aşırı induktif - yardım lütfen

mhacanal

Üye
Katılım
5 Nis 2009
Mesajlar
121
Puanları
1
Yaş
39
800 KVA lık bir trafodan 1 klima, 3 floresan lamba, 2.2 kw lık bir dalgıç motor ayrıca 4 tane 190 kw lık su pompası besleniyor.
sabit 40 KVAr, kademeli ise; 380 KVAr(10-20-30-40-40-40-40-40-40-40-40) olmak üzere toplam 420 KVAr kondansatör var.
pompalar kendi aralarında kaydırma yapılarak 1'er saat arayla değiştirilerek her zaman en az biri kullanılacak sekilde calıstırılıyor.
yani, ilk saat sadece 1. pompa, sonra 1 saat 1 ve 2. pompa, sonra 1 saat sadece 2. pompa, daha sonra 2 ve 3. pompa, ... , bu sekilde devam ediyor.
sabiti 10KVAr yapınca kapasitif yazmıyor, indüktif %900'lerde,
sabiti 40KVAr yapınca %35 civarı kapasitif, %700 civarı indüktif yazıyor.
AG tarafına süzme sayaç taktık, kapasitif ve indüktif normal gorunuyor ama esas sayacımız OG'de. ve oradaki sayaç yukarıda belirttigim gibi asırı reaaktif degerler okuyor.
bu sorunu nasıl cozebilirim? yardımcı olursanız sevinirim, simdiden tesellurler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yazdıklarınız bana OG deki sayacınızın bağlantısında sanki sorun varmış hissi yarattı. %700 endüktif çok ama çok gerçekten. hem ayrıca devreye aldığınız kondansatörler le kapasitif yaza biliyorsa sisteminiz de ya sayaç bozuk diye düşünürüm.

İkinci bir alternatif ise aşırı harmonikli bir tesisiniz bulunmakta. kondansatörler devreye girdikçe daha da kötüye gidiyor.
 
Elektrik sayacı şüpheli duruyor. Bir güç analizörü ile durumu açığa kavuşturabilirsiniz.
 
800kva trafo için 40kvar sabit fazla.Bir de kompanzasyon sistemi otomatik çalışıyormu?Bahsettiğiniz %700 ve 900 oranları aşırı bir değer.Şöyle bir yol takip ederek bir fikir elde edilebilir.Basit bir liste oluşturup sayaç endekslerini ve kondansatör gruplarının hanğilerinin devrede olduklarını kısa aralıklarla takip edip bir kanıya varılabilir.Kompanzasyon sisteminde bu sorun yeni mi oluştu?daha önceki oranlar normalmiydi?
sayın tossun2008'in dediği gibi zaman zaman şebekede bir şekilde faz sırası değişmeleri oluyor.Bu gerek hat yenileme veya zaman zaman hat kopmaları sonucu fazların yeri değişebiliyor.Bir kaç kez başıma geldi.Eğer elektrik saati dijital ise bazılarında faz sıralaması ekranda gösteriyor.
 
soylemeyi unuttugum bir nokta var, sayac bir kez degistirilmis. simdi yine sayac degisikliği isteginde bulunulmus, tekrar degisecek.
ayrıca bu sorun yeni bir sorun degil, yaklasık 7-8 aydır suruyormus (sistemin kuruldugundan beri). ben bu işe 2 gun evvel basladım. bu sorunu onume koydular, anladıgınız gibi biraz da acemiyim. sayac, kontrolden birkaç gun icerisinde cıkacak, son durumu iletirim. tesekkurler...
 
arkadaşım senin og deki saat dijitalmi yoksa mekanikmi mekanik ise aktif ve reaktif sayaçların bağlantısını yanlış yapmış olabilirsin
 
Faz sırasını kontrol ettin mi ?Aşırı reaktif , akım trafosu ve referans fazları ayrı ayrı fazlardan alınmışsa veya faz sırası ters ise olur..
 
...AG tarafına süzme sayaç taktık, kapasitif ve indüktif normal gorunuyor ama esas sayacımız OG'de. ve oradaki sayaç yukarıda belirttigim gibi asırı reaaktif degerler okuyor...

soylemeyi unuttugum bir nokta var, sayac bir kez degistirilmis. simdi yine sayac degisikliği isteginde bulunulmus, tekrar degisecek.
ayrıca bu sorun yeni bir sorun degil, yaklasık 7-8 aydır suruyormus (sistemin kuruldugundan beri). ben bu işe 2 gun evvel basladım. bu sorunu onume koydular, anladıgınız gibi biraz da acemiyim. sayac, kontrolden birkaç gun icerisinde cıkacak, son durumu iletirim. tesekkurler...

OG ölçümde bir terslik var anlaşılan. Sorun sadece sayaçta olmayabilir. Gerilim trafoları ve akım trafolarının sağlamlığı ve şebekeye ugunluğunu da kontrol edin. Bağlantı hataları da bazı sayaçlarda ölçüm anormalliği yapar.
 
sayaç dijital, köhler marka x5.
yeni sayaç takıldı aynı sorun devam ediyor.
sayacın faz baglantıları dogru, zaten yanlıs olsa uyarı veriyor.
yanlıs mı dusunuyorum bilmiyorum ama og deki sayaçla reaktif güç kontrol rölesi arasında sadece trafo var. rölenin ölçümü uygun sayacın sapıtmış durumda. bu durumda sorun trafoda olabilir mi? veya baska herhangi birşey?
Ayrıca;
Aşırı reaktif , akım trafosu ve referans fazları ayrı ayrı fazlardan alınmışsa veya faz sırası ters ise olur..
demişsiniz.
bu akım trafosundan kastınız yg tarafındaki mi yoksa ag tarafındaki mi? ve referans fazından kastınız nedir, onu anlayamadım. acıklarsanız sevinirim.
 
sy mhacanal:işi kokten çozmek istiyorsan reaktif guç kontrol rolesininin akım uçlarını og de olçum yapacak biçimde olursa senin iş tmm çozulur bunun için en iyisi rg3 -12cs veya abb rvt 12 tavsiyem kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,213
Mesajlar
915,862
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst