecekmi . onu kontrol et.
voltaj yönünden sorun yok. senin voltajın 24 volt ise.
 
HE he :D ben ve olumsuz görüşlerim ... Bence mevcut şemaları incele karşılaştır, kullanılacak gerilimlere karşılık bir seçim tablosu var mı, üreticilerin sayfalarında sunduğu araştır. Bir de son şeman mı geçerli şu an itibariyle 125v olan ... 4 mov gördüm 1 tanesi gereksiz bu durumda bence, yine çizmeye acele etmeden araştır derim ;). Yanlış sonuç çıkarmasın kimse, ben de çok bilen biri olarak yazmıyorum yerinde olsam böyle yapardım.

1583555113582.png

https://images.app.goo.gl/bJMfRt63PjRJsWgG9
https://passive-components.eu/how-to-use-esd-surge-protection-disk-varistors/

Sn. @kesmez 8. mesajında belirtmiş zener neden 24v sonuçta 12v röle kumanda edielcek? Her şey maliyet neticede, simülasyonda durum nedir?
Röle hakkında pek diyeceğim yok, evlerde en baba tv bile kullanılsa 10A geçeceğini sanmam;

https://www.google.com/search?biw=1...i30k1j0i7i30i19k1j0i7i5i30i19k1.0.skUmPkgR-Ho
 
Hata bende...:confused: Devreyi verdin mi oğlum sen? Vermedin? E neye cevap vericekler?

Son hali budur arkadaşlar.

korumalı prizv6.png

Devam ediyorum ikinize de yanıt vermeye çalışıcam. Öncelikle ben söylemeyi unuttum bu konularda uzman değilim alaydan yetişmeyim, mesleğim bu değil arkadaşlar o yüzden yardımlarınıza ihtiyacım var.

Devrede gördüğünüz gibi artık zenerli devre iptal. Röleyi direkt 220V ile besliyorumo_O:eek:
220V ile 12V röle beslenir mi? Besleniyo arkadaşlar, bu konuda deneyimliyim:cool:
Trafozuz adaptörü filtreleyip zener kullanmadan, röleye 47ila100ohm seri direnç bağlarsanız cillop kimin çalışıyo ve 24 saat fişte kalıyor, yıllarca hizmet veriyor. Çünkü akım çok düşük, röleyi yakmıyor.

Röleyi bu kez transistör ile sürüyorum. Transistör bir opto-küplör. @kesmez 'in önerdiği "window comparator" devresine bayıldım. Son derece hassasiyeti yüksek olan bir devre idi ve otomatik düşük V kesicisi yapmak için ideal idi. Bu devrede 2 adet 4 bacaklı opamp kullanmam ve bir headstone köprüsünden referans aldırıp transistör ile röle sürdürmem gerekiyordu. Ölçtüm biçtim, PCBye bu devrelerin tamamını sığdıramıyorum arkadaşlar. Yani ukalalık yaparak hem soru sorup hem yanıtınızı değerlendirmediğimi düşünmeyin. Omuyor.

Peki ne yaparbilirdim. Daha önce, mekanik skalalı VUmetre devresinde, çeşitli ölçümlerde kullanılan galvanometrelerde kullanılan weatstone köprüsünü gördüm kesmez'in önerdiği devrede. Bu devrede iki adet gerilim bölücü oluşturup her iki bölücüden de referans ucu çekiyor ve birçok yerde değerlendirebiliyoruz.

Ben de, bu fikirden hareketle, büyük ve hassasiyeti yüksek olan ideal window devresi yerine, wheatstone devresinden aldığım referans uçları ile bir opto-kuplörü çalıştırmanın nasıl olacağını merak ettim ve bu devreyi kurdum. 12V röle zaten düşük amperli 220V ile çalışabiliyor onda sıkıntı yok. Ama voltaj düşmesinde kesim hassasiyetini arttırmak için iki gerilim bölücüden faydalanmak istedim.

İşte olay bu.

Şimdi söz sizin. Bir önceki sorularımı yineliyorum.:)

Ha unuttum @by lent , gereksiz değil o, dediğin gibi yaparsam, olacağı şu:
şönt hata2.png


@kesmez , optokuplörün kollektör akımı 150mA. Yetiyor görünüyor ama hangi röleye göre?...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst