Yeni kurulacak bir tesis için cosQ değerinin hesaplanması

fearalive

Üye
Katılım
17 Nis 2008
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
yeni kurulacak bir tesis için kompanze edilmemiş hali için cos@ değeri nasıl hesaplanır,
bir örneğinizde cos@ 0,7 den 0,97 yeyükseltilirse demişsiniz , burdaki 0,7 nasıl belirlenir???
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
fearalive ' Alıntı:
yeni kurulacak bir tesis için kompanze edilmemiş hali için cos@ değeri nasıl hesaplanır,

Yeni kurulacak bir tesis in kompanzasyon hesabi yapilirken, tesiste kullanilacak tum elektriksel cihazlarin karakteristikleri bilinmelidir.(Akim, gerilim, cosfi vs.)
Asagidaki tabloda hangi cihazin hangi kosulda hangi cosfi degerine sahip oldugu yaziyor.
Tek tek tum alicilarinizin guc, akim gerilim ve cosfi degerlerini bir tabloda dizdikten sonra, tesisin toplam gucu ile toplam akimi, ortalama bir gerilim degeri ile birlikte P=1.732xInxUnxCosfi bagintisinda yerine koyarsaniz sisteminizin total ( mevcut ) cos fi degerini bulmus olacaksiniz...Kolay gelsin
 
Bende bu konuyu merak ediyordum ama açıklama çok basit geldi. Şöyle sorayım. Atıyorum 5 adet 10kW lık motor olan bir tesis için kompanzasyon değerleri ve kademeleri kabaca nasıl hesaplanır?
 
5x10 kW = 50 kw lik bir guc var demektir. Kabaca hesap istiyorsaniz , tesisin talep gucunu bulup 0.67 ile carpin gitsin olur biter...Yukaridaki tabloda degisik alicilarin degisik yuklerdeki cosfi degerleri mevcut.
Ornegin bu bes adet motor eger dalgic pompa ise cos fi degeriniz 0.65 ler seviyesindedir...Bunlar mesela bant motoru ise, 0.8-0.85 arasinda degisecektir...
Hatta bazi ustlar hic hesap kitap yapmadan panonun ana salterine bakip, direkt 1/4 unu alip kondansator gucunu tayin edebiliyorlar. Ornegin 160 A lik ana saltere sahip bir pano icin ( 80 kw guce karsilik gelir ) 160/4 = 40 kvAR lik bir kondansator grubu kabaca hesap edilebiliyor...
Ama en dogrusu ve guzeli ayrintili hesap yapmaktir tabii ki...Kolay gelsin
 
'hiçbirşey' arkadaşım öncelikle cevabın için teşekkürler ama ordaki değerler ile sağlıklı bir sonuç bulunması imkansız,
şöyleki verdiğin listeden tam yükteki motorlar için cosQ değeri 0,7 ile 0,85 arası olarak belirtilmiş.

diyelim ki genel prosedür ve şartlar doğrultusunda cosQ yi 0,97 ye çekmem gerekecek bu durumda k faktörü
0,7 de k=0,77 ve 0,85 de k=0,37 olarak çıkıyor

bu durumda 1000 kw gücündeki bir sistemde yaklaşık olarak 0,7 li durumda 1000*0,77= 770 kvar
0,85 li durumda 1000*0,37= 370 kvar gibi çok farklı iki değerde kompanzasyon yapma ihtiyacı doğuyor. Buna bağlı olarakta maliyet çok değişken oluyor.

Zaten sorumun amacı da burdan kaynaklanıyor 0,7 ve 0,85 değerleri her ne kadar birbirineyakın gibi görünsede, sağlıklı bir iş yapmak için çok daha hassas bir değer bulmak gerekiyor
 
sayın fear alive;
Tesisin elektrik projesinden kullanılacak cihazları tesbit edeceksiniz.Lambalar,omik yükler motorlar.Sonra bu motorların etiket değerlerine bakacaksınız ve ya üretici firmasına soracaksınız.Hassas hesap istiyorsanız bu şekilde yapmalısınız.Fakat hangi yük ne zaman kullanılacak,ne kadar harmonik üretilecek,daha sonra ek bir makina parkuru oluşturulacak mı?Gerilim değişiklikleri olacak mı?ne kadar flicker olacak.Bunları da öğrenebilirseniz hassas hesaplamanız için ne gerekiyorsa hazır demektir.Gerisi zaten sayın hiçbirşey in yaptığı gibi basit hesap kitap işleri.
Fakat uygulamada bu mümkün gözükmemektedir.Zaten KOMPANZASYON PANOSU dediğimiz şey de otomatik bir sistemdir.Sis kabaca kompanzasyon yükünü hesaplarsınız ve panoyu kurarsınız.Sonra sisteminiz,varsa dinamik kompanzasyonunuz ve varsa aktif filtreniz ince ayarları yapar.Olur ya sizin 1000 kilovarlık bir panonuz vardır ama kurban bayramında 50 kvar reaktif yükünüz olur.Bu kısmını da kompanzasyon rölesi halleder.şöyle ki kurulu güç hesabı yaparken ya da bir evin tesisatını yaparken ütü kaç amper çekiyor,buzdolabı ne çekiyor,şu odaya kaç wattlık ampul takılacak gibi detaylar yerine kabaca bir priz linyesi şu kadar amper diyorsanız kompanzasyonda da hesap kabaca yapılıyor.
 
Sn.fearalive bu tarz hesaplamalar her zaman kesin bir sonuç sağlamaz. Çünki motorların yük durumlarından tutun, büyük ya da küçük olmaları dahi Cos Fi değerini çok değiştirebilir. Keza aydınlatmalar dahi (örn. Floresan lamba) devrede olup olmamak arasında çok etkileyici ve değişken sonuçlar doğurabilir.

Bu durumda Sn.hicbirsey arkadaşımızın farklı başlıklar altında yapmış olduğu değerlendirmeler ve yönlendirmeler doğrudur. Sizinde kabul edeceğiniz gibi bir tesiste Con Fi değeri sürekli değişkendir ve bu sebebten zaten reaktif kontrol rölesi kullanılır. Yoksa ne kadar güç varsa (indüktif reaktif) sabit o kadarda kondansatör (Kapasitif reaktif) bağlanır geçilirdi.

Burada; yukarda belirtildiği gibi tesisin yük olarak karakteristiği büyük önem arzetmektedir. Sayfalar dolusu hesap yapsanızda bunun sonucunu tam ve kesin bir şekilde bulamassınız. Çünki motorlar, trafolar,..vs için Yük çok değişken bir paremetredir. Buna bağlı olarakta Cos Fi.

Yinede en yakın sonuç tesis işletmeye alınıp tam yük altında çalışırken Cos Fi ölçmektir. ve buna görede gerekli Capasitif gücü hesaplamaktır. Ama bu yöntem sizinde hakvereceğiniz gibi en sona bırakılması gerekeceği için pek tercih edilmez. (Maliyet hesaplarken ve teklif aşaması için)

mesela tesiste hiç kapasitif ve indüktif yük olmasa idi herşey reziztif özellikte olsa idi o zaman çok rahat Cos Fi "1" Alın diyebilirdik. (Tabi bu mümkün değil)

İyi paylaşımlar
 
Sayin fearalive...Dediginize sonuna kadar katiliyorum...Sayisal verileriniz ve sonuclar arasindaki fark kesinlikle cok onemli...Bir suru guvenilir kaynak, halen maalesef ezbere katsayilar vermektedir.. ( 0.67 ile carpin gibi )
Bedas bile tesisinizin uygunlugunu onaylarken yine katsayi sablonu kullanarak hesap yapiyor...Alicilarinizin ayrintili karakteristigini istemiyor sizden....Yukaridaki tablo, ezbere ortalama bir katsayi almak yerine, alicilarinizin cinsine gore daha dogru bir yaklsiklik elde etmek icindir...
Ote yandan tesisiniz kurulum asamasinda olsa da, cihazlariniz zaten bellidir,ya da siz siparis edeceksinizdir...Bu cihazlarin etkietlerine gore tam ve kesin hesap yapmak en dogrusudur..
(Mesela ben fluorasan veya sodyum buharli projektor siparislerimde mutlaka kondansatorlu olacaktir sartini ekliyorum)...Kolay gelsin
 
arkadaşların verdiği bilgiler doğrudur. ben bunlara şunu ekliyorum:

Ceza katsayılarımız Karşılık gelen Cos fi
Endüktif %20 0,98
Kapasitif %15 -0,988

Yani diyeceğim şu, yükseltmemiz gerekn cos fi artık 0,95 değil 0,98 olması lazım, projeyle ilgilenen arkadaşların dikkatine (ancak bu konuyla ilgili resmi bir yazı yok)
 
230 VAC gerilimle çalışan bir selonoild bobinin cosQ nasıl hesaplanır ?
Bobinin akımı 1.8 A.
24 VA
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst