İzolasyon trafosu yumuşak yol verme

taydin

Usta Üye
Katılım
16 Ara 2008
Mesajlar
681
Puanları
181
Selam arkadaşlar,

Yeni aldığım 3KVA izolasyon trafosunu şebekeye taktığım zaman çok yapmasada bazan sigortayı attırabiliyor. O yüzden seri bir dirençle şebekeye takıp sonra da bir zaman rölesi ile direnci devreden çıkarmak istiyorum. Bunun için bir zaman rölesi arıyorum kaç saattir ama uygun birşey göremedim internette. Tek bulabildiğim Entes'in MCB-30 ürünü ama bunun da kontakt akımı 3KVA trafo için yeterli değil.

Bir başka alternatif Schneider'in LADT-2 zamanlayıcısı ile bir kontaktörü sürmek, ama benim istediğim akımlardaki kontaktörler de hep üç fazlı ve fiyatları yüksek. 3KVA bir trafoyu uygun bir şekilde açıp kapatmak için 50A lik kontaktör lazım.

Piyasada bulunan şeylerle yapmak istesem LADT-2 için 85 TL, 50 A kontaktör için de 290 TL gerekiyor :O (bunlar schneider ürünleri için)

Bunun çok daha ucuza hallolması lazım diye düşünüyorum. Eğer birşey bulamazsam artık iki tane anahtar koyacağım ve seri direnci manuel olarak devreden çıkaracağım :D
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
16 amper kontaktörün güç kontaklarını paralel baglayın, sıze monofaze kontaktör olur. Veya, elektronık tek fazlı kontaktör alın, 12 /24 volt dc gerılımle sürün.
Çözum çok..
 
Uygun akımda şalter işinizi görür, neden zaman rölesi ve kontaktör ile uğraşıyorsunuzki?

Saygılar....
 
Uygun akımda şalter işinizi görür, neden zaman rölesi ve kontaktör ile uğraşıyorsunuzki?

Saygılar....
Ottomatık olarak, yol verici olarak kullanacağı direnci devreden çıkarmak istiyor ark. 63/80 amp. tmş kullansada olur, kontaktöre gerek kalmıya bilir.
 
Ottomatık olarak, yol verici olarak kullanacağı direnci devreden çıkarmak istiyor ark. 63/80 amp. tmş kullansada olur, kontaktöre gerek kalmıya bilir.

Akım sınırlama özelliği olan TMŞ'ler mi var sayın zeybek? Eğer benim bildiğim standart TMŞ koysam TMŞ devreyi kesmeyecek ama onun bir öncesindeki sigorta gene atacak. Benim bir şekilde akımı sınırlandırmam lazım, sigortanın atmasını geciktirmek bir fayda sağlamıyor. Yanlış anladıysam biraz daha detaylı açıklayabilirseniz sevinirim.

Uygun akımda şalter işinizi görür, neden zaman rölesi ve kontaktör ile uğraşıyorsunuzki?

Amaç tek bir şalter ile trafoyu devreye sokmak. Eğer iki şalterli yapmak zorunda kalırsam, trafoyu devreye sokmak için ilk önce 1 numaralı şalteri açacağım, birkaç saniye bekleyeceğim, sonra da 2 numaralı şalteri açacağım. Eğer yanlışlıkla önce 2 yi açarsam gene sigorta atabilecektir. Eğer 1 i açıp sonra da 2 yi açmakta gecikirsem seri direnç aşırı ısınacaktır. eğer 2 yi açmayı tamamen unup oradan uzaklaşırsam, direnç aşırı ısınmadan yanabilecek ve yangın çıkarabilecek.

Yani zaman rölesi hata yapmayı engelleyen birşey. Ama 400 TL ye de bu işi yapmak istemiyorum açıkçası. trafoya o kadar para verdim, trafodan daha pahalı açma kapama şalteri mi olur yav? :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
32 amp. C veya D tipi sigortanın ihtiyacınızı
karşılaması gerekir.Attırıyor dediğiniz sigorta
amperajı ve tipi nedir ?Bir önceki dediğiniz sigorta tipi ve akımı nedir ?
 
Bu durumlar için master slave devreleri var, yani master cihazı açılmadan slave hayatta ilk çalıştırılamaz, inceleyiniz araştırınız.
 
Bu odaya ait sigorta 20A lik. Ama sigortanın değerini artırmak malesef işimi görmüyor, iki sebepten:

İzolasyon trafosunu yakında 3KW lık bir UPS in çıkışına bağlayacağım. Daha geç davranan sigorta bağlarsam bu ani kalkış akımı UPS i zorlayabilir veya kısa devre muamelesi yaptırabilir.

20A olan sigortayı 32 yaparsam prizlerden 32A geçmesine izin vermiş oluyoruz ve prizler bu akım değerine uygun değil. Yangın tehlikesi var.

Eğer sayın zeybek'ten anladığım kadarıyla akım sınırlama özelliği olan TMŞ ler varsa bu mükemmel bir çözüm olur.
 
Bütün TMŞ lerde akım sınırlama özelliği var-
dır.Ancak,bahsedilen akım sınırlama özelliği
sizin anladığınız anlamda değildir.kA merte-
belerinde olan kısa devre hali için geçerlidir.
Pantalon bulamadık,gömlek verelim olmaz.
3 kva nın rakamları bellidir.20 amp D tipi ola-
bilir ! Ancak,ondan öncekininde bu karakte-
ristiklere uygun olması gerekir.Pirizden bes-
lenen cihazlar max. 16 amp ! olabilir.Ev tesi-
satınızı trifazeye çevirmediğiniz sürece,so-
runlarız devam edecektir.Muhtemelen,UPS i
aldığınızdada benzer sorunla karşılaşacaksı-
nız.UPS kullandığınızda,izolasyon trafosuna
zaten ihtiyaç yokki !
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,875
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst