250 kW bir motorun 200 metre mesafeden beslenmesi

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
1-Trafodan uzaklığı 200 metre olan 250 kW'lık bir motorun panosuna nötr hattı çekmeden ve panonun içine kumanda sistemi için uygun güçte 380/220 V bir trafo koyarak besleme yapılabilir mi? yapılamazsa neden?

2-Yine bu motorun topraklaması için trafodan itibaren topraklama kablosu çekmekle, motora yakın bir noktaya topraklama kazığı çakarak topraklama yapmak arasındaki fark nedir? ve her iki durum için kullanılacak olan kablonun kesitleri ne olmalıdır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
nötr kullanmadan iki faz 380/220.volt iki faz çıkışı trafo kullanabilirsin izolasyon trafosu denir .
nötr kullanılması sakıncalı yerlerde kullanılır yalınız burada dikkat edilmesi gereken iki ucunda gerilim olması.
2. sorunu ise 3 faz 380 volt ac çalışan elektrik motorlarında nötr hattına ihtiyaç yok
elektrik motoru koruma topraklamasını diyorsanız koruma topraklaması ayrı yapılır trafo ile ilgisi yok.
 
Mantık olarak olabilir.Koruma topraklamasını motorun olduğu yerden yapabilirsiniz.İzolasyon trafosuyla kumandayıda çözersiniz.Sanırım bu düşünceniz kablo maliyetini düşürmeyi amaçlıyor.Kablonuz min.150mm olmalı,bu kesitte 3 damarlı kablo bulabileceğinizi sanmıyorum ama 3 adet 150 lik kullanırsanız olabilir.
 
Evet sayın ümit zor; ... aksini mantıklı şekilde açıklayacak bir arkadaş çıkıncaya kadar iddiam şudur ki motor panolarına çekilen nötr kablosu israftır ve tüm türkeye düşünüldüğünde israfın boyutunu varın siz hesaplayın... ve yukarıdaki verdiğim örneği,
klasik 3*X+X/2 kablo kullanmak yerine sadece 3*X yada 1*X kablo ile hesaplayın ve ikisi arasındaki farkı görün...
 
7-8 sene önce Almanyadan gelen bazı arıtma tesis panolarında sistemin bahsettiğiniz şekilde dizayn edildiğini görmüştüm. Kumanda için 380/220-24V kademeli trafo vardı. Kumanda için genellikle düşük voltaj kullanılıyordu. Kısa mesafeler için neyse de uzun mesafeler için nötr gerçekten israf.
 
trafo kullanmadanda kumandayı bobini 380v kontaktörle yapabilirsin yada 220v istiyorsan iyi bir topraklamaylada nötr sorununu halleder bobini 220v olarakta kullanabilirsin sonuçta sadece kumandada kontaktörde veya sinyal lambalarında kullanılacak slm
 
Hatta trafo kullanmak yerine kontaktörlerin bobinleri 380 V'a göre seçildiğinde yapılan şey daha doğru ve ekonomik olacaktır.

- - - Updated - - -

Sayın rezistans ben bunu böyle yaparım da bu ülkede uygulama nedir onu söyleyin?
 
Son düzenleme:
Hatta trafo kullanmak yerine kontaktörlerin bobinleri 380 V'a göre seçildiğinde yapılan şey daha doğru ve ekonomik olacaktır.

- - - Updated - - -

Sayın rezistans ben bunu böyle yaparım da bu ülkede uygulama nedir onu söyleyin?
tabiiki haklısınız uygulamada nötr hattıda ısteniyor tabiiki çok zengin ve akıllıyız ya:)
 
Sn Hemmuhhemtek'in yazdıklarından sonra aklıma gelen diğer bir saçmalıkta kompanzasyon projelendirmede + uygulamada çok kalın kesitte nötr kablosu yazılmasıdır. 3x120+70mm2 yazılmış mesela 3 tane monofaze kondansatör'e birde röleye nötr lazım ne yapacağız biz bu 70mm2 kesiti ? açın bakın projeleri inceleyin durumun vehametini görün ! Büyük proje müelliflerinden çıkan büyük çapta projelerde bile bunu görebiliyoruz !
 
merhaba ılk baştan söyliyeyım elektrikçi değilim elektronikçiyim elektrik panolarında ekserı işim olduğu için görduğumu yazacağım notr kullanmadan pano bence daha mantıklı vede kullanışlı AC380 kumanda olanlarıda var AC380/24 volt kumanda olan panolarda gordum sağlıklı vede kullanışlı dıyorum benım mantığımca panolarda ekserı arıza panolardaki yarı iletkenlı elemanlar örnek zaman rölesı faz koruma rölesı su sevıye rölesı bunların arıza yapmasındaki en buyuk sebep hatlara yıldırım duşmesı kı bu kaçinilmiyan doğa olayı yıldırım hatlarda toprağa en kisa yoldan ulaşir nötr olmıyan panolarda bu yarı yarıya azalrtılmıştır AC 380 kumandalarda bu sebeple arıza pek olmuyor gorduğum kadarıyla ıyı geceler diliyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst