Yeni Mezun Mühendisin Hayattan Soğuması

eem0878

Üye
Katılım
16 Ocak 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba arkadaşlar,

Dertleşecek kimsem yok o yüzden buraya yazmak istedim..2017'de okulu bitirdim.Hemen askere gittim geldim..Hevesliyim,öğrenmeye açım,çok başarılı olmak istiyorum özellikle otomasyon konusunda..askerden dönünce biraz iş aradım internetten otomasyon şirketlerine başvurdum ancak İnternetten bişey çıkmayınca tanıdık vasıtasıyla büyük bir fabrikanın Bakım onarım bölümüne işe girdim..plc işleri de yapılıyordu makina imalatı değil de tartım vs.. uygulamalar ve küçük ölçekte panolar üretim bandı motorları ve rezistansların kontrol edildiği vs... otomasyon şirketi olmasa da dedim yine bir yerden başlamak lazım , başladık işe.. Teknik müdürümle bana ilk dedi ki: masabaşı iş düşünüyosundur belki şuan ama senin daha pişmen lazım,işe çok hakim olman lazım.. dedim tamamdır abi sıkıntı yok.. elektrik kısmına teknisyen ustabaşının ekibindeyim 3 4 aydır.. kendime plc aldım boş zamanlarımda evde ya da atölyeye gidip uygulamalar yapıyorum kendimi geliştiriyorum elimden geldiğince..

lamba değişimi,kablo çekme,kablo sökme dahil her türlü işi yaptım.. bişeyler öğreniyorum ama kendimi çok kötü hissediyorum,bakıyorum ofisteki adamlara işletme okumuş iktisat okumuş zamanın da en iyilerine girebileceğim bölümlerdi..

onlar nabıyor ben nabıyorum diyorum? onlar kimlerle muhattap oluyor ben kimlerle diyorum?

iş ortamı kötü,maaş düşük,bir de üstüne bu işi bile referansla bulabiliyosun.gitgide pişman oluyorum bu bölümü okuduğuma.. 1 haftadır filan subaylığı,tsk'da sivil memurluğu araştırıyorum...



sizce ne yapmalıyım? yanlış mı yapıyorum ? bu çekilmesi gereken bir süreç mi yoksa enayilik mi yapıyorum???meslekten de soğudum,hayattan da.. teknik müdürüme de ekipten başkasına da soramıyorum bu soruları,işi sevmediğimi düşünmesin diye
 
O iş seni hem meslekten hem de hayattan soğutuyorsa, kesinlikle orada olmaman lazım.

Ama gerçekçi de olmak lazım. Belki de ARGE ofisinde başka bir mühendise ihtiyaç yok. Tanıdık olayı olduğu için işe alındın. Bu durumda senin ARGE ofisine geçme şansın neredeyse hiç yok.

Bir diğer ihtimal, ARGE ofisinde diğer mühendislerle tasarım yapabilecek bilgi ve tecrübe sahibi olmadığını düşündükleri için seni orada çalıştırmıyorlar. İşi öğrenmen için de sahada çalıştırıyorlar. Diyelim yarın seni ARGE ofisinde görevlendirdiler. Adamların istediği tasarımı, gerektiği şekilde ve istenen sürede ortaya koyabileceğini düşünüyor musun? Öyleyse yetkili müdürünü bu konuda sürekli ikna etmeye çalış!

Fırsat verildiğinde de gerekirse fabrikada yat kalk o işi hakkıyla bitir. Ama dersen ki, bey öyle zore gelemem, bana rahat iş lazım, o zaman özel sektör sana göre değil. Kamuda bir iş hedeflemen lazım.
 
O iş seni hem meslekten hem de hayattan soğutuyorsa, kesinlikle orada olmaman lazım.

Ama gerçekçi de olmak lazım. Belki de ARGE ofisinde başka bir mühendise ihtiyaç yok. Tanıdık olayı olduğu için işe alındın. Bu durumda senin ARGE ofisine geçme şansın neredeyse hiç yok.

Bir diğer ihtimal, ARGE ofisinde diğer mühendislerle tasarım yapabilecek bilgi ve tecrübe sahibi olmadığını düşündükleri için seni orada çalıştırmıyorlar. İşi öğrenmen için de sahada çalıştırıyorlar. Diyelim yarın seni ARGE ofisinde görevlendirdiler. Adamların istediği tasarımı, gerektiği şekilde ve istenen sürede ortaya koyabileceğini düşünüyor musun? Öyleyse yetkili müdürünü bu konuda sürekli ikna etmeye çalış!

Fırsat verildiğinde de gerekirse fabrikada yat kalk o işi hakkıyla bitir. Ama dersen ki, bey öyle zore gelemem, bana rahat iş lazım, o zaman özel sektör sana göre değil. Kamuda bir iş hedeflemen lazım.
hocam fabrika üretimi elektrikle alakalı bir ürün değil.. zaten bu fabrikada sadece bakımda elektrik müh. çalışabilir..diğer departmanların elektrikle alakası hiç yok.
 
yoksulluk kaç gün sürer baba?

- 40 gün oğul.

- 40 günden sonra zengin olur muyuz?

- yok oğul, alışırız.....

Sende bir zaman sonra alışırsın arkadaşım. Sistem senin mutlu olman üzerine kurulmadı. Başkalarını mutlu etmen üzerine kuruldu. İlla bir çıkış yolu soruyorsanız ''MANDIRA FİLOZOFU'' :) bol şans...
 
Üniversite için tercih yapmadan önce mesleğin çalışma şartları hakkında bilgi sahibi olmak, mesleğe ilgi duymak gerekir.

Yazdıklarınıza göre kötü durumda değilsiniz, okulu bitirir bitirmez özelde iş bulmak kolay değildir. Sizden kötü durumda bir sürü insan var. Bunu avantaja dönüştürmeye bakın, mühendislik özel sektörde çalışanlar için gelişmeye açık bir meslek.
 
sağlığın yerinde sıkıntı yok. Sorun 4 sene önceden vardı. Senin Plc yi 1. sınıfta kendin zaten öğrenmen lazımdı. Örnek çalışmaların vs olmalıydı. Yani bir portfolion olmalı... Geç ama biryerden başlamışsın ev çalışmalarını devam ettir. ve gözle görülür elle tutulur örnek deneme projeler yap. Cv inde bunları görsel video vs sun.

Öyle daha uygun yerlere başvur. bir yandan çalışırken...
 
Merhaba, sevgili arkadaşım;

İçinde bulunulan bir ortamdan çok yeni ve çok daha değişik bir ortama geçilirken karşılaşılan tüm bu zorluklara biz “ intibak süreci” diyoruz. Bu süreç hayatta yalnızca yeni bir iş ortamına uyum sağlamak şekliyle çok sınırlı değildir.

Yeni bir bebek annesinin karnından ayrılarak ilk defa yabancı bir dış bir ortama “merhaba” dediğinde de ayni süreci hiç şüphesiz yaşar. İlk olarak ilköğretime yeni başlayan bir çocuk için de ayni durum söz konusudur, sınıf ona çekilmez gelebilir, ayni süreç burada da tamamiyle geçerlidir. Yine ilk defa trafiğe çıkacak olan bir sürücü adayı için de ayni tür bir zorluk veya intibak yine söz konusudur. Yani sonuç olarak her şeyin ilkine veya yeni değişiklilerine uyum sağlamak çok güç olabilir. Bu değişim sürecinin sıradanlaşması kişinin gayretine, azmine ve bu uğurdaki kesin kararlılığına direk olarak bağlıdır.

İş ortamında karşılaşılan bir intibak sürecinde, eğer kişi diğer meslek gruplarıyla birebir kıyaslama yaparak kendi meslek seçiminin çok yerinde olmayıp çok yanlış bir seçim yaparak bu mesleği seçtiğini, uyum sürecinde yaşanan bu olumsuzlukların da etkisiyle yanlış olarak düşünebilir, bu normaldir. Ancak ilerleyen zamanda bu yanlış kanısı, iş ortamına olan olumlu intibakı, kendini daha değerli görebilmesi, yüceltebilmesi ve kendi ağırlığını da iş ortamında tam olarak ortaya koyabilmesiyle kendi lehine değişebilir, yani çok olumlu yönde evrilebilir.

Hayatta karşılaşılan tüm zorluklar zaman içinde aşılmadan içinde bulunulan ortamın insanı mutlu edebilmesi imkansızdır, çünkü bu bocalama devresini yılmadan ve pes etmeden devam ettirmeden mutlu sonuca veya bir yumruğu masaya vuracak kadar olan self (öz) güvene kavuşabilmek hiç mümkün olamaz. Hayatın iş ortamına alışma dönemi denilen bu zor döneminde kişinin sebat gösterip bu yeni ortama alışabilmesi, iş ortamında ilk defa kuracağı ilişkilere de dolaylı olarak bağlıdır. Bu ilişkiler ne kadar kısa sürede ve olumlu şekliyle tamamlanırsa bu intibak sürecinin olumlu ve daha kısa sürede tamamlanması o kadar kolaylaşmış olur.

Bazı büyük kurumlarda yeni mezun olarak gelen kişilerin, bu kuruma ilk defa intibakında bu zorlukları kolay aşabilmesi amacıyla “oryantasyon” süreçli eğitimi verilebilmektedir. Bu sınırlı süreli süreçten sonra kişi bu kuruma daha iyi intibak edebilmektedir. İş ortamına uyumda yaşanan bazı deneyimler ve yaşanan bazı olumsuzluklardan alınan kesin sonuçlar bu “oryantasyon” eğitim sürecini yeni işe başlayanlara koymayı zaruri hale getirebilmiştir. Örneğin Hava İkmal Bakım Komutanlıkları'nda sivil mühendislikten muvazzaf hava subayı olarak mesleğe geçiş yapabilenlere bir “oryantasyon” eğitimi çok zorunlu olarak verilir ki fabrika veya karargah ortamına uyumda yaşanacak tüm olası olumsuzluklar tam olarak ortadan kaldırılıp bertaraf edilebilmiş olsun.

Seçmiş olduğuuz bu meslek dalı bana göre en ideal mesleklerden biridir, bu branşa eğer hiç hevesiniz olmasaydı zaten bu dalı baştan seçemezdiniz diye düşünüyorum, kendim mak. müh.liğini çok sevrek bitirmeme rağmen iş hayatıyla tam olarak yüzleşince bazı zorluklarını görerek çok geçici süreliğine “şok” olmadığımı da söyleyemem. İlk defa asıl yapılan işle karşılaşıldığında yaşanılan bu durumlar normaldir, ancak bu dönemin çok uzun sürmemesi gereklidir. Bu biraz da sizin kendi çabanıza ve istemenize bağlıdır.

Bakım/onarım müh.liği kısmında sürekli bulunmak durumunda sürekli olmayabilirsiniz, örneğin üretim, planlama, kalte kontrol, işletme, vb. ilginizi daha çok çekip sizi daha çok cezbedecek bölümlere ilerleyen zamanlarda geçebilirsiniz. Ancak iş bulmak gibi önemli bir fırsatı yakalayıp sevmediğiniz bölümlerde bile olsa buna katlanarak, yani asıl önemli olanı bu alışma dönemini başarıyla atlatıp geçebilmek asıl hedefiniz olabilmelidir, kendi görüşüme göre. Kolay gelsin.
 
bence ilgili sektör sizlik değilse bu durumda çok geçmeden sektör değiştirmek en mantıklısı olacak. Benzer şekilde belki de bu meslek de sizin için uygun olmayabilir. Öncelikle farklı sektörleri korkmadan denemenizi ve sonrasında da hala mutlu olunmuyorsa mesleği değiştirmenizi öneririm.
 
en iyisi bir makina imalatı firmasına girmek mekanik ,elektrik,pnomatik , hidrolik farklı makinalar yani daha fazla alana hakim olabiliyorsunuz.
 
makina firması alırsa gir tabi. Ama çok da yetiştirilmek üzere girersen alacağın para düşük olur. Biraz portfolio yapıp girersen makine firmasına daha iyi başlarsın
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst