56000btu klimalar 16derece aşağı çekmiyor.. Yardım

veli125

Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
113
Puanları
1
arkadaşlar elimzde 56000btu luk klimalardan var.iş yerimizde kullanmaktayız. ancak oda ısısının 15-16 olması gereklidir. yalnız klimalar 16-17 den aşağı indirmemektedir.kapanmaktadır. bunun için kart iptalinden başka çaresi varmıdır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu cihazınızı iş yerinizde ne amaçlı kullanıyorsunuz?

Konfor için üretilen klimalar dizaynı gereği 18 derece altında düzgün çalışmazlar. o yüzden set sıcaklığı belli dereceden aşağı inmez. Bazı modifikasyonlarla cihazları daha düşük sıcaklıklarda çalışmak mümkün.

Eğer ürün yada başka amaçla soğutma istiyorsanız ( konfor dışı kullanım ) amacına uygun ( soğuk oda gibi ) ürün kullanmanız daha mantıklı görünüyor.

Not : cihazı kandırmak için oda sıcaklığını ölçen sensörü değeri ile oynayarak cihazın çalışmasını devam ettirebilirsiniz. direnç değeri ile oynayarak..
 
evet klimaları konfor dışı kullanacağız.depomuzda ürün soğutmak için kullanılacak.mesela önce eski pencere tipi 21000btu klimalar kullanıyorduk onlarda 18 derece gibi bir kısıtlama olmazdı.o yüzden onlarda 15 derece de kullanırdık.dijital termostat bağlıydı kendi 15 derecede otamatik kapanırdı.
şimdi ise klimaları büyüttük 56000 kanallı tip klima aldık lg ve airkool markalar var.ancak bunlarda kontrol paneli mevcut onlardada dediğiniz gibi 17-18 in altına çekemiyoruz..
bazıları termostatı oda ısısından 2 derece fazla göstermek için odaya koyduğu köpük içine koymaktaydı ondada bu defa oda soğuyunca klima kapanmazdı.
şimdi biz sensörü 2 derece nasıl fazla gösterebilriiz.veya ünite kartında bunun ayarı varmıdır.
olmadı son çare klimanın kartını söküp düz bağlayacağız.odaya koyduğumuz dijital termometree klimayı kapatıp açacak.yalnız ondada budefa defroz iptal olacak.birde sıcak-soğuka kendimiz elle geçireceğiz.
ne yapmamız gerk yardım lazım
 
Pencere tipi cihazınız mekanik termostatlı olduğu için son konumda durmaksızın yada daha düşük sıcaklıklarda çalışabilir.

Yeni nesil cihazlarda karta müdahale yada kartın iptali yerine farklı bir kontrol sistemi takılmalı. Cihazın oda sıcaklığını ölçen sensörün tipine göre seri direnç takılarak sorun halledilebilir. ( ntc yada ptc hangi tip olduğu tesbitedilip ona göre müdahale edilebilir ) Elektronik bilgisi olan biri detaylı bakmalı.

Yada direkt termostat takılarak kontrol yapılmalı..

Kolay gelsin..
 
serkan bey elimizde şuan 2 adet vardır. 1 adet de bu hafta içinde alım yapacağız. dediğim gibi son çaremiz kart iptalidir.ama onun yerine sizin önerdiğiniz yöntemler mantıklıdır. fakat o konu hakkında hiç bilgim yok.isterseniz dış ve iç ünite kartlarının detaylı fotograflarını çekebilirim.ona göre bize bilgi verirseniz yada kendiniz inceleme yada montaj için mesafe uzak yerimiz antalyada.onun yerine gerkli malzemeleri temin de edebilrisiniz.sizden gelecek cevabı bekliyorum
 
Termistörler ısı ile değerleri değişen bir direnç türüdürler.termistörlerin bazı tipleri ısı ile doğru orantılı bazı tipleride ısı ile ters orantılı
olmak üzere dirençlerini değiştirirler. şimdi kısaca bu tiplere bakalım;
TERMİSTÖR TÜRLERİ

Termistörler iki çeşittir;

1. NTC (Negative Temperature Coefficient);

Z88A3_NTC_sembol.jpg


NTC2.jpg
NTC4.jpg


Negatif ısı katsayılı termistörlerdir. üzerindeki sıcaklık arttıkça direnci azalır, sıcaklık düştükçe dirençi artar.

ntc1.jpg
NTC3.jpg




2. PTC (Positive Temperature Coefficient);

Pozitif ısı katsayılı termistördürlerdir. üzerindeki sıcaklık arttıkça direnci artar, sıcaklık düştükçe dirençi azalır.

PTC4.jpg
PTC_symbol.jpg



 
Mesajı aditleyemedim burdan devam ediyorum.

Eğer cihazınızın sensörü ptc ise basit. ptc yi yerinden sökün iki bardağa su hazırlayın yanınızda birtermometre olsun. birde ölçü aleti avometre. bardaktaki suların sıcaklıkları önemli.. mesela örnek vereyim.

cihazınızın oda sıcaklığını kac derece farklı ölçmesini istiyoruz diyelimki 5 derece.

iki bardaktaki suların sıcaklık farklarını termometre aracılığı ile 5 derece farkla ayarlayacağız. Biri 25 derece olsun diğeri ise 30 derece

sensörü ölçü aletine bağlayıp 25 derecedeki suya daldırıyoruz ve direncin sabitlendiği değeri not alıyoruz. Mesela 15 k ohm Not alıyoruz. Daha sonra 30 derecedeki bardağa sensörü daldırıyoruz. burda okuduğumuz değeri not alıyoruz diyelimki 17 k ohm. ikisinin arasında 2 k ohm fark var. Elektronikçiden 2 k ohm luk bir direnç alıp sensörün kablosuna seri olacak şekilde lehimliyoruz. bunu cihaza montajlıyoruz. cihazı çalıştırıyoruz. cihaz çalıştığında direnç değeri 2 k ohm fazla yanı 5 derece yüksek görecektir. odayı soğuttuğunda mesela 20 derece gördüğü halde aslında oda 15 derece olacaktır. 18 derecenin altında olmadığı için cihaz durmayacak daha uzun çalışacaktır. sizde set sıcaklığını ona göre ayarlamalısınız.

umarım temel mantığı anlatabildim. ntc de ise paralel direnç bağlanmalı ama onun matematiksel hesabı daha zor. genelde ptc tipi sensör kullanılır.

Bu ara Antalyanın neresindesiniz ?

kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
peki bu bahsettiğiniz ptc sisteminde örnek verdiğiniz 5 derecelik fark dediniz ben bunu 3 derece fark olarak ele alacağım 3 derece fark bize yetrlidir.diyelimki oda ısısı 15 olması gerekli 3 derece fark ile klima bunu 18 olarak algılıyor.ve 18 derecede (gerçekte 15 derece) klima kapanıyor.peki bu bahsettiğiniz sistemde sapma,yanılma,şaşma olurmu mesela aradaki fark 3 iken oda ısınınca fark 2 ye yada 2.5 farka inme biz fark etmeden sapıtma olurmu.bazı dönemlerde oda ısısı 25 derece tutmak gerkli.değişen ısılarda sorun çıkarırmı.
antalyanın korkuteli ilçesi
 
oda sıcaklığının hassasiyeti 1-2 derece ise bu işi klima ile yapamazsınız. klimada bu hassasiyet oranı daha fazladır. Klimalar taşınım ile ısı transferi sağlar. ( iletim yada ışınımla değil. ) taşınımla yaptığınız ısı transferinde oda sıcaklığını homojen olarak her noktasonu eşit sıcaklıkta tutamazsınız. özellikle içeri istif ettiğiniz ürünün hava akışını engellemesi lokal olarak sıcaklık farkları oluşturacaktır. bir kaç üst mesajımda konformu yoksa ticari v.b. başka bir amaçlamı kullanıyorsunuz dememin nedeni bundan dolayıydı. Keza oda izolasyonuda bunu etkileyecektir.

İçerideki havayı ne kadar iyi sirkülasyon ederseniz o kadar iyi homojenize sıcaklık elde edersiniz. ( şartlandırılan havanın odanın her yerinde dolaşmasını sağlayarak homojenize bir sıcaklık sağlayabilirsiniz ) Klimanızın ekranı varsa bu ekranda gördüğünüz oda sıcaklığı diyelimki 18 yazıyor yada 20 derece.. klima ünitelerinde kullanılan sensörlerin toleransı nedir tam bilmiyorum ama % 3 yada %5 gibi sapma olasılığı vardır. Çok sağlıklı bir sıcaklık sensörü değil. hassas ölçümler için hassas sensörler vardır. Proses kullanımları için.

umarım aklınızı karıştırmıyorumdur. oda sıcaklığınız çok hassas değilse klima ile idare edebilirsiniz. Bende Antalya'da ikamet ediyorum.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
klimayı kullanım amacımız mantar üretimi içindir.haliyle odalarda fan vardır. her saat başı 15dk hava basılmaktadır.hava devamlı sirkülasyon olmaktadır.%3 yada %5 lik tolerans önemli değildir.çünkü odalarımızda dijital termemotreler vardır. farklı markalar hepsi küçük değişiklik göstermekte.bir marka 15.3 göstrerirken diğer marka 15.8 göstermektedir.farklı markalar arası yarım derece farklılık olabilmektedir.
benim yukarıdaki sapma oluırmu derken bahsettiğim klimanın kendi sensöründeki değil.taktığımız dirençde diyelimki farkı 3 derece yaptıkya 15iken 18 algılıyor.25derece oluncada 28 algılarmı yani arada fark devamlı 3 derece kalırmı yoksa aradaki 3 derecelik farkda sapmalar olurmu.bu direnç devamlı 3 derecelik farkı korurmu. oda soğuyunca kapanıp ısınıca tekrar çalışma zamanlarında aksaklık olurmu.biizm için bu önemli.
bize kartı iptali önerdiler.ancak bir klimacı ise kart iptali klimada arızaya sebep olur iptal ettirmeyin dedi.kafamız karıştı.tabi klima yerine ısı pompası öneren de olmuştu :) sizden de fikir almak isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,882
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst