Araştırmacı2
Üye
- Katılım
- 25 Şub 2018
- Mesajlar
- 244
- Puanları
- 1
- Yaş
- 41
Arkadaşlar yer altı kablo arızasını tespit etme konusunda iletkenler arası sızıntı akımları geçebilir denilmekte, iletkenler arası sızıntı akımları ne demek?
Sadece diyotlarda ters polarma uygulandığında sızıntı akımından bahsediyor iletkenlerdeki sızıntı akımıyla ilgili bilgi bulamadımyandex de aradım, 55 bın görsel cıkdı, ama adresı kopyalamadım, iletler arası sızıntı, yazın bakın.
Yani iletkenlerin yalıtkan malzemesinin dayanma voltajı aşıldığında iletkenlerden sızıntı akımları mı geçerMerhaba. "İletkenler arasında" demek çok doğru olamaz, çünkü kablolarda oluşan iç sızıntı akımları şeklinde sormalıydınız bu sorunuzu öncelikle.
Kablolardaki iletkenlerin akım sızdırması olayı " "yalıtkanlık direnci" kavramıyla doğrudan ilgilidir. İltekenler, yarıiletkenler ve yalıtkanlar arasındaki en kesin ayrımı sağlayan nokta yalıtkanlıkla ilgili olan teknik özelliklerinde gizlidir. Kondansatör plakaları arasındaki dielektrik malzemesine veya bir diyoda ters yönde uygulanan aşırı yüksek gerilimlerle, ilkinde dieletrik delinerek bu kondansatör kısa devre olur, ikinci durumda ise diyot ters yönde geçen yüksek gerilimle kolayca bozulur.
Tüm yalıtkanların belirli bir voltaja kadar dayanma mukavemeti bulunur, ancak belirli şartlarda, örneğin riskli bir voltajın üzerine çıkıldığında veya yalıtkan malzemesi çeşitli nedenlerle korozyona uğradığında (yeraltı kablosu gibi) kablo üzerindeki pvc veya polietilen yalıtkan kılıflı kaplamada delinmeler veya yalıtkanlığında bazı bozulmalar oluşabilir. Bu yalnızca yüksek bir voltaj şartıyla değil, fiziki, kimyasal veya diğer bazı etkenlerin bileşkesiyle belirli bir toplamda tam olarak ortaya çıkabilir. Kablo yalıtkanlık testleri örneğin MEGER test ölçüm cihazlarıyla yapılan omaj ölçümleriyle kolayca yapılabilir.
http://www.elektrikport.com/teknik-...dir-izolasyon-test-cihazlari/11683#ad-image-0
Bunun uygulanma örneği olarak; 300 mA' ilk olup, 300 mA' e duyarlı olan ve iç kablo tesisatındaki kablolarda bu şiddette geçen bazı faz-toprak nötr-toprak sızıntı akımlarını algılayıp elektrik devresini kapatan, böylece mutlak yangın risklerini anında ortadan kaldırabilen kaçak akım röleleri uygulamasıdır. Kolay gelsin.
Arkadaşlar yardımcı olur musunuz?Yani iletkenlerin yalıtkan malzemesinin dayanma voltajı aşıldığında iletkenlerden sızıntı akımları mı geçer