20 sn çalışıyor 3 sn duruyor

Basıncı biraz tecrübe etmelisin derken kağıt üzerinde değil cihaz üzerinde demek istemiştim. İlk mesajda basıncı vermememin nedeni zaten sizin araştırıp bulmanız içindi. Önemli olan cihazda ulaşabileceğiniz sıcaklıktır. Bu nedenle verdiğim basınçlar civarında bu sıcaklıklara erişebileceğinizi anlatmak istedim. Basınçları zaten burda paylaşacaktım.

Kolay gelsin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yok onu anladım Serkan hocam ama ben ve benim gibi acemi arkadaşların bilmesinde fayda var. O yüzden biraz daha altını çizsen diyorum. Kaç bar/psi/psig' basınçlara kadar denemeler yapmak bizim için güvenlidir? Ne kadardan sonrası güvenli değildir? (patlama anlamında)

yada böyle bir şey söz konusu değil mi?
 
Son düzenleme:
Basıncı biraz tecrübe etmelisin derken kağıt üzerinde değil cihaz üzerinde demek istemiştim. İlk mesajda basıncı vermememin nedeni zaten sizin araştırıp bulmanız içindi. Önemli olan cihazda ulaşabileceğiniz sıcaklıktır. Bu nedenle verdiğim basınçlar civarında bu sıcaklıklara erişebileceğinizi anlatmak istedim. Basınçları zaten burda paylaşacaktım.

Kolay gelsin



tekrar merhaba, hocam dryer ve sarmal yaptığım borunun(evaporatör olarak kullandığım) arasına 1/4 bakır boru kaynattım(2 mt boyunda).Gaz ince borudan kalın boruya geçerken soğur diye. 13 dereceye kadar indi. Daha da inmedi. sistemde exv veya kılcal hala yok. soğutmacı arkadaşım 1/4 borunun yeterli olacağını düşündü ama olmadı. -10'lara kadar inmek istiyorum, acaba hata nerede olabilir?

Basınçla ilgili ise şöyle birşey oldu. gaz eklemesi yaparken, önce teraziyle 630 gr ekledik , (subabı çıkarırken 30 gramı kaçar diye) yeterli soğukluğu alamadık, ardından gaz eklemeye devam ettik, basınç 110 psi 'a kadar yükseldi ardından motor vurma sesi yapmaya ve sallanmaya başladı, bizde fişi çektik, motor yüke bindi ondan oldu dedi. Ardından gazı az az almaya başladık, basıncı 50-55 psi arasında bıraktık. Şuan basınç 50-55 psi arasında (gazı verdiğimiz yerdeki basınç, sanırım dönüş hattı )

not:sistemdeki geri kalan tüm borular 3/8

saygılar
 
Merhabalar.

Bir pozitif sıkıştırmalı soğutma sisteminde basınç farkı oluşturmadan soğutma elde edemezsiniz. Kullandığınız gaz en son yazıştığımızda R404a gazı idi. Bu gazın -8 derece istemiştiniz. Bu sıcaklığa erişebilmeniz için emiş basıncınız 20 psi olmalı ki bu sıcaklığı yakalayabilesiniz. Bunun için basınç farkı oluşturmalısınız. Basınç farkınıda ittirilen gazın önüne bir engel ( genleşme valfı ) olmalıki fark oluşsun. Kullanmış olduğunuz 2 metrelik 1/4" bakır boru bu basınç farkını oluşturmayacaktır.Bu farkı oluşturamadığınız için emme basıncınız yüksek olacak ( yazınızda 50 psi olduğunu yazdığınız gibi ) Soğutma performansı alamayacaksınız.

Bu deneme yanılmalar size tecrübe olacaktır. Tam hesabını bilmiyorum ama 1 mm2 kesite sahip kılcal borudan 1 metre alıp kondenserin çıkışına kaynatacağınız dryerden sonrası ile evaporatör borusunun girişine kaynatınız. Hattı takip ettiğinizde gaz şu yolu izlemeli. Kompresör ---> kondenser ---> dryer ---> kılcal ---> evaporatör ---> kompresör şeklinde olmalıdır. Arada kontrol elemanları vana yada likit tutucular olabilir. Kullanılan sisteme göre değişiklik gösterir.

Bir kaç örnek resim ekliyorum fikir olsun diye.

Dryer

38.01.005.jpg


Kılcal boru
-font-b-copper-b-font-tube-0-2mm-1-2mm-2-2mm-3-2mm-4.jpg


Örnek kılcal boru uygulaması

28iawjq.jpg


Sistem gaz akışını gösteren bir resim. Mutlaka kılcal boru yada genleşme valfi kullanılmalı.

refrigeration_system.jpg
 
Serkan hocam kılcal veya exv kullanmamın zorunlu olduğunu tamamen anladım. Çok teşekkür ederim. Bu basınç farkını 1/4'' den 3/8 e geçerken oluştururuz sandık ama yanılmışız. Hatta direkt eksi derecelere düşeriz sandık ama 13 dereceden aşağı inemedik. Ben kabımın ısısını akıma göre ayarlamak istediğim için herhalde kılcal benim projem için uygun parça değil, kılcak yerine exv kullanmak zorundayım diye düşünüyorum. Doğru mu acaba?
 
Ben kabımın ısısını akıma göre ayarlamak istediğim için herhalde kılcal benim projem için uygun parça değil, kılcak yerine exv kullanmak zorundayım diye düşünüyorum. Doğru mu acaba?

Kabınızın sıcaklığını ayarlamak için bir kaç yöntem vardır. Ancak akım kontrolü ile nasıl ayarlayacağınızı anlayamadım.

Bence mekanik termostat yada ekran olsun sıcaklığıda görelim derseniz dijital bir termostat kullanmanızı öneririm. İşinizi çok kolaylaştıracaktır.

Alttaki resimlerde termostat önerilerimi bulabilirsiniz. Markalar temsilidir.

PRIME_series_besar-1382435864.jpg

as-expansion-stem-type-gas-expansion-11728-2432997.jpg


Genleşme valfi konusunda ise cihazınızda çok sıra dışı bir durum olmayacağı için bence fiyat performans ilişkisi ile kılcal kullanmanızı öneririm. En azından ilk cihazınızda testlerinizi kılcalla yapmanızı tavsiye ederim. Bu tip cihazlarda her zaman kılcal kullanılmaktadır. Zaten bu boyutta bir cihaz için termostatik yada elektrikli genleşme valfi bulmanız biraz zor.
 
Serkan hocam, diyelim ki akıma göre hareket etmek zorundayım. Bu durumda kılcal borunun elektrikle bir alakası olmadığı için elektrikli genleşme valfi zorunlu hale mi geliyor?
 
O zaman akıma göre hareket etmeniz elektronik genleşme valfi kullanımını gerektirmez. Bizim burada kullandığımız genleşme valfi ( genel anlamda kullandım bu kılcal olur elektronik olur yada termostatik olur farketmez ) evaporasyon sıcaklığını dolayısıyla ürün sıcaklığını belirler ve evaporatörü daha verimli kullanmak içindir. Dolayısı ile aldığınız ürünün sıcaklığınıda belirlemede etkendir.

O zaman sizin yapıyor olduğunuz ünitede akıma göre hareket edeceksiniz. Akım doğru seviyeye uşaltığında akımı okuyan röleniz kompresörü durduracak. Sistem yine çalışmaya devam edecek. Akım ne zaman düştü kompresör yine çalışmaya başlayacak. Yalnız burdaki akım seviyesi bir kaç etkenle değişiklik gösterebilir. Kalibrasyonunun yapılması ilk testlerde ölçümler yapılıp ürünün en iyi olduğu değeri akım rölenize değer girmelisiniz.
 
Serkan hocam tam olarak anlayamadım. Bildiğin üzere belli akıma geldiğinde durmasını, ardından x dakika sonra tekrar çalışmasını sağlamak istiyorum. Yani arada elektrikle müdahele edebileceğim bir açma-kapama vanası olmalı.

Selenoid + Kılcal sağlıklı olur mu sizce?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst