5 Voltu Yükseltip 12 Volt Şerit Led Nasıl Yakılır

siteuye

Üye
Katılım
20 Mar 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhabalar;
Elektronik konusunda tecrübesiz bir arkadaşınız olarak konuya hakim arkadaşlardan sorunumla ilgili öneri ve yardım rica ediyorum. Sorunuma gelince aşağıda proteusta acemice çizmiş olduğum devredeki 74hc595 register entegrelerinin her bir ucuna zil teli bağlantısıyla 12 voltluk üçer adetlik olmak üzere şerit led bağladım. Yani register entegrelerinin her bir bacağına bir tane şerit led bağlamaya çalışıyorum. 12 volt 15 amperlik bir smtp adaptörden gelen 12 voltu 7805 regülatör ile 5 volta indiriyorum. Shift register enteglerini bu voltaj ile çalıştırıp normal ledleri bu entegrelerin ucuna bağlayarak çalıştırıyorum. Ekte verdiğim proteus çiziminde bazı komponenleri bulamadığım için (mesela adaptör girişi gibi) mesajımın içinde belirtmem gerektiğini düşündüm. Breadboard üzerinde denediğimde ledler yanıyor ancak regülatörde ısınma oluyor. Ama asıl sormak istediğim şey bu entegrelerden verdiğim ve normal ledleri yaktığım bu 74hc595 bacaklarına şerit ledi bağlayıp çalıştırmam mümkün olmadı. Şerit ledler 12 voltta çalıştığı için zaten 5 volt ile çalışması mümkün değildi. Yapmış olduğum araştırmalarda IRF4905 mosfet ile çalıştırabileceğimi öğrendim. Yada ben araştırmalarımdan öyle bir sonuç çıkarttım. Bulunduğum şehirde bir elektronikçiye sordum o arkadaş böyle bir şeyin ancak entegreden çıkan her bir bacağa bağlayacağım IRF4905 mosfet ile mümkün olabileceğini söyledi. Soruyu sorduğum kişinin elektronik bilgisini tartmak benim haddime değil. Ancak bahsettiğim şeyi yapmanın daha pratik ve ucuz bir yolu yok mudur? Zaten 74hc595 entegresinden bir bacağa IRF4905 mosfet bağlamaya çalışırken bile deneme yanılma sonucunda birkaç entegreyi yaktım. Ancak yine de şerit ledi yakamadım. IRF4905 mosfeti yanlış bir yere mi bağlıyorum? Yanlış yere bağlamış isem ekte vereceğim devrede nereye bağlamam gerekmektedir. Kusura bakmayın soruyu uzattıkça uzattım ama biraz hırs girdi işin içine uyuyamıyorum desem yeri sitedeki deneyimli arkadaşlardan yardım ve öneri alabilirim ümidiyle sabah olmasını bile bekleyemeden bu saatte girip mesajı atıyorum. Ekte verdiğim amatör çizimimde breadborda çalıştırabildiğim devre var. 12 voltluk şerit ledleri yakabilmek için bu devrede nereleri ve veya hangi komponentleri değiştirmem gerekiyor.Sorun hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Proteus Çizimim Aşağıdaki Ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • FormaGonder.pdsprj.zip
    26.9 KB · Görüntüleme: 5
Arkadaşlar herkese iyi bayramlar. Mesaj kirliliği yapmak istemiyorum asla. Ancak sorunum hakkında fikir ve öneri verebilecek kimse yok mu acaba?
 
Şerid ledlerin metresinin (Tek çipli, 3 çipli, RGB veya beyaz tip) çektiği akım (Amper) miktarı sayısal olarak bellidir. Zaten 220 volt ac>12 volt dc adaptörler şerd led için seçilirken önce bu şerid ledin çekeceği amperi hesaplanır ve adaptör çıkış amperi buna uygun seçilir. Muhtemelen dc-dc boost konvertörü breadboard üzerinde denerken bunu hesaplamadan metresi çok fazla olan şerid ledi kullandıysanız devre çok başarılı çalışsa bile yanmaması amperin düşüklüğü nedeniyle olmuş olabilir.

Google görselde bu konuda bir arama yaptığınızda karşınıza hazır veya entegre devre yapımları şeklinde pek çok uygulama çıkar. Ama burada asıl önemli olanı bu şerid ledin kaç metre olduğu ve onun kaç amper çekip hazır satın alacağınız veya kendinizin yapacağı dc-dc boost konvertörün çıkışlarındaki amperin, bunları çalıştırmasını tek başına karşılayıp karşılayamayacağıdır. Yani entegrenin çıkış amperi şerid ledin besleme akımı amperine eşit veya ondan daha fazlası olması daha önemlidir. Kolay gelsin.

https://www.google.com.tr/search?q=...uakYbWAhXLVRQKHb9zBu4QsAQIMg&biw=1088&bih=479
 
binbaşı;
üstadım ilgin için teşekkür ederim. Ben beş metrelik şerit ledi üzerinde üçer led ve bir direnç olacak şekilde kestim ve uçlarına birer tane zil teli lehimleyerek amatörce çizmiş olduğum devremdeki 74hc595 entegresinin her bir bacağına bağladım. Yani metre uzunlukta denilebilecek bir şerit led yok elimde. Üç led ve bir direnç olacak şekilde bölünmüş 64 adet şerit led parçası var. Her bölünmüş parçaya bağladığım zil tellerine 12 volt verdiğimde ledler yanıyor. Ben bu ledleri devrede 5 volt giriş yaptığım Shift register entegrelerinin her bir bacağından aldığım çıkışlara bağlamaya çalışıyorum. Ancak 5 volt haliyle yakmıyor ledleri. Üstadım benim sormak istediğim şey senin önerindeki dc-dc boost konvertörleri bu bacakların hepsine tek tek mi bağlamam ve uygulamam gerekiyor? Yani 74hc595 entegrelerinden çıkan her bir bacağa toplamda 64 adet konvertör mü bağlamam gerekiyor? Eğer öyle olacaksa çok hantal, masraflı bir çözüm olmaz mı bu? Bu konuda fikir, öneri ve yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Dc to dc boost cevirici hem maliyetli olacak hemde belki entegre cikis akimi yetmeyebilir.

Olmasi gereken,

Her entegrenin cikisina bir transistor baglayacaksiniz bu transistoru 12 volt ile besleyeceksiniz. Transisyorun base ucuna 74hc595 in cikis pinini baglayarak sorununuzu cozeceksiniz.

Ana temel sema icin asagidaki resime dikkatinizi cekeyim. Burada role yerine sizin serit lediniz olacak.

Q8x5c-ESmZwKkmTiQfzCA-zWSbu2K5JVZwBCID8tCQnV94UGx0.jpg
 
serkan_48;
Yardımın ve ilgin için çok teşekkür ederim. Galiba çalışma mantığını anladım. Ama 74hc595'in her bir bacağına bir tane transistör bağlamak çok pratik görünmedi bana. Alternatif yöntemleri araştırıyorum. Biraz önce internette gördüğüm kadarıyla bunun yerine ULN2003 darlington transistör bağlayarak 74hc595 entegrenin 8 bacağına karşılık 7 tane 12 volt çıkış almam mümkün değil mi? Bu daha kullanışlı olmaz mı sence? Kusura bakma sorular saçma geliyor olabilir dediğim gibi elektronik konusunca çok acemiyim.
 
Uln serisini kullanmak daha iyi pakette yer ve malzeme kirrliği olmaz
 
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/12198/ONSEMI/74HC595/181/1/74HC595.html

Ben sorunuzu zamanım çok kısıtlı olduğundan çok detaylı okuyamayıp sadece 5 voltluk kaynaktan 12 vot dc eldesiyle şerid ledleri (Şerid ledleri ayrıca kesip ayırdığınızı da çok detaylı okumamıştım, işin açıkçası) yakacağınızı düşünmüştüm. Oysa ki 74hc595 entegresinin çıkışını ledlerle donatarak, örneğin 3 ayrı çıkış seviyesini ledle görsel hale mi getireceksiniz, bu projede tam olarak? Eğer böyleyse 3 adet seri lede 12 volt şartı nedeniyle zaten çok gerek yoktur, çünkü tek bir ledi de 470 ohm dirençle 5 voltla da yakarsınız, yani her çıkışta mutlaka 3 adet seri led mi olmalı bu projede, daha iyi bir görsellik için midir bu 3 ledli durum, bunu tam olarak anlayamadım? Kolay gelsin.
 
binbaşı,
Merhabalar üstad. Elimdeki proje 8 adet 74hc595 shift register entegresi kullanarak 64 adet üçerli olarak bölünmüş şerit ledi yakmak. Ledleri mağaza vitrininin değişik yerlerine yerleştirip cep telefonu üzerinden göndereceğim bluetooh bağlantısıyla istediğim şekilde yakıp söndürebilmek istiyorum. Normal ledleri 5 volt ile yakabiliyorum. Ancak bölmüş olduğum şerit ledleri 5 volt yakmıyor

nWzgDN.jpg


12 voltluk adaptörü bağlayıp LM8050 regülatör ile 5 volta düşürdüğüm enerjiyle 74hc595'leri devreye alabiliyorum. Ancak 74hc595'lerden sonra voltaj 4.8'e hatta biraz daha aşağı kadar düşüyor. Bu oran normal ledleri yine de yakıyor. Ama bölerek kullandığım şerit ledleri yakmıyor. O ledler 12 volt istiyor. Böldüğüm şerit ledin bir parça resmini eke koyuyorum. Nasıl birşey olduğunu oradan net bir şekilde görebilirsin üstadım. İşte resmini koyacağım ledlerden 64 parçayı yakabilmeye çalışıyorum. Şu an için ULN2003 üzerinde çalışmaya ve sorunu halletmeye çalışıyorum. Henüz test aşamasındayım. Ancak daha pratik, daha temiz bir devre konusunda her zaman yardıma açığım. Verebileceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim
 
Bu konuyu şimdi daha iyi anladım. Vitrinin aydınlatmasını cep telefonu kumandasıyla sözü edilen entegre çıkışıyla ve elinizdeki şerid ledleri orijinal şekliyle kullanarak (Orijinal dizilimini hiç bozmadan, kestiğiniz şeklindeki halleriyle) tam değerlendirmek yani başka harici ledleri de kullanmadan bunu gerçekleştirmek istiyorsunuz, tam anladığım kadarıyla. Bundan daha iyi fikirler veya çözümler eğer aklıma gelebilirse elbette size destek olabilirim, forumdaki asıl var olma amacımız da budur çünkü. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,545
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst