20 adet 1.5 voltluk led 220 v ile yakma?

bana verilen ödevde fişi prize taktığım zaman ledlerin çalışması oldu her hangi bi adaptör vs. yardımı ile değil 220v ile 20 adet led yakmam gerek pano dalında okuyorum elektronik bölümünden ödev verildi bende anlamadım bişey...

arkadaşım o zaman ledleri paralel bağla ve direk Şebeke gerilimini ver bakalım ne olacak... sanırım bunu yapmışsın ve sonuç olarak ledlerinin hepsi patlamış. Bu durumda sende görmüş oldun ki arada hiçbirşey kullanmadan ledleri şebekeye bağlayamazsın. Bence sen ödevinin tam olarak ne olduğunu anlamalısın sonra bizlerden yardım iste elimizden geleni yapalım
 
arkadaşım o zaman ledleri paralel bağla ve direk şebeke gerilimini ver bakalım ne olacak... sanırım bunu yapmışsın ve sonuç olarak ledlerinin hepsi patlamış. Bu durumda sende görmüş oldun ki arada hiçbirşey kullanmadan ledleri şebekeye bağlayamazsın. Bence sen ödevinin tam olarak ne olduğunu anlamalısın sonra bizlerden yardım iste elimizden geleni yapalım
arkadaş ledleri paralel bağlaması gerektiğini nereden çıkardın. ledleri seri bağlayacak ve bu ledlere de seri olarak uygun değerde bi direnç takacak. bunuda nasıl yapacağını önceki yazıda yazdık.

anlaşılmayan başka bişey varmı ?
 
ledleri ikiser ikiser birbirlerine ters olarak baglayin (asagida cizmeye calistim) hazirladiginiz 10 set led diyotlarida birbirlerine seri olarak baglayin. Ledleri yakmak icin 10m gecirdiginizi varsayarak

220 - 10(1.5)
------------- = yaklasik 20K (ve 2W) direnc bir direnc alip onuda seri olarak baglayin.
0.01

bu sekilde direk olarak 220 volta baglayip calistirabilirsiniz

Eger 2W 20K direnc kullanmak istemezseniz (isinacaktir :) 220:30vac bir trafo alip 30v tarafina

30-15
----- = 1.5K ve 1/4 W direnc kullanabilirsiniz (isinmiyacaktir :)
0.01


A
|
+--+--+
| |
| |
- V
^ -
| |
| |
+--+--+
|
|
B
 
MİYTR size kirshoff'un akım ve gerilimler kanunu diye birşeyden bahsedilmedi mi,seri devre-paralel devre okutulmadı mı..
Arkadaşım gerilimi seri bağlayarak ledlerin üzerinden geçirecek koruma için de bir direnç takacaksın ..Direncin değerini de akımı sınırlaması için hesaplayacaksın..Kaç miliamperlik ledler kullanıyorsan ona göre..
uygun kondansatör-direnç ve bir diac ile tek bir led bağlayarak yanıp sönmesini de sağlamak mümkün..220 volt ile adaptöre ihtiyaç olmadan..
 
kirshoff yaninda ohm kanununu ve 4 islem matematik bilmekde gerekir


kondansator ve diac'ada ihtiyac yok . ledlerin yarisini bir yone seri, obur yarisinida obur yone seri baglayip onlarida birbirine parallel bagla. Onlara seri birde direnc bagla. Direnc ile akimi sinirla. direnc degeri ve3 akim ile direncin kac watt olmasi gerektigini bul.

220v AC positifken bir yone bagli ledler yanacak, negatifken obur yone bagli ledler yanacaktir. Goz 50 hz titresimi hissetmiyeceginden hepsi yanar gibi gozukecek. (led multiplex etmeye benzer yani)

220v AC tepe degeri 220 x 1.4142 (karekok 2) olan bir sinustur.

her ledin aktive oldugunda uzerlerinde 1.7 volt dustugunu varsaysak, 10 led 1.7 x 10 = 17 volt eder. ohm kanunundan ohm = V / I ile ledlerden bu tepe noktasinda 10ma gecirirsek (311-17)/10ma = 29.4K ohm bulunur. Standard %10 toleransli 27K var o kullanilabilir. (bu direnc uzerinde W=VI olarak (220 - 17) x (10ma) guc gecer (RMS)
bu da yaklasik 2Watt yapar

demekki neymis :
1- kirsof'a gore 220 positifken akim bir yone , negatifken obur yone aktigindan ledleri 10luk gruplar halinde birbirine parallel bagliyoruz. Boylece posifte bir daldan akim gecerken negatifken obur daldan akim geciyor.

2- Ohm kanunu kullanarak akimi sinirlandiriyoruzki Ledler yanmasin, max 10 ma akim gecirsin.

3- Resistansin uzerinde sarf edilen gucu (Watt) hesapliyoruzki, resistans yanmasin.

4- devreyi fise takiyoruzki, isik yansin.

5- Isik yansinki, aydinlik olsun, herkes herseyi gorsun, bilsin.

Boylece kimse kimseye ben senden cok bilirim diyemesin, bilginin evrensel oldugu gorulsun, senden biraz farkli dusuneninde dogru seyler soyleyebildigi gozuksun.
 
Kardes sen her 3v led ıcın 47kohm dırenc kullanarak ac 220v la yakabılırsın yanı bır dırence 3 adet led paralel bagla ledler yanacaktır ama sebekedekı gerılım dalgalanmalarını almak ıcın fılıtre yap basıtten 100 ohm bı dırenc bı tane 440v ac kondansıtor baglaman yetr kısa surelı calıstırmak ıcın sonra gelıstırırsın
 
Yüksek ac voltaj il led beslemelerinde direnç yerine kondansatör kullanmak daha pratik çözümdür. Direnç kullanıldıgında ısı probleleri ortaya çıkar ( 5...10 w lık dirençlere ihtiyaç vardır). Linkte verdigim şemada izolasyon a dikkat edilmek koşulu ile sorunsuzca uygulama yapabilirsiniz. Kullanılacak kondansatör 0.22 0.33 mikrofarad ve en az 250 voltluk kutupsuz kondansator olmalıdır.....
 
ledlerin ac gerilim ile çaliştığını yeni öğrendim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst