İnverter Kaynak Makinesi (Askaynak 155) Arızası

Scorpion42

Katılımcı Üye
Katılım
19 Şub 2016
Mesajlar
439
Puanları
56
Yaş
34
Konum
KONYA
Merhaba Arkadaşlar,
İş yerindeki yoğun geçen günün ardından, yorgun olmazsam fırsat buldukça arızasına ilgilenmeye çalıştığım kaynak makinemde, işler iyice bilinmeze giderken en sonunda sizlerin değerli tecrübelerinden faydalanarak bir an önce makineyi toparlamayı istiyorum.
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse;
Yaklaşık 3 yıldır bahçe işlerimizde kullanmış olduğumuz Askaynak 155 kaynak makinemiz enerjide takılı, güç düğmesi açık fakat kullanılmazken, fanı durdurarak (ön paneldeki bildirim lambalarıda söndü) kapanıp enerjiyi keserek arızalandı ve bir daha hiç çalışmadı. İlk başlarda korumaya geçmiştir vs diye düşünerek bir müddet bekledim ama sonuç değişmeyince sökerek kontrollere başladım. Bu arada makine daha öncesinde hiç tamir yüzü görmedi ve ilk sahibiyiz.
Arızadan sonraki süreç;
Makineyi söktükten sonra ilk olarak fiziksel hasara uğramış bir parça aradım fakat herşey yerli yerinde ve ne bir yanık kokusu nede sağa sola sızmış veya deforme olmuş devre elemanı göremedim. Daha sonraki elimle yaptığım sıcaklık kontrollerinde ise girişte yer alan ntc ve ptc nin makine çalışmamasına rağmen aşırı ısındığını fark ettim. Devre üzerinde elemanların beni yanıltabileceği düşüncesi ile anakart ön yüzünden başlayarak ntc, ptc, diyotlar, IGBT'leri ve köprü diyotu söküp ölçü aletiyle kontrollerini yaptım. Hepsi sağlam göründüğü için arka yüze geçerek IGBT'lerin hemen dibinde yer alan diyotlar, dirençler, transistör ölçümlerinide yaptım fakat onlarda sağlam görünmekte. Gözlemlediğim kadarıyla anakartta bir çatlağada rastlamadım.
İlk arıza yapabileceğini düşündüğüm yukarıdaki parçalardan ne varsa hepsini sökerek kontrol ettim ama cihaz bir türlü anakarttan küçük kontrol kartına enerji vermiyor. Bu arada devre elemanlarını anakarttan sökmeside gerçekten ayrı bir eziyet resmen. Cihazın tüm devreleri dış etkenlere (neme, korozyana) karşı öyle sağlam yalıtılmış ki ölçü aletinin probları temas etmeyle iletime geçmiyor. Tinerle diş fırçası yardımıyla çıkartıp öyle ölçebiliyor yada parçaların kodlarını okuyabiliyorum.
Şimdi tüm bu uğraşlarım sonuç vermemişken devre kartı üzerinde kalan parçaları söküp takmaya devam etmek yerine siz değerli arkadaşlarımın tecrübelerinden ve bilgilerinden faydalanarak sizlerin vereceği bilgiler doğrultusunda hem benzer sorunu yaşayanlara faydalı hemde kendi sorunuma çözüm olabilecek ek fikirler edinmek istiyorum.
Bu arada benim daha öncesinde kontrol ettiğim parçalardan şüphesi olanlar için önerilere açığım, gerekirse tekrar söküp ölçebilirim arkadaşlar. Neticede atladığım yada gözden kaçırdığım yerlerin olması muhtemel olabilir. Aşağıya resimleri ekliyorum.

kSf2h.jpg

kSmlK.jpg

kSXw3.jpg

kSNcQ.jpg

kSD7M.jpg

kSj0q.jpg

kSwL7.jpg

kZ3hL.jpg

kZ8So.jpg

kZkN1.jpg

kZHnG.jpg

kZloT.jpg

kZB8W.jpg

kZKxh.jpg

kZYUK.jpg

kZeHM.jpg

kZoRQ.jpg

kZr93.jpg
 
top 244 ü değiştir, bir de fan sanırım 24 volt o devreyi takip et sıkıntı varsa o da yapar, ayrıca sürücü katındaki o alttan lehimlenen direnç fabrika çıkışlıdır için rahat olsun.

ek: gözümden kaçmış sonradan gördüm köprü diyorun yanında termik var onu da kontrol et
 
Son düzenleme:
top 244 ü değiştir, bir de fan sanırım 24 volt o devreyi takip et sıkıntı varsa o da yapar, ayrıca sürücü katındaki o alttan lehimlenen direnç fabrika çıkışlıdır için rahat olsun.

ek: gözümden kaçmış sonradan gördüm köprü diyorun yanında termik var onu da kontrol et
sn. @paskomya ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
İlçede olmam itibariyle top244'ü bulamadım. İnternetten bakıyorum sadece karaköyde satılıyor görünüyor. Stok durumunu kontrol edip onlardan tedarik etmeye çalışacağım. Fan kaç volt açıkcası dikkat etmemiştim, akşam hem voltajını hemde devre yolunu kontrol ederim.
Kontrol kartı altındaki direnç kafamı kurcalamıştı hatta devre üstünde yeri bile var ama sanki özellikle biri onu sonradan yerinden sökerek oraya takmış gibi durması işkillendirmişti beni.
Termiği kontrol ettim sorun yok oda sağlam.
Birde yeri gelmişken bu cihazlarda bazı parçalar numunelik, yani yerine aynısını bulmak mesele. Bir devre elemanının yerine alternatif olarak kullanabileceğim başka bir devre elemanı araştırırken nasıl bir yol izlemeliyim? Örneğin top244gn bu elemanın yerine alternatif kullanmam gerekse ne kullanacağımı nasıl bilebilirim. Yada bildiğiniz böyle bir site, uygulama, kaynak vb bir şey varmı? yoksa tek tek datasheet mi okumamız gerekir.
 
top 244 smd olmasına gerek yok dip te takabilirsiniz, o direnci gerçekten ellemeyin orjinal fabrika çıkışıdır. bir üst modelde yok, askaynak ile expressweld aynı makine, tamiri kolaydır. basit hatalar yapar ve ucuza tamir olur. bir de direnç olan kartta bir transistör var ona bir bakınız eğer sağlam ise üzerindeki sg3842 gibi smd entegreler var onlarda arıza arayınız. başka yerden çok zor arıza yapar
 
top 244 smd olmasına gerek yok dip te takabilirsiniz, o direnci gerçekten ellemeyin orjinal fabrika çıkışıdır. bir üst modelde yok, askaynak ile expressweld aynı makine, tamiri kolaydır. basit hatalar yapar ve ucuza tamir olur. bir de direnç olan kartta bir transistör var ona bir bakınız eğer sağlam ise üzerindeki sg3842 gibi smd entegreler var onlarda arıza arayınız. başka yerden çok zor arıza yapar
Bulabilsem dediğiniz gibi dipte işimi görecek ama ilçede bulamadım, mecbur internete kaldım.
Kontrol kartındaki transistör ve entegrelerden bahsediyorsunuz sanırım. Kontrol kartına enerji gelmeyince onu hiç ellememiştim. Şuan kontrol kartı sökük bir vaziyette duruyor. Bu haliyle kontrol kartı çıkışını ölçerek bakıyorum ama ne yaptıysam k.kartına bir türlü enerji gitmediği için onu bakmadan elemiştim.
Bu arada dikkatimi çeken bir durum var, onuda paylaşayım. Kontrol kartı takılı veya sökük halde farketmiyor, cihazı fişe takıp anahtarını açıyorum. Bir kaç saniye (kondansatörler şarj olmasını bekliyorum) sonra kapattığımda 2-3saniyeden sonra cigcigcig gibi bir ses 4-5 defa geliyor sonra kesiliyor. Hangi parçadan geldiğini tespit edemedim. Sanırım şarj olan kondansatörler bir parça üzerinden üzerindeki gücü boşaltıyorlar ama sesin kaynağını tespit edemedim.
 
Sn @paskomya bahsettiğiniz parçaları tedarik ettim. Öncelikle Top244'ü sökerek gelen top244 ile bacaklarını kısa devre testi yaparak kıyas ettiğimde karttan söktüğüm Top244'de sorun göremedim. Yinede garanti olması açısından yeni parçayı taktım ama yine cihazda bir tepkime olmadı. Diyotlar üzerinde yoğunlaşarak tekrar tek tek söküp kontrol etmek istediğimde, yurakıda son resimde yer alan top244 üzerindeki MCC 200A hızlı diyotunda iki taraflı geçiş olduğunu farkederek yerine PJ739X hızlı diyot değişimini yaptım. Cihaz çalışmaya başladı, fan devreye girdi, gösterge panelim geldi. Çıkış voltajını ölçtüğümde 15-30v aralığında dalgalandığını gördüm. Pens ampermetrem olmadığı için amper ölçümü yapamıyorum. Kaynak makinesinin amper ayar potundan amper ayarını değiştirdiğimde bahsettiğim dalgalanma sanki değişmiyor gibi geldi. Bu dalgalanma olması normal midir? daha önce hiç kaynak makinesi çıkış voltajı ölçmedim ama bana sanki normal değilmiş gibi geldi. Diğer parçaları kontrol etmeden kaynak yapısını kontrol için küçük bir yer kaynattım, kaynak başlangıcı ve kaynak havuzu gayet iyi görünüyor, bir anormallik gözlemlemedim.
Tekrar cihazı kontrol etmek istediğimde bu seferde komple mahallenin elektriği kesildi o noktada kaldım. Nasip olursa bugün akşam diğer parçalarada tekrar bakacağım inşallah.

20210713_192655.jpg
20210713_192813.jpg
20210713_192827.jpg
20210714_001132.jpg
20210714_001115.jpg

20210714_001141.jpg
 
pens ampermetre ile hiç test yapmadım gerekte görmedim, diyot arızasını bulmuşsunuz dikkatiniz için teşekkür ederim. voltaj çıkışı biraz düşük gibi geldi, normalde 60 volt civarı bir çıkış ölçmeniz gerekir kaynak yaparken de 24 volta düşer ama amper çok yükselir, değiştirdiğiniz potans umarım eş değerdir, potansın orta bacağındaki direnci de kontrol ediniz
 
Rica eder bu konuda bana vakit ayırdığınız için asıl ben teşekkür ederim ustam. Elimde basit bir dijital ölçü aleti ve temel elektronik ekipmanlarımdan (kalem havya, lehim, pompa, cımbız, mini pense ve yankesi vb.) başka bir şeyim olmadığı için bu tarz cihazlarda detaylı bir ölçüm yapamıyorum. Biraz kendi bilgim, biraz araştırmalardan edindiğim, birazda sizler gibi değerli ustaların fikir alışverişleri sayesinde elimdeki imkanlar ölçüsünde işimi görmeye çalışıyorum. Akşam tekrar gözden geçireceğim, sanki diyot arızasından kaynaklı tam olarak işlevini yerine getiremeyen başka bir devre elemanı daha varmış gibi duruyor. Onuda tespit edip değiştirdiğimde, tekrar paylaşıp konuyu çözüme kavuşturmuş oluruz inşallah.
Bu arada çıkış voltajı, adaptör gibi sabit mi olmalı yoksa bu şekilde dalgalanması normal midir?
 
bilgi paylaştıkça çoğalır, burada önemli olan ihtiyacı olana gitmesidir. ve kendini küçümseme, senin elindekilerden çok daha fazla ekipmana sahip ve okullu bile olsa sizin yaptıklarınızı yapamayanlar var. ben emekil olduktan sonra elektronik kart tamircisi oldum. elinde her tüerlü ölçü aleti olması önemli değil, önemli olan neyi nasıl test edebileceğini bilmektir. burada kaç kişi blok kondastöre ac verip sağlamlık testi yapabilir bir düşün.( ihtiyacın olan bir diyot ve ampul)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,974
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst