20 sn çalışıyor 3 sn duruyor

Dostum merhabalar.

Anladığım kadarıyla sisteminde 2 kondansatör 1 röle 1 termik bağlantısı var. 2 kondansatörün biri ilk çalışma kondansatörü ikincisi normal çalışma kondansatörüdür.

Sisteminizin tipik bağlantı şeması aşağıdaki şemalarda görebilirsiniz. Bağlantınız bu şekilde olmalıdır. Bağlantı şeklini bu şekilde düzenleyip denermisiniz. Röleniz şemada gösterdiğim şekildemidir öncelikle kontrol ediniz daha sonra bu bağlantıyı kurup test ediniz.

Eğer rölenin üstten numaraları açık görünür şekilde resimlerseniz kontrol edebilir sizi yönlendirebilirim.

Kolay gelsin

tecumseh-compressor-wiring.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Serkan abi merhaba, evet sistemde iki kondansatör var biri 124 mF biri 40 mF(büyük olan kalkış galiba, diğeride daimi ?), bir röle ve kompresör üstünü öper şekilde yerleştirilmiş (ki bu termik galiba) bir parça var. yarın sabah hemen bu diyagrama göre hareket edicem. c, s,r sıralaması benim kompresördeki o,a,p uçlarına tekabül ediyor değil mi? (yanlış hatırlamıyorsam bendeki bağlantıda; termik o'ya bağlıydı)
 
MErhaba.

Evet kondansatörlerden büyük olan kalkış kondansatörüdür.

Kompresörün üzerine yerleştirilmiş yuvarlak ve kompresörü öper şekilde olan siyah kablolu parçanın adı termiktir.

CSR sıralamasına dikkat edersen gönderdiğin resimde kompresörün terminal uçlarının üzerinde sarı etikette detayları yazıyor.

C - COMMON kompresör terminalinde O ile belirtilmiş.
S - START kompresör terminalinde A ile belirtilmiş.
R - RUN kompresör terminalinde P ile belirtilmiş.

Röle ise yanlış görmediysem beyaz renkte ve üzrinde numaralar olacak. Kondansatörler bu röleye bağlanacak.

Kolay gelsin
 
aynen iki kondansatörümde bu röleye bağlı hatta içini açıp tırnakları gördüm. sonra dedim sen bir rölesin! :) Yarın üzerinde ki rakamların fotoğraflarını çekip burada yayınlıycam. Peki serkan abi benim sana gönderdiğim bağlantı resmi çok çok mu hatalıydı?
 
Gönderdiğin şemayı çözemedim. hatları yakın çizmişsin ayıklayamadım. yanlış bağlantında ya kompresör çalışmaz ya sigorta attırır yada kalkış yapamaz termik açar.
 
Serkan abi bağlantıda iki hata buldum galiba, önce sana danışayım ardından değiştireyim.

Birincisi;

Bendeki bağlantıda komp.'ün S ucu klemense, aynı klemensten kablo direkt fişe gidiyor. Yani S ucu direkt 220'ye bağlı

Senin gönderdiğin diyagramda S ucu direkt rölenin 2. kapısına bağlı

İkincisi;

Senin gönderdiğin diyagramda 220'den gelen mavi uç, rölenin 4 numarasına, kahverengi uç ise, rölenin 5 numarasına bağlı

Bendekinde ise, 220'den gelen uçlardan biri klemense (aynı klemenste direkt komp.'ün S kapısına bağlı)
diğer uç ise rölenin 5. kapısına bağlı.

hataları doğru tespit ettiğimi okeylersen şu değişiklikleri yapıcam.
1) Komp.'ün S ucunu direkt rölenin 2. kapısına
2) 220'den gelip rölenin 5. kapısına gitmeyen ucu direkt rölenin 4. kapısına vericem.

Aşağıya rölenin ön-arka resimlerini ekledim




röle arka.JPG
röle ön.JPG
 
Merhabalar..

Benim bağlantıda da c ucu röleye geliyor ordanda nötr ucuna gidiyor.

Senin bağlantıda sıra klemens olmasının nedeni buzdolabı olarak kullanırken faz termostattan dolaşarak kompresöre ulaşır. Bu nedenle arada termostat bağlantısı vardır. Yukarıda verdiğim şemada termostat yoktur.

Gönderdiğiniz resimde dikkat ederseniz 5 - 2 uçlarında rölenin bobin uçları var. Benimde gönderdiğim şemada aynı şekilde bobin ucu var. Dikkat ederseniz benim şemada da FAZ mavi kablo ile röleye ve ordan R ucuna direkt gitmektedir. Ayrıca NÖTR ucu ise yine röle üzerinden C ucuna direkt bağlıdır. Röle burada ilk kalkış esnasında kondansatörü sisteme bağlayarak dönme momentini oluşturmak içindir.

Vermiş olduğum şemaya sadık kalarak bağlantıyı kurunuz. Termostat fonksiyonu ekleyecekseniz devreye seri olarak fazı kesecek şekilde ekleyiniz.
 
Serkan abi merhaba, dediğin gibi diyagramın aynısını yaptım, fişi taktığım anda fişten ve start kapasitörde bi parlama oldu. Motor yandı sandım fişi çektim hemen(ama fan motorlarının döndüğünü görmüştüm). Akabinde cesaretimi toplayıp tekrar fişe taktım. Sağlıklı bir şekilde çalıştı :)) çok teşekkür ederim.

Etrafını Bakır boru dönerek, küçük bir kabı -5*C ile -7*C arasına inmeye çalışıyorum. Cihazı bir 15 dakika çalıştırdım. Oda 27 derecedeydi, kap 6-7 dakikada 20 dereceye indi ve o şekilde sabit kaldı. Daha da inmedi. 404 gaz kullanıyorum. Bunun sebebi sistemde gazın eksik olması olabilir mi? Saygılar
 
İlk çalışma anında fişe takarken fisten ark çıkabilir. Ancak kapasitörden çıkması ilginç o ark röleden gelmiş olmasın?

Çalıştıysa sorun yok.

bu sistemle küçük bir kabı istediğiniz sıcaklığa inebilirsiniz. Gaz eksik olabilir tesbiti için emme basma basınçlarını ölçüp yazar mısınız? Genleşme valfi olarak ne kullandınız? evaporatör olarak ne kullandınız? bunlar önemli.
 
Serkan hocam net gördüm kapasitörden geldi. Ama şöyle bir durum var orjinalinde 88 mF kapasitör takılıydı. Bozukmuş, aynısından bulamayınca 124 mF aldım. Veren usta bir sorun olmayacağını, hatta kapasitörün birazcık büyük olmasının daha iyi olacağını söyledi. Neyse...

Sistemde henüz bi genleşme valfi yok kondenserden çıkan 3/8 bakır borumu direkt soğutacağım kabın etrafında döndüm. Çevrimi böyle tamamladım. Henüz kılcal veya exv falan takılı değil. Bunlar olmadan soğutma alamaz mıyım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,755
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst