yıldız noktasının kayması olayı nedir?

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,804
Puanları
281
Bir üçgen yıldız dağıtım trafosunun yıldız noktasının toprağa göre potansiyeli hangi durumda ve koşulda kayar(sıfırdan farklı olur). Sözlü ifadelerden ziyade resimli/hesaplı bir anlatım makbul olacaktır. Herbir fazın yıldız noktasına(nötüre) göre potansiyeli hangi durumda farklılık arz eder.? nasıl?
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
dağıtım trafolardında genelde en çok rastladığımız 3 durumda potansiyel fark olduğunu gözlemliyoruz

1-işletme topraklamasının çok zayıf olması yada kopması durumunda

2-şebekeden yada abonelerden toprak arızası gelmesi durumunda yada şebekenin herhangi bir noktasında nötr e yada toprağa sızıntı akımı olması durumunda

3-trafo fazlarından herhangi birinin kapasitesinin çok üstünde yüklenmesi durumunda oluşuyor
 
olması muhtemel 10 durum var.(gözden kaçırdığım bir şey yoksa). Bu 10 durumda tablodaki gerilimleri nedenleriyle birlikte açıklayarak yazan olursa, işletme topraklamasının neden yapıldığını tam olarak öğrenebilecez.
 
Son düzenleme:
Merhaba vektörel olarak cizemiyorum malesef ama x ve y de yıldız bir bağlantı cizdiğin zaman 3 fazda eger dengeliyse nötr noktasının vektörel toplamı 0 olur .Bu 3 fazdan birinin dengesinin bozulması demek nötr noktasının 0 olmaması demektektir .Bu olayada yıldız kayması denir, umarım kısaca yardımcı olmusumdur.
 
Sn Hemmuhhemtek
Resim eklemeyi bilmediğim için kusura bakmayın.Yine de açıklamaya çalışayım.
Yıldız kayması tabiri nötr-toprak gerilimi oluşması durumunda kullanılan tabirdir.İki temel sebebi bulunur:
Birincisi trafonun YG tarafında bir sigortanın atması.Bu durumda çekilen akıma göre-ve her durumda-yıldız noktası kayar.Kişisel olarak nötr- toprak arası 130V ,fazlar arasında 210v-415v gibi farklar gözlediğim oldu.Daha uç noktalar olabilirse de bana denk gelmedi.

İkinci sebepse faz akımlarının birbirinden farklı olmasıdır.Bu durumda oluşan In akımı nötr kablo direnci üzerinde bir gerilim düşümü yarattığından nötr-toprak gerilimi oluşmaktadır.

Özellikle ikinci hususun değerlendirilmesinde bazı farklar gözlemlemekteyim.Bunun sebebinin topraklama farklılıkları olduğunu düşünüyorum.
Bu sorunla karşılaşan kişiler genellikle işletme topraklamasında sorun aramak eğilimindedirler.Çünkü:
TT tipi topraklama yapıldığında(enterkonnekte sistemde)nötr ayrıca belirli direklerde ve hat sonu direklerinde topraklanmaktadır.Bu durum dengesizlik akımının hem nötr kablosu hem de toprak-işletme topraklaması yoluyla yıldız noktasına akması sonucunu doğurduğundan;nötr kablosu üzerindeki gerilim düşümü de az olmaktadır.Şayet işletme topraklamasında sorun çıkarsa tüm akım nötr kablosuna bineceğinden gerilim yükselmektedir.

TN sistem kullanıcıları içinse durum bundan biraz daha farklıdır.TN sistemde dengesizlik akımının toprağı kullanması mümkün olmadığından tüm akım nötr kablosu yoluyla yıldız noktasına akar.Bu durumda-faz akımlarını eşitleyemiyorsak-tek çözüm nötr kablo kesidini attırmaktır

Yukarıdaki yorumumda katılmadığınız,eksik-hatalı bulduğunuz yerler varsa lütfen belirtiniz
 
olması muhtemel 10 durum var.(gözden kaçırdığım bir şey yoksa). Bu 10 durumda tablodaki gerilimleri nedenleriyle birlikte açıklayarak yazan olursa, işletme topraklamasının neden yapıldığını tam olarak öğrenebilecez.

saygılar...

Ben farklı bir tablo oluşturdum. Yorumlarınız bekliyorum.

Bu da Excel tablosu.
 

Ekli dosyalar

  • tr.rar
    4.1 KB · Görüntüleme: 287
benim bildigim kadarıyla da 3 fazlı yıldız sistemlerde dengesiz yüklerde faz açılarının kaydığından yıldız noktasında potansiyel fark oluşur ve toprakla nötr arası da gerilim oluşur.bu potansiyel farkı sıfırlamak için işletme topraklaması yapılır.
dengesiz yüklerde küçük güçlerde sekonderi zik zak bağlı trafo tercih edilir.

ama bunlarla ilgili kaç amperlik dengesizlikte açı ne kadar kayar nötr de ne kadar potansiyel fark oluşur.işletme topraklaması direnci ile nasıl bir alakası var bunlarla ilgili direk hesaplama yapılan bir formule raslamadım.sadece yaşadıgım tecrübeler var.

bu hesaplamalarla ilgili elinde bilgi ve belgesi olan varsa ve paylaşırsa minnetar olurum.
 
Sn. Nusret Alperöz tarafından yazılmış olan ve forumumuza daha önce eklemiş olduğum
kısa bilgileri tekrar ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Nusret Alperöz.rar
    137.1 KB · Görüntüleme: 274
fahri bey teşekkurler ama bu benim soruma tam olarak cevap vermiyor.
örnegin R-200 A
S-300 A
T-350 A akım çekiyor işletme topraklamam da 3 ohm veye işletme topraklaması koptu faz nötr ve faz faz arası voltajı nasıl hesaplarım.
 
fahri bey teşekkurler ama bu benim soruma tam olarak cevap vermiyor.
örnegin R-200 A
S-300 A
T-350 A akım çekiyor işletme topraklamam da 3 ohm veye işletme topraklaması koptu faz nötr ve faz faz arası voltajı nasıl hesaplarım.

Faz-Nötr ve Faz-faz gerilimleri,arıza (kısadevre) durumu hariç işletme topraklama direncinden bağımsızdır arkadaşım.
Gerilimin ne kadar düştüğünü merak ediyorsan. Trafo köşkündeki gerilim değerini yazarsın, çektiğin akımı yazarsın,çektiğin gücü hesaplar yazarsın,mevcut kablo kesitlerini yazarsın bir tek hat şeması oluşturup gerilim düşümü hesabı yaparsın.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,360
Mesajlar
925,762
Kullanıcılar
451,846
Son üye
blondu

Yeni konular

Geri
Üst