Yurt dışında Elektrikçi olarak çalışmak

Hasan56

Üye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba
Benim adım Hasan.25 yaşındayım. Meslek lisesinde Elektrik-Elektronik Akıllı ev aletleri ve Beyaz eşya bölümünü okudum. Lisede beyaz eşya yetkili servisinde 9 ay staj yaptım. Sonra 2 yıllık Elektrik Teknolojisi okudum. Mezun olduktan 1 ay sonra Maslak Beybi Gizde Elektrik teknikeri olarak işe başladım.1 buçuk sene burda çalıştım. Sonra Perpa'da şantiye elektiriği aydınlatması pano kurulumu üzerine çalışan bir şirkette 1 buçuk sene çalıştım.6 ay askere gittim. Geldikten sonra 3 ay hastanede elektrik teknikeri olarak çalıştım.Ordan çıkıp şimdiki çalıştığım yere Lazer epilasyon ve saç ekimi kliniğine geldim.
Benim sorum şu olucak.
Nasıl yurt dışında elektrik işi yapabilirim?
Aranızda yurt dışında elektrikçi olarak çalışanlardan tavsiyelerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.
 
Bazi Anglosakson ulkelerde bulundum. Elektrikci olarak calismadim ama konu hakkinda biraz bilgim var.

Ulkemiz okullarindan mezun olmak ya da ulkemizde usta olarak calismis olmak ise yaramiyor. Calisma izni almis bir yabanci olarak eger ustalik yapmak istiyorsan illaki o ulkede bu konuda yetkin kuruluslarda kurslara katilip o ulkenin standartlarina uygun egitim ve diploma alman gerekiyor.

Kafana gore iki kabloyu klemensle baglayamiyor yada kablolari burup bandlayamiyorsun yasalar izin vermiyor.

Aylar hatta yillar once yapip bitirdigin is yuzunden bir kaza/yangin vs olursa ustalik belgen alindigi gibi tazminatla da karsilasabiliyorsun. O yuzden ustalar icin sigortacilar var. Nasil araclarimizi kaskoluyorsak ustalar da yapacaklari is hatalarina karsi kendilerini kaskoluyorlar. (Ustalik belgeni kaptirsan bile tazminati sigorta sirketi oduyor)

Eger yurt disina is yapan bir Turk firmasinda calisacak is bitince de geri geleceksen bu dediklerim gecerli olmayabilir.

Yurt disinda gordugum serbest calisan ustalar dukkan acmiyor bunun yerine ilan veriyor adini sanini ve telefonunu yayinliyor. Arac olarak panelvan alip arkasini takim taklavat, alet edavat ve malzeme ile dolduruyorlar. Boylece telefonla gelen is talebi icin atelyesini oldugu gibi musterinin mekanina tasimis oluyor.

(Elektrikciler, sihhi tesisatcilar, tikanmis boru acicilar, ufak tefek marangozluk isi ustalari, hasare ile mucadeleciler, cilingirler vs hep boyle)

Isin en cok hosuma giden tarafi da vergi kismi. Vergi beyaninda bulunuyorsun. Rakami tam hatirlamiyorum ama yillik kazancin 60 bin dolari bulmuyorsa vergiden muafsin. Ha yalan yanlis beyanda bulunursan da canina okurlar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,231
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst