xlpe pens ampermetre

sayın 3elibrahim xlpe kabloda pens ampermetre ile akım ölçebilirsiniz ben 1x95mm2 xlpe kabloda cıe 6206 true rms ölçü aleti ile akım ölçtüm ve bu kablonun bağlı olduğu trafolar 4000kva 1 adet 2500 kva 2 adet 2000kva 1adet 1600 kva 1adet idi.Akım ölçmede bir sorun yaşamadım.Benim yaptığım bir uygulama trafo sekonderi 450v ve 600v olan trafonun kompanzasyonunda akım bilgisini primer devreden almıştık.ölçüm og den olduğu için daha sağlıklı bir çözüm olmuştu.4000kva trafomuz sekonder voltajı 850v ve 600v biz kompanzasyonu 600v kısmında yapıyoruz dolayısıyla 850v kısmından akım çekildiğinde kompanzasyonun çalışabilmesi için ya og girişten akım bilgisini reaktif güç kontrol rölesine vereceğiz yada 850v ve 600v sekonder devresine toplayıcı akım trafosu takarak reaktif güç kontrol rölesinin akım bilgisini bu trafodan vereceğiz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
çok tesekkur ediyorum ne demek istedigimi anlamışsınız kafamda çelişki kalmadı
 
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
 
Bu konu hakkındaki son mesajımı yazıyorum.Madem siz o kadar ölçüm yapabiliyorsunuz Y.G. akım trafosuna ne gerek var?O zaman xlpe kablolara veya Y.G. baralarına A.G.
akım trafosunu takalım gitsin.Ne gerek var eşek ölüsü kadar büyük ve siparişi 2-4 hafta arası değişen bu akım trafolarını beklemeye,takalım birer a.g. akım trafosu bağlantısını da Y.G. den ölçüm yaptığımız sayaca takalım.Biz meğer ne mucit bir milletmişiz öyle,çözümü hemen buluveriyoruz,üreticilere de bunu söyleyelim ki artık Y.G. akım trafosu üretmesinler.Esenlikle kalın,saygılar...
 
sy wipeoutx: bir gun sizinde basınıza moduler giriş hucresi gelir akım bilgilerinede og den alma ihtiyacın dogar o zaman beni anlarsın bu adam bunu niye aratırıyormuş diye hayırlı gunler
 
Arkadaşım 1 Faz XLPE kablodan akım çekildiği sürece pens ampermetre ile ölçüm yapabilirsin. Topraklama iletkeni ile akım geçen iletkenin ne bağlantısı olabilir.
Ancak 3 faz+1 Nötr bulunan kablodan hiçbir akım değeri okunamaz.Nedeni ise içerisinde Nötr hattının bulunması.
 
Sn. 3elibrahim, olayın seyri biraz değişmiş. Bahsettiğiniz tip akım trafosunu MERLİN GERİN SM6-36 Modüler Hücre Serisi kataloğundan biraz inceledim (Hoş daha önceden defalarca modüler hücer giriş-çıkış bağlantısı ve montajı-demontajı yapmış olmama rağmen bakmak hiç akılma gelmemişti.)
Orada diyor ki:
"TLP160 ve TLP190 toroidal akım algılayıcıları 5A ile 1250A arasındaki akımları, 100A/22.5 mV oranı ile ölçmek için dizayn edilmişlerdir ve izole kablo üzerine tesis edildiklerinden değişik anma gerilimlerde kullanılabilirler."

Siz eğer ki bu tip akım trafolarından alıp yeniden montajl kullanacsanız sorun yok gibi (Sadece RGKR'sine akım tr. oranını ne gireceğinizi belirleme işi kalıyor.) Ama mevcut olan akım trafolarını bu iş için kullanacaksanız koruma sistemi devre dışı kalır bu durumda.

Görüyorum ki pensampermetre ile xlpe kabloda akım ölçümü yapılabiliyormuş (Kendime bir iğne: Demek ki önyargılı olmamak gerekli her zaman...)

Yapacığız denemelerin sonuçlarını paylaşırsanız, trafoların düşük yük durumlarındaki kompanzasyon sorunları için bir yol da siz açmış olursunuz.
Şimdiden kolaylıklar diliyorum...
 
arkadaslar çok sevindim bu bilgiyi meslektaslarım arasında tartışıp konuya açıklık gelmesi beni sevindirdi çunki moduler hucrenin içine normal og trafosu takmak çogu zaman uygun olmuyor bu sonucu yakında açıklayacagım size birde tecnich 06 arkadasıma sonuna kadar katılıyorum
 
Son düzenleme:
Kullanmış olduğum akım trafosu resmi.
 

Ekli dosyalar

  • Toplayıcı akım trafosu.GIF
    Toplayıcı akım trafosu.GIF
    323.3 KB · Görüntüleme: 70
36kV'a kadar orta gerilim kablosundan direkt ölçüm yapabileceğiniz akım klampleri var ve bunlara bağlı enerji analizörleri. Bu klamplar gerilim ve akımı aynı anda ölçüyorlar. Örneğin fabrikaya gelen nakil hattı altına gelip uzun sırıklar ile klampları çok kısa sürede bağlayıp sökebiliyorsunuz. Dolayısıyla fabrikanın içerisine bile girmeniz gerekmiyor. Ancak orta gerilimden direkt ölçüm yapabileceğiniz sistem biraz pahalı ve genellikle sadece Enerji Dağıtım şirketleri kullanabiliyor.

Diğer bir alternatifiniz Chauvin Arnoux CA 8335 gibi 1000V giriş gerilimine müsade eden bir enerji analizörü kullanmanız. Orta Gerilimden ölçüm için MN93A akım klambına ihtiyacınız olacak. MN93A akım klambını orta gerilimdeki akım trafosunun sekonderine bağlıyıp, trafo çevrim oranını cihaza giriyorsunuz ve orta gerilimden ölçüm yapabiliyorsunuz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst