Yeni Mezun Mühendisin Hayattan Soğuması

Arkadaşım senin ne demek istediğini anladım, pek çok mühendislik mezununun yaşadığı durumu yaşıyorsun. Sosyal bölümleri okuyan insanların çalışma şartları bakımından çok daha iyi durumda olmaları ve ücret olarak ta çok büyük farklar olmamasını bir nevi kabul edemiyorsun, sonuna kadar haklısın.

Sen sanayi şartlarında kir, pas ve gürültü içerisinde çalışırken, onlar temiz kıyafetlerle rahat şartlarda çalışacak. Lise döneminde öğrencinin bunu fark etmesi çok zor. Bizde beyaz baretli kravatlı 32 dişi sırıtan sırrım gibi mühendis adamların fotolarıyla süslü kariyer sitelerine kanarak bir meslek hayal ediyoruz. Sonuç hüsran. Üniversite okurken gezi klüpleri, dağcılık, tiyatro kolu ile uğraşırsın, sonra bir metal konteynerde , Türkçeyi konuşurken bile zorlanan adamlarla günde 15 saat yaşamını isterler. İşte ülkede ki mühendislik budur.

Mühendislere verilen bir kalıp var ona uymalısın. Orkestra şefi ruhu taşıyan adamdan da, anadolunun bağrından çıkan gelen adamdan da aynı şeyi isterler. Bu sebeple mühendislik gitgide statüsü düşmeye başlayan birer meslek olmuştur.

Statü olması için bir kere meslek olarak arkanda devlet olması lazım. Bir avukatın, bir doktorum, bir öğretmenin statüsü mühendisin yada genel anlamda teknik elemandan çok daha üsttedir.

Ben stajda durumu gördüm, bunun için mi okuyorum dedim ve yönümü değiştirdim. Şu an kamudayım, torpilsiz girilen son zamanlarda girmiştim. Özelde yaşadığım o şartlara kıyaslanamaz bile.

Senin yapmam gereken sisteme alışmak yerine, bu yapıdan kurtulmaktır. İster kpss ister meslek değişikliği veya farklı sektöre gir ama haftada 6-7 gün çalıştıran sanayi şartlarında durma. Durursan sonuç: Alışırsın (bu kazanım değil, sonuçtur).

Aynen katılıyorum.25 yıl önceki çırağım şimdilerde kamuda güvenlik işinde.2010 dan beri ....Orta - lise açıktan bitirdi.Açıktan 2 yıllık iletişim yüksek okulunuda bitirdi.Şimdi de dışardan adalet bitirip hukuku da bitirip Avukat olacakmış(Yaşı 35-38 civarı).Halbuki : Hem güvenlik memuru ,hemde boş zamanlarında anten tv tamir işleri alıp yapıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst