Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Hepinize hayırlı akşamlar sayın arkadaşlarım.

2 yıla yakın bir zamandan beri rüzgar türbinleri üzerinde çalıştığımı biliyorsunuz.
Elektrik ücretlerinin otomatiğe bağlandığı ülkemizde enerjiyi daha verimli kullanmak hepimizin görevi olmalıdır. Enerjiyi verimli kullanmanın yanında elektrik santrallerinin yetersiz oluşu, nükleer santral kurulsunmu, kurulmasınmı tartışmaları ve doğalgazda dışarıya bağımlı olmamız nedeniyle yenilenebilir enerji arayışına girmek , güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak her geçen gün popülaritesini arttırmaktadır.

Eskiden yabancıların söylediği bir deyim vardı ;

Su akar, Türk bakar.

Artık akarken bakacağımız suyumuzda kalmadı.

Görüyorum ki forum arkadaşlarımızdan bir çoğu kendi çapında amatörce birşeyler yapmak istiyor, fakat nereden ve nasıl başlayacakları konusunda kararsız oldukları için bir türlü başlayamıyorlar.

Çok bilmişlik taslamadığımı düşünürseniz elimden geldiği ve bildiğim kadarıyla kanatlarını PVC borudan yapacağımız basit bir türbinin nasıl yapılacağını adım adım anlatmak istiyorum. Bu arada karşılıklı fikir alış verişinde de bulunabiliriz. Herkesin fikirlerine açığım.

Aşağıdaki resimler yapacağımız kanatlara yardımcı olacaktır.

Hepimizin bildiği atık su borusu PVC boru kullanacağız. Et kalınlığı bayağı bir kalın olan 3 - 4 mm. gibi 150' lik borudan yarım metre olandan alıyoruz. Piyasa malı değilde bilinen markalar daha iyi olur. Bunlar bayağı kalındır.

Borunun ucunda bulunan ve bilezik tabir edilen, ek yapılırken diğer borunun dışına geçen kalın kısmını kesip atıyoruz. Boruyu dikine 4 eşit parçaya bölüyoruz şekil 2 de olduğu gibi.

Daha sonra şekil 3 teki gibi bir tanesi çizip kesiyoruz. Bu bizim kalıp ölçümüz olacak. Diğer 3 parçanın üzerine bu kalıbı koyarak çiziyoruz. Kalıpla diğerleri arasında borunun et kalınlığı kadar fark meydana gelecektir.

Merkeze yakın yerdeki kalın kısmından ucuna doğru gittikçe incelecek. Her üç kanat ağırlığıda aynı olmalı. Hatta gerekirse bakkal amcadan rica edip elektronik terazide tartalım, hepsi aynı ağırlıkta olması en hafif rüzgarda bile dönmesi demektir.

Boruları kesmek için mobilyacılarda bulunan dekupaj testeresi çok ideal.

Kalınlığı 4 - 5 mm. çapı da 15 cm. olan bir sacı şekil 4 te olduğu gibi kesiyoruz. Kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Ortasına da şimdilik küçük bir delik delmekte fayda var. Daha sonra kullanacağımız dinamo, alternatör veya dc. motorun miline göre büyüteceğiz.

Yaptığımız kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Şekil 5

Sevgili arkadaşlarım. Şimdilik bu kadar, tekrar devam ederiz inşaallah. Yorumlarınıza açığım.
 

Ekli dosyalar

  • rzgartrbnkanat001.th.jpg
    rzgartrbnkanat001.th.jpg
    3.2 KB · Görüntüleme: 482
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın şefim ben yapmayayım.Bendeki bu talih varken memlekette rüzgar esmez olur.sizin rüzgarınıza da mani olmayayım :)
Şaka bir yana elinize ve emeğinize sağlık.
 
Üstad eline diline sağlık. Benim merak ettiğim normal şartlarda çalışırsa ortalama ne kadar enerji çıkışı verecektir.Henüz motor vs. belli olmadığından kestirmek mümkün değil ama daha önceden muhakkak yaptığınız vardır.
 
Sayın zeybek26 arkadaşım !
Başta da belirttiğim gibi bu çalışmalar amatör çalışmalardır. 50 cm. uzunluğundaki bir kanada 12 v. 6 - 7 amper verebilen bir dc. motor takılabilir. Tabi bu motor ne kadar düşük devirli olursa o kadar iyi olur.
Bu ürettiğimiz elektriği direk kullanamayız. Önce bir aküyü doldurup daha sonra invertör aracılığı ile 220 ye yükseltip evimizde en azından elektrik kesildiğinde bir kaç ampül yakabiliriz. Hatta tv. bile çalıştırabiliriz.

Hoşçakalın. saygılar.
 
elıne saglık şefim guzel bir çalısma sizin gibi bilgili tecrubeli insanlar bızı bilgilendirirse çok güzel olur ben meslek lısesı mezunuyum ama bu konularda hıc bılgım yok desem dogrudur sızler bızı bılgılendırıyorsunuz allah razı olsun hanı dıger bolumlerıde nasıl yapacagımızı anlatırsanız sevınırım
 
Hocam, hafif rüzgarda bile dönsün istiyorsanız şekil 3 teki parçaların diğer ucunu birleştirin. Çünkü rüzgarın itme gücü rüzgara maruz kalan alanla orantılıdır. Bu itme gücü de merkezden ne kadar uzakta olursa tork artar ve daha kolay döndürür.

Çok hafif kanatlar rüzgar hız değişimlerine çok duyarlı olup gerilimde fazla salınıma neden olabilir. GD2 büyük olursa daha iyi olabilir. Belki yavaş döner ama rüzgar kesildiğinde de yüklenen dönme enerjisi ile dönmeye devam eder. Ani yükselen rüzgar hızında hız birden fırlamaz.
 
Değerli arkadaşlar !
Kaldığımız yerden devam ediyorum.

Düşük devirde elektrik üretebilmek için dinamo olarak kullanacağımız doğru akım motoru bulmak en büyük sorun. d.c. motorlar aynı zamanda iyi bir üreteçtir. Arabalarda kullanılan çeşitli d.c. motorlar var. Bunlar fan motoru, silecek motoru ve şarj dinamolarıdır.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Şarj dinamoları arabalarda iyi elektrik üretse de sabit mıknatıslı olmadığı için dışardan enerji verilerek uyartım yapılır, miline döndürme kuvveti verilince elektrik üretir. Onun için şarj dinamosunu konumuzdan sildik.
Fan motoru iyi gibi görünse de bunun için yüksek devir ihtiyacı var. Silecek motoru da bayağı güçlüdür. Hatta çıkışında redüktör vardır. Redüktör çıkışına kanatları bağlayabiliriz, fakat bu redüktör helisel dişli olduğu için çevirmek imkansız gibi görünüyor.

Ne kaldı geriye...

Piyasada bulabileceğimiz 300 - 400 d/dak. herhangi bir sabit mıknatıslı d.c. motor en idealidir. Bu motor 12 v. veya 24 v. olabilir. Besleyeceğimiz aküyüde motor gerilimine göre seçeriz.

Bulduğumuz motoru monte edeceğimiz ölçüde 3 - 4 mm. kalınlığında bir sacın altına dik gelecek şekilde çapı yaklaşık 15 mm. uzunluğu 30 cm. olan yuvarlak demir mil kaynatıyoruz.
Demir milin içine girebileceği ölçüde 2 adet rulmanı uzunluğu 15 cm olan galvaniz boru içinde, biri altta, diğeri üstte olacak şekilde borunun içine monte ediyoruz.

Demir mili her iki yanından 2.5'luk kablo geçecek şekilde spiral taşlama ile kanal açıyoruz. ( şekil - 7 ) Bu kanaldan motor kablolarını bakır bileziğe bağlayacağız.

Milin alt ucuna 2 adet bakır bilezik takıyoruz. Bakır bilezikler birbirine değmeyecek şekilde ve demir milden yalıtılmış şekilde takıyoruz. Motordan gelen 2 kabloyu bakır bileziklere lehimliyoruz.

Galvaniz borunun alt kısmına pvc boru ve pvc borunun da ucuna 2 adet kömür fırça takıyoruz. Bu fırçalar motor kablolarından gelen elektriği aşağıya almak için kullanıyoruz. Buradaki amaç;
Rüzgar yön değiştirdikçe kablolar direğe sarılıp kopmaması için bakır bilezik ve fırça kullanıyoruz.

Motoru şekline göre, şayet ayaklı bir motorsa ayaklarından, değilse 2 adet kelepçe ile saca monte ediyoruz. Takriben 70 cm. uzunluğunda bir profili kuyruk monte etmek için sacın arka tarafına kaynatıyoruz. Profilin sonuna da kuyruk bağlıyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • rzgartrbn.th.jpg
    rzgartrbn.th.jpg
    3.3 KB · Görüntüleme: 234
Elİne koluna saglik.anacak Çİzİmler daha detayli olursa daha anlaŞilir olur.auotocad da 3 boyutlu Çİzebİlİrmİsİnİz ve boyutlar hakkinda daha detayli bİlgİler cerİrsenİz İyİ olur.Örnegİn pvc borunun boyu ne olacak ve bunun gİbİ ..Şekİllere yenİden bakip detaylandirirsaniz memmunolurum.sevgİler saygilar..
 
Sayın qqqq arkadaşım !
Pvc borunun uzunluğu 50 cm. olacak. Bu rüzgar durumuna göre 70 cm. olabilir. Aslında ilk yazdığım yazıda boru uzunluğu yarım metrelik 150 lik boru diye yazmıştım. Herhalde gözden kaçırdınız.

Çizimler yeterli gibi görüyorum, herhalde ben olayı bildiğim için bana kolay geliyor. Ama öğrenmek istediğiniz belli bir yer varsa sadece o kısmı daha detaylı çizebilirim.

Autocad de 3 boyutlu çizim olayına gelince, maalesef hani bir deyim var ya ; adım hıdır elimden gelen budur. 45 yaşından sonra bilgisayarla tanışıp, 50 yaşında bu işlere girersen ancak bu kadar olur.
 
ya ben heçen senelerde bir otomasyon fuarında bir pervane görmüştüm vede sordum bana denen 220v 3600w üretiyor diye söylendi şimdi ki aklım olsaydı biraz fazlasıyla bilgi alırdım onlardan ama almadık işte

demek istediğim bunu yapmışlar vede boyut ölçüleri de fazla birşey değildi yani bunun gibi ciddi birşey yapabilen yokmu hiç aramızda acaba yani ben yakın zamandır tam merak etmeye başladım bu rüzgar türbinünü vede bu söyledimimizi yaparsak inanıyorum gerçektende kazandıran birşey çıkabilir ortaya diye tahmin ediyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst