Akü ve inverter ile dayanıklı UPS nasıl yapılır?

Hasan6464

Üye
Katılım
5 Mar 2023
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar. Bulunduğum ilçede çok fazla elektrik kesintisi oluyor. Dükkanımda bulunan 2 adet PC, 2 adet pos cihazı ve 1 adet modemi hem elektrik kesintilerden korumak hem de 4-5 saat kesintisiz çalıştırıp müşterilerime hizmet etmeye devam etmek istiyorum. Bunun için nasıl bir akü ve inverter almam gerekiyor? Hiç bir bilgim yok yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler.
 
akü+invertör+redresör hesabı yaparsak hem zahmetli hem de pahalı bir sistem gibi görünüyor. onun yerine güçlü bir ups size daha uygun gelebilir. kabaca benim hesabım 5-6 kw size uygundur. ama ben illa invertör istiyorum derseniz 2-3 kw invertör (tam sinüs) 100 amperde 3 tane akü bir de akü şarjı için redresör almanız gerekecek.bunlar benim yaptığım kabaca hesap. diğer ustalarımız daha güzel fikir beyanında bulunacaklardır eminim. ama her ne şart olursa olsun oyum ups ten yana.
 
Paskomya ustama katılıyorum. Akü ve inverter almak yerine UPS almanız daha mantıklı olacaktır. Aküler bittiğinde tekrar şarj etmek için ayrıca bir redresör almanız gerekecek. Birde akü+inverter şeklindeki tasarımda elektrik kesintisi olduğunda bu cihazlarınızda kesintiye sebep olacaktır. Kesinti olduğunda cihazlarınızı tekrar başlatmanız gerekebilir ama UPS alırsanız cihazlarınız kesintiden etkilenmez. 4-5 saat için size ustamında belirttiği gibi 3 ya da 4 adet 100Ah kuru akü gerekli (Yük 400w ise) . Gerekli UPS kapasitesini bulabilmek için cihazlarınızın toplam gücünü kabaca 0,6 ya bölerek hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin toplam gücünüz 400W öyleyse alacağınız UPS gücü = 400W/0,6= 666 VA olmalı gibi . UPS gücünü ne kadar yüksek seçerseniz o kadar iyi olur.​
 
Son düzenleme:
aslında o olay öyle değil ups ve jenaratör ile olur o ups kesintide jenaratöre start sırasında destek olur ups ve invertörler kısa süre besliyor tabi ges,res yapmazsan ,
 
Evet UPS in amacı jeneratör devreye girene kadar destek sağlamak ancak akü kapasitesini arttırırsanız yükünüzü uzun müddet besleyebilmekte mümkün ama maliyet çok artar.
 
Merhabalar. Bulunduğum ilçede çok fazla elektrik kesintisi oluyor. Dükkanımda bulunan 2 adet PC, 2 adet pos cihazı ve 1 adet modemi hem elektrik kesintilerden korumak hem de 4-5 saat kesintisiz çalıştırıp müşterilerime hizmet etmeye devam etmek istiyorum. Bunun için nasıl bir akü ve inverter almam gerekiyor? Hiç bir bilgim yok yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler.
Öncelikle bu teçhizatın ne kadar güç çektiğini ölçmelisiniz, ya da bir elektrikçiye pensampermetre ile ölçtürmelisiniz ki anlık ya da saatlik güç ihtiyacınız belli olsun. Ondan sonra belirlediğiniz süre yetecek kadar bir ups tedariğine girebilirsiniz. Söz konusu cihazlarınız muhtemelen DC12 volt ile çalışmaktadırlar. UPS demek aslında içinde inverter devresi ve akü şarj cihazı olan bir aküden ibaret cihazlardır. Şebeke olduğunda aküsünü şarj eder, şebeke kesildiğinde de nano saniye süresinde aküyü ve inverterini devreye alarak size AC220 volt gerilim sağlamaya devam eder. Yani akü kapasitesine ve kendi gücüne göre size enerji sürekliliği sağlar. Unutulmamalıdır ki bu tür sistemlerde çokça kayıplar olmaktadır. Böyle bütünleşik bir sistem yerine (UPS) değil de bu işi akü+şarj cihazı+inverter ile yapsanız da durum değişmeyecektir. Ben de kolay olanın uygun güç ve kapasitede UPS olacağını söylemek isterim.

Tüm cihazları DC12 volt ile çalışacak bir sistem kurabilseniz çok daha düşük kapasite akü ile daha uzun süre kullanma şansınız olur. Bu noktada PC'leri DC12 volt ile çalışacak hale getirmek biraz zor olabilir. Zamanında çalıştığım yerde sanırım HP CompaQ masaüstü bilgisayarlarda, bilgisayarın elektrik fişini duvardan çektiğimde kapanmamıştı. Kısa bir şaşkınlık sonrası kapağını açtığımda kasa içinde 12V 7Ah bir akünün alt kısma sabitlendiğini görmüştüm. Ve bu akünün kutup başlarından da birer kablo ile PSU'nun içine bağlı olduğunu görmüştüm. Seksenlerin ortasından beri PC'lerle tanışmış olsam ve iç içe olsam da böyle bir şey aklıma gelmemişti ve karşılaşmamıştım. O zamandan sonra böyle bir PSU ile bir daha karşılaşmadım. Aslında şu an bir süredir arızalı olan UPS'im yerine aküyü PC'nin doğrudan ilgili noktasına bağlayabilsem hiç de fena olmazdı. Fakat akünün şarjı için malum DC12 volt'tan biraz daha yüksek gerilime ihtiyaç var ve dolaysıyla o tarz tasarlanmış bir PCU gerekiyor olabilir. Bilmiyorum bu konuda bu tür bir PSU ile karşılaşan oldu mu? Bu konuda başlık açmayı düşünürken konu ile ilgili olabileceğini düşünerek burada yazmak istedim.
 
@rsimsek bahsettiğiniz türden güç kaynakları kartlı geçiş sistemlerinde kullanılıyor ancak bilgisayarda daha önce hiç denk gelmemiştim. Bilgisayar için olanları non stop power supply diye geçiyormuş.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst