2 kademeli ısı ayarlı fön makinesinin en sıcak kademesi çalışmıyor

Katılım
20 Eyl 2015
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
33
İyi günler üstatlar. Elimde performansından çok memnun olduğum ve nerede ise 10 senedir kullandığım bir fön makinesi var. Bu makineyi, saç kurutmanın dışında yani genelde amacının dışında, battaniye altını ısıtması için de hor kullanıyorum ama bakımını da yapmayı ihmal etmiyorum :) Tabi geçen gün Corona münasebeti ile tir tir titrer iken yine battaniyenin altını ısıtmak için 2,3 gün, 5'er dakikalık aralar ile günde 10,15 kez açmışımdır ve bu süreçten sonra yılların bozamadığı emektar fön makinemin en yüksek ısı kademesi bozuldu.

Şöyle ki, makineda hem hava hem de ısı çift kademeli. Makinenin 1. ve 2. hava kademesinde (alttaki beyaz buton) herhangi bir sorun yok pervane sağlıklı çalışıyor, ısı kademesi de 0 da iken soğuk, 1 de iken orta sıcak, 2 de iken en sıcak üflüyordu. Şimdi ise ısı, 2. kademede de 1. kademenin sıcaklığını uflüyor yani makinenin en sıcak kademesi çalışmıyor.

Youtube'daki videolarda genelde hiç sıcaklık gelmediğinde sorun rezistans'ta dense de ben yine de makineyi söküp rezistansa da baktım ama bir kopukluk göremedim. Siyah bobin ile kapatılmış sarı şey ise sigorta sanırım ve da bozuk olsa makine hiç çalışmaz galiba. Bobinin iki yanındaki mavi mercimek kondansatörlerde sorun var mı bilmiyorum ki sorun olsa makinenin çalışıp çalışmayacağını da bilmiyorum. Ama bu sorunun kaynağı sizce ilk fotoğrafta iki yanını da çektiğim kademeli ısı kontağı (üstteki kırmızı buton) mı ve bu kontağı değiştirir isem sorun düzelir mi? Düzelir ise bu kontağı nereden bulabilirim acaba.

Bu konuda ehil, siz değerli üstatlara danışmak istedim zira oturduğum yerde hem beyaz eşya tamiri yapan yer yok hem de yer olsa bile iş yoğunluğundan gitmeye fırsatım yok. Temel düzeyde elektronik bilgim var, eğer sorunu nasıl çözeceğimi izah eder iseniz kendi çabalarımla en yüksek ısı kademesinin yeniden çalışmasını sağlamak isterim. Sorunun hangi parçada yada nerede olduğunu bana daha iyi izah edebilmeniz için makinenin her noktasını çekmeye çalıştım.

Kontak.jpg

sap.jpg

Reziztans.jpg

fafa.jpg

rröle.jpg

marka.JPG
 
Son düzenleme:
Yuksek kademenin anahtarını once olcu aleti ile olcmelisiniz.

Olcu aletiniz yoksa yada olcemiyorsaniz bir bilenden destek aliniz.
 

Hayvam var hocam, temel elektronik bilgim ile sanırım bu kontağı da kolayca değiştirip diğer kontağın üstündeki kabloları, yeni alacağım kontağa lehimleyebilirim ama bu noktada size 2 soru sormak istiyorum:

1-) Sorun, bu kırmızı başlıklı çift kademeli ısı kontağında mı? Yani bunu değiştirdiğimde sorun düzelecek mi? Zira avometrem de var ama bu kontağın nasıl ölçüleceğini bilmiyorum.

2-) Sorun o kontakta ise sanırım aynısını bulmam gerekecek zira başka kontaklar direkt anahtarlı olduğu için yuvaya uymayacaktır. Aynı kontaktan bulmam mümkün mü?

IMG_20201022_072222.jpg

IMG_20201019_154429__01.jpg

IMG_20201019_154444__01.jpg
 
Kusura bakmayın da alet çalışır el övünür, alet olup da kullanmayı bilmemek de ayıp! Öttüre öttüre test edin, olmadı kabloları karıştırmadan yer değiştirin reziztans devreye giriyor mu, öncekine göre daha çok ısınıyor mu belli eder ...

Anahtar bulma işine karışmam yol gösteririm sadece, ha son lafım bunların oynak kafası çıkabiliyor!
 
Kontağın çalışıp çalışmadığını avometre (ölçü aleti yoksa seri devre ile yada en basiti #kontrolkalemi ) ile ölçmeyi bilmiyorsanız
Profesyonel destek almak zorundasınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,836
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst