3 Faz Elektrİk

arkadaşlar bir sorum daha olcak dengeli 3 faz sistem ile dengesiz 3 faz sistem nedir? bilgilendirirseniz sevinirm.teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Uç fazlı devreler dengeli veya dengesiz olabilir. Yükün dengeli veya dengesiz olması yanında nötr hattının bulunup bulunmaması da kullanılacak ölçü aleti sayısı da bağlantının şeklini değiştirir.

Dengeli devrelerde her fazdan çekilen akım aynıdır. Yani her faz eşit olarak yüklenir .Bu bakımdan bir adet wattmetre kullanmak suretiyle devrenin toplam gücü bulunabilir.Bunun için wattmetre de okunan değeri 3′ile çarparız.(P=3.Pf) olur.

Pf= Wattmetrenin gösterdiği değer(W,KW)

P= Uç fazlı sistemin toplam gücü(W,KW)

Böyle bir devrede nötr hattı varsa wattmetrenin gerili bobini nötr hattına bağlanır.

Devre dengeli değilse bu defa her faz için bir wattmetre kullanılır.Bu durumda nötr hattının bulunup bulunmamasına göre ayrı bağlantı düzenlenir.Uç wattmetre kullanıldığında toplam güç Uç wattmetrenin gösterdiği değerlerin toplamına eşittir.

P= (P1 + P2 + P3)

P1= 1.fazın gücü (W)

P2= 2.fazın gücü (W)

P3= 3. fazın gücü (W)

Ancak nötr hattı bulunmayan dengeli veya dengesiz sistemlerde iki wattmetre ile güç Ölçülür.Bu bağlantıya ARON BAĞLANTI denir.
 
selam ben kocaelideyim bir zamanlar tek gaflete düşüp konutlarda 3 fazı zorunlu tuttu 1 kaç ay tam ne kadar bilmiyorum birde bu deprem konutları öyle yaşadığım bir anımı anlatayım adamın evinde girişten nötr kopmuş faz dağıtımıda güzelce 2 odaya 1 faz şeklinde yapılmış 1 oda lambayı yaktın yanmıyor 2odaya geçip anahtara bastığın gibi lambalar hararetli yanıyor 100 vat lamba125 vatmış gibi neyse nötr olmayınca bağlantı tamamlanan cihazların bir kaçı yanmış tek mahkemeye verdi sonuç ne bilmiyorum ama tek uygulamadan vazgeçti
 
dengeli 3 fazlı sistem e örnek 3 fazlı motorlardır.
dengesiz üç fazlı sisteme örenek te dağıtım şebekeleri ve 3 faz kullanan aboneler gösterilebilir.
 
eem1289 ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar 3 faz sistemlerde 120 derece faz farkı neden kullanılır?bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkkürler.

Basitçe:
Tam açı 360o dir. Generatörden üç faz elde etmek için üç fırça eşit aralıklarla kollektöre basar. 360/3=120o faz farkı buradan gelir.
 
Arkdaşlar bu ödev için yardımcı olabilirmisiniz .
üç fazlı elektrik sistemlerinin dengeli ve dengesiz sistemleri
 
Elektrik Devre Analizi 2 (Şerafettin ÖZBEY), bu kitaptan bulabilirsiniz.
usta iyi hoşta bu konuyu burda bulamam mı kitap almak bulmak şimdi biraz zor :S öğrenciyiz sonuçta:) internette bu konunun anlatıldığı yer varsa yardımcı olun hayrınıza..
 
slm arkadasim ben uc farz i 2 ye dusurup sartele baglasam sorun cikarmi eletrik akimindaa cevaplarsan sevinirim saygilarr
 
slm arkadasim ben uc farz i 2 ye dusurup sartele baglasam sorun cikarmi eletrik akimindaa cevaplarsan sevinirim saygilarr

Eğer 3 fazı 2 ye düşürmeden kastın iki fazı birbirine bağlamaksa faz-faz kısa devre olur, dikkat etmek lazım (uçarsın)... Yok sadece binaya 3 fazlı otomat üzerinden giriş yapacaksan sorun olmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,785
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst