Merhaba, bir kaç hafta önce benzer bir konuda çalışmam oldu evet masaüstü tornamın kartı yanınca işimi görecek bir hız kontrol devresi arayışına girdim Türkiyede hazırını bulamadım ama sağolsun bu konuda bana
@kesmez üstadım yardımcı oldu.
Tornada pwm kontrollü olsa da sıradan hız kontrol kartları işimi görmedi çünkü işlenecek malzemeye göre tornayı değişken devirlerde kullanmam gerektiği için sıradan devrelerde düşük devirlerde tork yetersiz kaldı buda malzemeyi işlerken devirin çok fazla düşmesine neden oldu.
Şöyle bir yol izledim çamaşır makineleri motorlarında tako denilen bir ac sinyal jeneratörü var. Mıknatıs ve bobin gurubundan oluşuyor. Mıknatıs motor miline sabit motorla birlikte dönüyor, bobin ise motorun gövdeye sabit. Motor döndükçe devire göre bobin ac gerilim üretiyor. Bu tako sistemden bir tane edindim mıknatısı motor miline sabitledim bobini de gövdeye sabitledim. Bendeki motor 3800 rpm çeviriyor takoda en alt devirden en üst devire 0 ile 14 volt arası ac gerilim okuyorum.
Aşağıdaki devrede tako yazan yere jeneratörün çıkışlarını bağladım. Bu şekilde motor yüke binse dahi opamp 555 e sinyal gönderip pwm frekansını arttırarak devirin sabit kalmasını sağlıyor yani tabir yerindeyse motor yüke binip devir düşmeye başladığı an devre motora gaz veriyor ve devir düşmemiş oluyor. Bu tabi çok hızlı geliştiği için devirin düştüğü hiç anlaşılmıyor.
Ben bu devreden fevkalade verim aldım. Öyle ki tornanın kendi orjinal kartı bu kadar iyi çalışmıyordu. Motor yüke bindiğinde önce devir biraz düşüyor sonra kart deviri yükseltiyordu gözle görülüyor, kulakla hissediliyordu.
Tako eklemesini yaparım derseniz size pcb şemasını da gönderebilirim.
Kesmez üstadım mosfet olarak irf840 önermişti ancak elimde hazır soğutuculu irfp460 vardı ben onu kullandım hiç bir sorun yok gayet güzel işimi görüyor ama 840 ile daha küçük bir soğutucu ilede çalışacaktır. Motora paralel diyot ( D5) minumum 20 amper olmalı düşük devirlerde üzerinde çok akım kalıyor daha düşük değerde diyot ısıyor ve yanıyor yanınca mosfetide kısa devreye düşürdüğü için mosfette adios amigos oluyor. Ben diyot olarak DHG201600PA kullandım.
Ekli dosyayı görüntüle 83632
Tako bobini (mıknatıs içerisinde dönüyor):
Ekli dosyayı görüntüle 83633
Motor miline bağlanacak mıknatıs :
Ekli dosyayı görüntüle 83634