1600KVA Trafo'Nun Kısadevre Hesabı Hakkında

Haberci

Üye
Katılım
7 Ara 2006
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar, sorumu sormadan önce forumu biraz araştırdım ama tam olarak istediğim sonuca ulaşadığımdan dolayı konuyu açmak istedim.

Elimde Çıkış gerilimi 400V , Akım değeri 2310A ve %Uk=6 olan 1600 KVA trafo var. Trafo ile ana dağıtım panosu arası mesafe yaklaşık 10-15 metre. basit kısa devre hesabı yaptığımda ( 2310x (100%6) = 38.5kA gibi bir değer buluyorum.Bulduğum bu değere güvenebilirmiyim?. Eğere cevap evetse Bu durumda ana şalterlerim ( 2500A 65KA) ile aynı panoda bulunan ve bu ana salter tarafından beslenen diğer şalterleride sanaırım 38.5KA'in üzerinde seçmem gerekiyor, öyle mi? ayrıca bu ana panoda bulunan 1600A şalterim ile diğer 2. bir dağıtım panosunu besleyeceğim (yaklaşık 30m uzakta) bu durumda bu 2. panonun bütün şalterleride 38.5KA in üzerinde mi olmalı.Bunu soruyorum çünkü hatırladığım kadarıyla mesafe arttıkça kısadevre akımı düşüyor olmalı. cevplarınızı bekliyorum

Saygılar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Söyledikleriniz doğru.Kablo uzunluğu ve kesite göre,ana baradan uzaklaştıkça kısa devre akımı düşer.Ekteki dokümandan ( 12. sayfa ) yararlanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Kısa devre akımları T.Odabaşı.rar
    278.8 KB · Görüntüleme: 475
Çok teşekkür ederim döküman için fakat ufak bir sorun var; bu bahsettiğim 2. pano için kısadevre hesabı yaparken formulde hangi değerleri kullanacağımı karıştırdım. Yani iki pano arasında 80metre bu kısmı nasıl hesaplayacağız
 
2. panodan trafoya kadar olan bütün empedansları baz almanız lazım.ilk hesapladığınız empedansa 30 m kablonun empedansını da ekleyerek 2. panodaki kısa devre akımını bulabilirsiniz.
 
Arkadaşlar merhaba;

Ag kısa devre hesaplamaları og projelerinde talep olunmaktadır. bu gibi işlere henüz yen başlamam sebebi ile bana da lazım oldu. internette incelediğimde bazı Ag güç tayini yapılması ile ilgi excel dosyaları buldum. bazıları indirici merkezden itibaren bir takım hesap kitaba girerken bazısı sadece trafonun seconderinden ag panosuna kadar ksımını ele almış durumda. bu işin doğrusu hangisidir? indirici merkezden itibaren mi hesap yapmak gereklidir? bu durumda indirici merkeze ait bilgilerin ve bizim trafoya kadar olan kablo mesafeleri vs. bağlı bulunduğumuz enerji dağıtım firmalarında mevcut. ama onlarda bu bilgiyi almak çok çok zor.

eli yüzü düzgün bir excel verebilecek arkadaş var mı? ayrıca hangi değerlerin nerelerden alındığı ve neyi ifade ettiği bilgileri de gereklidir.

selamlar saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,779
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst