160 Volt 10 Amper DC güç kaynağı

fikretcan

Üye
Katılım
22 Kas 2006
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba yardımlarınızı bekliyorum.Bana 160 Volt 10 A Dc güç veren güç kaynağı gerekli.220/120 Volta dönüştüren 3 Kva Trafo var.Bu güç kaynağı kendi sürücüsü olan Dc bir pompayı çalıştıracağım.Sürücünün çalışma gerilimi 100 ile 200 Volt Dc gerilimdir.Elinde bu güçte bir devre şeması olan varsa paylaşabilir mi?Şimdiden çok teşekkürler.
 
220 - 120 trafonun cikisini uygun sekilde dogrultursaniz kopru diyot ile 170volt elde edebilirsiniz. Ac gerilim dogrultuldugunda 1.41 katina cikar.

Voltaj yeterli gibi.
 
Serkan bey teşekkürler.Doğrultma devresini yaptım fakat köprü diyot uzun süre çalışmada yanar dediler.Köprü diyotları korumak için paralel olarak bir direnç ve kondansatör bağlayacağım bu bağlayacağım direnç ve kondansatörün değerleri önemli midir?
 
Şöyle bir durum var.

Büyük güçlerde dc akım çeken devrelerde soft starter denen devreler kurulur. Kondansatör hızlı bir şekilde değilde yavaş bir şekilde şarj edilir. Uygun güçte bir köprü diyot ilede yanmaması sağlanır. direnç kondansatörle iş çözüleceğini sanmıyorum.

Tam bilgim olmasada tiristör kullanılarak bir doğrultucu devresi yapılabilir. Tiristörler yavaş yavaş tetiklenerek kondansatörler şarj edilebilir.

Bu konuda ustalarımızdanda yorum almakta fayda var.
 
Serkan bey teşekkürler.Doğrultma devresini yaptım fakat köprü diyot uzun süre çalışmada yanar dediler.Köprü diyotları korumak için paralel olarak bir direnç ve kondansatör bağlayacağım bu bağlayacağım direnç ve kondansatörün değerleri önemli midir?

Merhaba.Köprü diyodun çalışma gerilimi en az 300-400 volt,35-40 amper değerli olmalı,diyotların datasheetlerini tam inceleyerek bu diyotları öyle seçmeli ve bu yük sürekli dc motoru çalıştıracağından üzerinden 160*10=1600 w=1.6 kW güç sürekli geçeceğinden,bu diyotlar soğutuculu (soğutucuya monte edilen tipte) seçilmemişse eğer diyotların üzerlerine hava üfleyen 220 vac ile çalışan,fırçasız hava soğutma fanlarını soğutma amaçlı ve devamlı üfleyecek şekliyle monte ederek yöneltmelisiniz.Soğutucu ile vidalanarak kullanılanlarında soğutucuyu biraz daha büyük boyutlarda seçmenizde büyük yarar olacaktır,daha kolay soğuması ve sürekli ılık kalması için.Böylece diyotların çok fazla ısınması (35-40 amper anma değerli ve soğutucu monteli seçilse bile) garantili şekliyle tam sağlanır.

Direnç ve elektrolitik kondansatör,her ikisi de dc akımın düzgün dc. haline gelebilmesini tam dalga redresör doğrultmasında sağlar.Her ikisi de köprü diyot çıkışına paralel bağlanmalı ve uygun değerde seçilmelidir.10 amper çıkış için en az 10 000 mF,300-400 volt elektrolitik kondansatör,direnç değeri olarak (Voltajın dc motor sürücüye girmeden evvel boşta 1.41 kat yükselmemesi için) çıkışta ekstra bir güç kaybına sürekli de neden olmayacak (Deneme-yanılma yoluyla bulunabilir,160-200 volt dc tam baz alınarak seçilmelidir bu direnç değeri) omaj/watt değerli uygun bir direnç çıkışta paralel bağlantıda mutlaka seçilmelidir.Hem daha doğru dc akım için,hem de tam boşta kaldığında voltun aşırı yükselip dc.motor sürücüyü anlık olarak bozmayacak amaçlı bu seçim olmalıdır.

Tristörlü doğrultmaya bu değerlerde pek gerek yok kanısındayım,devre üzerinden geçen amper 1000-2000 A gibi çok büyük boyutlarda değil çünkü.

Uyarı: Elektrolitik kond.'ün + ve - kutupları ters bağlanırsa kolayca patlayabilir,montajda buna çok dikkat edin.Anlık olarak da olsa veya deneme amaçlı da olsa kond.ler bağlıyken devre çıkış uçlarını hiçbir zaman kısa devre yapmayın,büyük şerare (ark) eşiğinde,oluşan bu durum çok tehlikeli olup panikle yaralanmanıza da neden olabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst