İzolasyon trafosu yumuşak yol verme

Karaköy'den gereken pako şalteri, kutusunu aldım. Lambaları ve duyları da aldım. Artık geleneksel flamanlı lamba bulunmuyor, onun yerine halojen lamba aldım (100W). UPS çıkışına pako şalterli, lambalı ve izolasyon trafolu devreyi kurdum. Gayet güzel çalıştı :cool:

Bu sistemin başka bir faydası daha olacak. Elektronik cihaz tamiri yaparken, izolasyon trafosuna bağlı arızalı cihazın aşırı akım çekebileceği bir durum varsa, bu cihaza ilk enerjiyi verirken, yol verme lambası devrede iken yapacağım. Böylece lamba cihazın çekebileceği akımı sınırlayacak. Hatta akım sınırlama seviyesi de değişik güçte lambalarla ayarlanabilir.

Ama ilerisi için akım sınırlama işini yapacak bir elektronik devre kullanmak en uygunu olur. İzolasyon trafosunun çıkışında şu anda bir varyak mevcut, onun içine bir devre ilave ederek ya aşırı akımda direkt voltaj kestirilebilir, veya belli bir akım değerine ulaştığında yükü üzerine alan bir devre ile akımı sabit tutulabilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
100W halojen lambayı çıkardım ve yerine 300W metal halide lamba taktım. 100W ile fazla sınırlama yapıyordu. Bitmiş sistemin resimleri:

Şu anda Pako şalter OFF durumunda. Pako şalter kutusunun üstünden giren kablo UPS'den geliyor. İçinde faz nötr toprak var. Pako şalter kutusunun solundan çıkan kablo 3 KVA izolasyon trafosuna gidiyor. Nötr ve toprak aynen gidiyor, faza ise 300W lık metal halide lamba seri giriyor. İzolasyon trafosunun çıkışı 3.5 KVA lık varyak'a giriyor. Varyak'ın toprağı bağlı değil, çünkü buna bağlı olan cihazın tamamen şebekeden izole olmasını istiyorum.
scaled_20170917_230732.jpg


Pako şalteri ilk kademeye aldık. Lamba yandı ve izolasyon trafosu, varyak devreye girdi. Dikkat edilirse şu anda varyak giriş gerilimi biraz düşük (189V), çünkü lamba üzerinde biraz gerilim düşümü oluyor.
scaled_20170917_230758.jpg


Pako şalter ikinci ve son kademeye alındı. Lamba kısa devre edildi ve izolasyon trafosu UPS'e direkt olarak bağlı. Dikkat edilirse voltaj değeri şu anda izolasyon trafosunun nominal çıkış voltajına geldi (214V)
scaled_20170917_230809.jpg
 
Güzel olmuş, elinize sağlık.:) Yalnız dikkatlerden kaçmasın varyakta tek sargı olduğundan giriş ve çıkış gerilimleri izole değildir.(Her ne kadar girişte izolasyon trafosu olsa bile tedbiri elden bırakmamak lazım). Bu yüzden varyağı 24 Volta düşürdüm emniyetle çalışabilirim şeklinde düşünmeyin.

Saygılar....
 
Evet çok doğru. Varyak, izolasyon trafosunun arkasında olduğu müddetçe çıkışlardan sadece birisine dokunulursa bir tehlike yok. Ama bu alışkanlık haline getirilir ve sonra da varyak başka yerde kullanılırsa ölümcül çarpılma olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst