Hata Olsun Ama Yanlış Olmasın!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
xRJWza.jpg


I]ş dünyas]ındaki bir anlay]ışa göre i]ş yapan hata da yapacakt]ır. Hatta daha da ileri götürelim. Bir ki]şi e]ğer hiç hata yapm]ıyorsa i]ş yapt]ığından bile ]şüphe edilebilir. i]ş yap]ılan yerde ufak tefek, bazen de büyük hatalar yap]ılabilir. Önemli olan hata yapt]ığın]ız]ı bilmeniz, bunu sahiplenmeniz, hatan]ız]ın sahipsiz bir top gibi oradan oraya at]ılmas]ına izin vermemeniz.

Hatalar]ına sahip ç]ıkanlar]ı az hata yapma yolunda ilerleyen cesur yolculard]ır. Bu ki]şiler, i]ş hayat]ında ad]ım ad]ım
ba]şkalar]ın]ın hatalar]ın]ı düzeltmek için yükseleceklerdir. Önemli olan hem kendi, hem de ba]şkalar]ın]ın yapt]ığı hatalar]ı, hata olarak görebilmek, onlar]ı analiz edebilmek ve onlardan ders alabilmek. Hatalar]ın hiç beklenmeyen f]ırsatlara dönü]şmesi de i]şin cabas]ı. Thomas Edison'a, 999 denemeden sonra yapt]ığı bininci deneyde ampulü bu lmas]ıyla ilgili olarak ]şöyle bir soru yöneltmi]şler: 999 kez hata yapman]ıza ra]ğmen,bininci deneyi yapacak gücü nereden buldunuz? Edison ]şu yan]ıt]ı vermi]ş: "Ampulün icad]ı bin a]şamal]ı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 a]şama, bininci ve son a]şamaya götüren ö]ğretilerle doluydu. E]ğer bu hatalar yap]ılmasayd]ı, ampulü kim bilir kim, ne zaman bulacakt]ı ... "

Bir ba]şka hikaye de, 3M ]şirketinin hatalar]ı sayesinde önemli ürünleri bugünlere getirdi]ği anlat]ıl]ır. Ofislerde üzerine küçük notlar yazmak için kulland]ığım]ız Post-it ler örne]ğin, bir hata sonucu bulunmu]ştur. 1900'lerin ba]şında 3M ]şirketinin yöneticileri, ara]şt]ırma geli]ştirme (Ar-Ge) bölümüne dünyan]ın en güçlü yap]ışkan]ın]ı geli]ştirme talimat]ı verirler. Yap]ılan uzun çal]ışmalardan sonra Ar-Ge bir yap]ışkan geli]ştirir. Ancak bulduklar]ı b]ırak]ın dünyan]ın en güçlü yap]ışt]ır]ıc]ı olmas]ın]ı, belki de en zay]ıf]ıd]ır. Öyle ki, küçük bir bebek bile yap]ışt]ır]ılan nesneyi iki parma]ğıyla hafifçe çekti]ğinde nesne kolayl]ıkla gelmektedir.3M ]şirketi, ]şayet Ar-Ge ekibini hatas]ından dolay]ı cezaland]ırsayd]ı ve bulu]şlar]ın]ı çöpe atsayd]ı, bugün 3M firmas]ın]ı dünyaya tan]ıtan ve en büyük ]şirketlerinden birisi yapan Post-it olmayacakt]ı.

Ba]şka bir büyük hata sonucunda ise 20'nci yüzy]ıl]ın en büyük ke]şiflerinden birisi olan ]ışığın h]ız]ın]ın sabit oldu]ğu bulundu.Deneyi yapan iki Amerikal]ı fizikçi, ]ışığın bo]şlukta yay]ılamayaca]ğın]ı ispat etme]ğe çal]ışırken deney sonuçlar]ına göre teorilerindeki hatay]ı kabul ederek bu büyük do]ğruya ula]şt]ılar. Hatta bununla Nobel ödülü bile ald]ılar. Plüton gezegeninin ke]şfi de yine bir hata sonucu olmu]ştur. Ayr]ıca uzay çal]ışmalar]ı sonucu yap]ılan baz]ı hatalarta büyük bulu]şlar ortaya ç]ık]ıyor.

Bugün dünya ]şirketleri, hata yapanlar]ı cezaland]ırm]ıyar. Tam tersine, hata yapmayanlar]ı bünyelerinde bar]ınd]ırm]ıyor. Hata yapmaman]ın iki nedeni olabilir: Birincisi, i]ş yapmayanlar hiç hata yapmaz. ikincisi, risk almaktan çekinenler hata yapmaz. Hata yapma pahas]ına risk alma kültürü, bugünün i]ş dünyas]ında h]ızla yayg]ınla]şıyor. Hatalar böyle ... Kabul edildikleri takdirde sürprizlerle ve deneyimlerle dolular. Peki ya yanl]ış yapmak? O ba]şka. Hata masumdur. iyi ve faydal]ı olsun diye çal]ışıl]ırken yap]ıl]ır. Hata da kas]ıt yoktur. Yanl]ış da ise kas]ıt vard]ır. Bile bile ve art niyetle yap]ıl]ır; içinde hile,düzenbazl]ıkvard]ır. i]şte bu, hatayla-yanl]ışı ay]ıran en önemli özelliktir. Hata iyi huyludur, yanl]ış ise kötü.

Hatalar affedilir,yanl]ışlar ise cezaland]ır]ıl]ır. i]şte bu yüzden, i]ş hayat]ındaki hatalara tolerans gösterilirken yanl]ışlara tepki,çok sert olmaktad]ır. i]ş hayat]ında i]şte yap]ılan yanl]ışlar]ın yan]ı s]ıra insana, çal]ışana yap]ılan yanl]ışlar en tehlikeli olanlard]ır.Bunlar hiç unutulmaz ve bu yanl]ışlar]ı yapanlara hiç unutamayacaklar]ı şekilde geri dönerler.

Siz siz olun, hata yapmaktan korkmay]ın. Ama yanl]ış yapmaktan uzak durun. Zira yanl]ışın zarar]ı, hiç tahmin edemeyece]ğiniz kadar büyük ve ölümcül olabilir.

Alıntıdır.Kaynak:

Mak.Müh.Odası Bülteni,Sayı:84,Sayfa 32,Kişisel Gelişim

5 MİLYON DOLARLIK HATA YAPAN YÖNETİCİYE BÜYÜK ÖDÜL

Basketbol maçı izlediyseniz mutlaka dikkatinizi çekmiştir, serbest atışlarda oyuncu ister sayıyı atsın, ister atamasın, isterse de çembere bile değdiremesin, en yakınındaki oyuncular ona yaklaşır ve elleriyle eline dokunup güç verir, enerji verir.

Atamadıysa da ‘Olsun aslanım!’dır o dokunmanın anlamı, ‘Canın sağolsun’dur, ‘Sen yaparsın, sana güveniyoruz’dur.Hata yapmayan insan muhtemelen hiçbir şey yapmıyordur, riske girmiyordur, denemiyordur, zorlamıyordur.

Ne diyorduk, girişimciliğin eski dilde neydi adı? Müteşebbislik.. Müteşebbislik nereden geliyordu? Teşebbüs etmekten.. Yani zannetmeyin ki başarılı insanlar her denediğini tutturan insanlardır. Başarılı insanların her bir gününün, her bir kararının, her başarısının, her zaferinin altında yüzlerce başarısızlık ve hata yatıyor.

Dünyanın en büyük bilişim devlerinden birinin Başkan Yardımcısı bir karar ile tam 5 milyon USD’lik bir zarara yol açmış, bu ortaya çıktığında ise hemen gidip o meşhur “kovulma kolisine” (Ki bu isimle IKEA’da satılıyordur eminim, çünkü her işten ayrılanın bir anda elinde görürsünüz o koliyi, daha önce neredeydi o koli, bir anda nasıl ortaya çıktı, hepsi muamma!) eşyalarını doldurmaya başlamış.
Başkan, odasına girdiğinde onu hazırlanırken bulunca sormuş. “Hayırdır, neyin hazırlığı bu?”

- Efendim bu hata affedilir gibi değil, kararınızı tahmin edebiliyorum.

Başkan, yardımcısına eğilmiş, gözlerinin içine bakmış ve sormuş

- Baksana benim gözümün içine, sence ben 5 milyon USD’lik hata gibi bir tecrübesi olan bir başkan yardımcısını kaybedecek kadar aptal mıyım?

Hatalara tahammülü olanlar bile büyük bir yanılgı içinde.

Hata durumlarına, “Anlayış gösteriyoruz, ne yapalım, oldu bir kere, olabilir insanlık hali diyoruz” diyor.

YANLIŞ!

Hata, oldu bir kere denmesi gereken değil, olması gereken bir durum. Hatadan daha iyi bir öğretmenle hiçbir okulda, daha iyi bir eğitim müdürü ile de hiçbir şirkette tanışmadım.

Hata korkusunun da insanları olumsuz motive ettiğini unutmayın, hata yaparım korkusuyla denemeyen bir ekibiniz varsa, işte o zaman korkun!

(Gelecekte şirketlerin hata yapanlara prim ve ikramiye vereceğini de buraya yazayım, geleceğe not düşmüş olalım)

5 Milyon Dolarlık Hata Yapan Yöneticiye Büyük Ödül |
 
Yine güzel bi yazıyla döndünüz Sn. Binbaşım, ellerinize sağlık :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst