İç elektrik tesisatı hakkında 10 soru ( uygulamada karşılaşılan )

elektelekt

Üye
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
131
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba. Teoride bazı şeyler uygulamada yapılmıyor. Bunla ilgili 10 soru yazdımda bilen arkadaşlar cevaplar mı çok yararlı olur sayenizde

1) priz ve anahtarlar için buatlar derin buat tipi olacak, bağlantılarda vidasız tip klemens kullanılacak yazılmış. Peki neden vidasız klemens istenmiş vidasızın avantajı nedir?

2) Anahtar kapı kenarından 15 cm uzaklıkta olsun. Ama bazı yerlerde bunu 30 cm de görüyorum. Sizce kaç cm olmalı ?

3) prizler kasalara vida ile tutturulacak yazılmış. Bazıları ne yapıyor ki bu madde yazılmış ? Direk içine mi sokuyorlar yoksa

4) 3x2.5 luk NHXHM kablo 25 amper taşır diyor birisi diğeri 22 diyor. Bunun pratik yolu yok mu nasıl öğreniriz ?

5) bazen elektrik tavası asmatavanı kurtarır mı diye hesap yaparken; elektrik tavası: 4 cm konsol: 3 cm vida: 1 cm toplam 8 cm yeter denmiş doğru mu?

6) sıvaaltı panolarının ebatları nedir? Tuğla 18lik ise panoda 14.5 yada 16lık mı?

7) Genelde bu soruyla çok karşılaşıyorum. Bir kamu projesinde pano odasındaki ADP panosundan üst kattaki dikili tip çevre aydınlatma panosuna giriş nasıl olmalı ? Yukardan mı ? Yoksa alttan mı panoya girmeli? Ve ADP panosundan gelen kolon hattı dikili tip panoda baraya mı bağlanıyor ?

8) topraklama ölçümlerinde ben istediğim değeri yakalarım vs deniyor? Taş koyarım kum dökerim fazla çubuk çakarım vs bu uyanıklığı yapan ustalara karşı bilmek için; nasıl yapıyorlar bunu? Topraklama ölçümünü ne yaparak istedikleri değere getiriyorlar?

9) besleme kablolarıda kazısında derinlik 80 cm kablo kanalı gerekiyor ok. Peki çevre aydınlatma direklerinde bu derinlik 50 cm mi?

10) prizden prize geçiş yapılmamalı. Yapıldıysa bunu nasıl anlarız? Ve anahtarlar dağıtım klemensi gibi kullanılmamalı ? Bu ne demek?
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba elimden geldiğince y rdımcı olmaya çalışayım.
! Buat bağlantılarında fazla kablo bağlantı kirliliği ve kısadevreye yol açmaması açısından buat klemensleri mandallı (geçmeli)tipleri tercih edilip, bağlantı kolaylığı ve bağlantı gevşekliğini onler.
2 Standartlarda kapı pecere ve baca kenarlarından 30 cm uzak olmalıdır.
3 kasalara prızler vidalanarak tutturuluyor.
4 Olmazmı çekeceği yükün gerilim düşümü hesabını yaparsın kaç amper olduğunu bulursun. 22 A. çeksede 25 A sigorta takılır.
5 Asma tavanın derinliğine göre fark eder.
6 Panoların ebatları sigortalar ve kullanış yerlerine göre farklıdır.
7 Panolarda mesafe uzatmadan karışıklık yapmadan genelde üstten gerektiğinde alttan yapılır. Dikili tip panolarda olsun diğerlerinde olsun öncelikle kompakt, k otomat ve devre kesicilere bağlandıktan sonra baralara bağlanır.
8 Öncelikle topraklama ölçümü yapılır toprağın cinsine göre ondan alınandeğere göre temel topraklama yapılır, topraklama kazıkları kömür tozu tuz vs yapılarak tutturulmaya çalışılır.
9 Kabloların kazı işlerinde yol bahçe vb düşünülerek üzerinden geçecek araçve havai şartlarda göz önünde bulundurularak kazı yapılır.
10 Prizden prize geçiş yasak birinin bozulması diğerlerinin de bozulması çalışmaması demektir. Anahtarlardan diğerlerine dağıtım yapılmamalı yani geçiş olmamalıdır.
 
10) prizden prize gecisi anlamak kolaydir ilgili buattan asagiya priz ciftinin sorti hatti ikisi birden ayri geliyorsa sorun yoktur yok tek iniyorsa kesinlikle atlama vardır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst