20 sn çalışıyor 3 sn duruyor

Serkan hocam net gördüm kapasitörden geldi. Ama şöyle bir durum var orjinalinde 88 mF kapasitör takılıydı. Bozukmuş, aynısından bulamayınca 124 mF aldım. Veren usta bir sorun olmayacağını, hatta kapasitörün birazcık büyük olmasının daha iyi olacağını söyledi. Neyse...

Sistemde henüz bi genleşme valfi yok kondenserden çıkan 3/8 bakır borumu direkt soğutacağım kabın etrafında döndüm. Çevrimi böyle tamamladım. Henüz kılcal veya exv falan takılı değil. Bunlar olmadan soğutma alamaz mıyım?

Genleşme valfi kullanmazsanız basınç farkı oluşturamazsınız buda soğutma yapamamanıza neden olur.

Ayrıca kompresörün fazla akım çekmesi ve ısınmasına neden olur. Mutlaka genleşme valfı kullanmalısınız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Anladım serkan hocam, bir-iki gün içinde manometresi olan arkadaşım gelecek, hem giriş çıkış basınçlarını ölçüp kaydedicem. Hemde genleşme valfini takıcam. İyi geceler
 
Valfin önüne dryer koymayı unutmayın evaporatör için kullanacağınız boru sarmalı kompresöre göre az olmasınm siz bu boru sarmalını çap ve boyunu neye göre hesapladınız? Soğutacağınız hacim ne kadar ve içerisinde ne soğutacaksınız? Kompresörün kapasitesini kondenseri nasıl seçtiniz?
 
Serkan abi, ben grubu hazır aldım, kompresörün elektrik kutusu yoktu. onun parçalarını ayrı bir yerden satın aldım, yardımınla kurduk elektrik bağlantılarını. Grupta, komp. kondenser, iki fan (her biri yaklaşık 25 cm.) , likit tutucu, dryer mevcut. 3/8 bakır borumu dryer çıkışından kaynattım ve kabımın etrafında döndüm, akabinde boruyu tekrar kompresöre dönüp hattı tamamladım. Şimdi dryer'den sonra, kap girişinden önce bir exv koyacağım. Yalnız dün sormayı unuttum. Emme basma basınçlarını kaç bar olarak ayarlamalıyım? Bunun sabit bir değeri var mıdır? Bu basınçlar neye göre tayin edilir? Saygılar
 
Emme ve basma basıncı değerleri önemlidir. Emme basıncı evaporatör olarak ayarladığınız hacimde istediğiniz sıcaklıktan 5-7 derece aşağı olmalıki cihaz istediğiniz sıcaklığa inebilsin. Bu değeri R404 gazın basınç sıcaklık tablosundan edinebilirsiniz. Basma basıncı ise dış ortam ve kullanacağınız genleşme valfine göre değişiklik gösterir.

Not : ayrıca belirtmeliyim ki evaporatör yerine kullandığınız boru sarmalı yeterli kapasitede değilse ( kompresör kapasitesinden küçük ise ) sorun oluşturacaktır. likit olarak gelen gaz yeteri kadar ısı almadan kompresöre dönecek bu nedenle likit gelme sorunu oluşturacaktır. Tabi bu sorunu aşmak için eksik gaz şarjı yapabilirsiniz. Buda emiş basıncı ve sıcaklığını çok aşağı çekecek ve karlanmaya neden olacak dönüş gazının düşük sıcaklıklarda gelmesi yağ kaldırmalara neden olacaktır. Bu nedenle bir kaç önceki mesajımda evaporatör olarak ne kullandığınızı sormuştum.

Sistemde tam olarak ne soğutacağınızı yazmadınız ancak örnek olarak su sebillerini örnek alabilirsiniz. Sebillerde bahsettiğiniz şekilde soğutma yaparlar. Evaporatör boru sarmalı olarak sarılmış bir kabı soğutur. Belki bir sebili modifiye ederek istediğiniz sistemi daha kolay yapabilirsiniz.

kolay gelsin.
 
Bakır borumun etrafını önce bu çatıların üstüne konulan siyah bir yalıtım malzemesi var, onunla kaplamayı düşünüyorum. Çünkü tam saramadım, arada boşluklar oluştu. Ama bu iyi tecrübe oldu bana, bir sonrakinde hemen hemen 1 cm daha dar bir boru üzerinde sarıp, ardından asıl silindirimin etrafına geçirmeyi düşünüyorum. İstediğim sıcaklığı yakaladıktan sonrada etrafını köpükle yalıtıcam. Boru mesafesi yaklaşık 2 mt. çapıda 3/8.

Tabloya baktım; mesela istediğimiz sıcaklık -8*C olsun r404 gaz için tabloda okunan değer 4,639bar/67,283psi.. 5-7 derece aşağı seç demişsin. Emme basıncımı mesela psi olarak kaç ayarlamalıyım? 60,283 ile 62,283 arası bir şey mi?

Boru maliyetini hesaba katarak az miktarda sarmalla başlıyayım dedim..Biliyorsun sistemde likit tankım var(komp.'e likit dönmez sanırım), bu beni olası yanlış hesaplamalardan korur mu peki? saygılar
 
R404a gaz -8 derecede 26 psig basınçtadır. 5 derece daha düşersek -13 derece yapar buda yaklaşık 22 psig yapar. Basıncı biraz tecrübe etmelisin. Sistemde kullandığın ekipmanlara göre değişiklik gösterecektir. Ama bu değerler çevresinde olmalıdır.

Sistemde likit tankı olması iyi. Kısmi gelen likitin kompresöre ulaşmasını engeller.
 
tablo nasıl yanlış okunur? nasıl düzeltilir? bu mesajın tam buna örnek ders oldu :) daha çoook ders çalışmam lazım. iyi akşamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,780
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst