XLPE Kablo Seçimi

Arkadaşlar bu xlpe kablo kesit seçimini kesin ve net bir biçimde anlatabilirmisiniz yada anlatan bir kaynağı bizlerle paylaşabilirmisiniz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
gerilim düşüm
akım kontrolü
ve
kısa devre hesabı yapılarak bulunur.
forumda zaten yeterince hesap örneği vardır.
kolay gelsin.
 
Arkadaşlar kablolar döşenirken sadece
gerilim düşüm
akım kontrolü
ve
kısa devre hesabı yapılarak BULUNMAZ....

Bunlar yapıldığında kablodan nominal işletme şartlarında geçen akım ve arıza durumunda arıza temizlenene kadar sürede geçecek en yüksek arıza akımları bulunur. Daha sonra uygun kablo kesitini seçmek için şunlara dikkat etmeniz ve katologlarda yer alan tablolar ile uygun katsayıları uygulayıp kablonun akım taşıma kapasitesini ve kısa devre dayanım kapasitesini bulmanız gerekir.

Kablonun döşeme şekli; yani yer altı yer altı ise ara mesafeleri ve sistem sayısı,
Kablo eğer tavada döşeniyor tavadaki yerleşim şekli ve sistem sayısı bu değerlere göre bir azaltma katsayı vardır ve uygun azaltma katsayısı uygulanır.

Kablonun döşendiği ortam sıcsaklığına göre azaltma katsayısı vardır ve bu katsayıyı da uygulamanız gerekir.

Örneğin X kesitli bir XLPE kablo katoluğunda akım sınırı 150 A verilmişse ve sizin sistem sayınız ve döşeme şeklinize uygun katsayı k1=0.8 ise ortam sıcaklığına uygun katsayınız 0.82 ise sizin bu kablodan sürekli çekebielceğiniz akım

I=150*0,8*0,82=98,4 A bulunur. Eğer bu akım sizin sistem akımınıza uygunsa kesit doğrudur değilse bir üst kesiti seçmelisiniz.

Daha sonra gerilim düşü hesabı yapılır ve uygun olup olmadığı kontrol edilir. Uygun değilse yine uygun kesite yükselmeniz gerekir.

Gerilim düşümü hesabından da uygun kesit bulunduktan sonra arızayı temizleme sürenize göre kablonun kısa devre akımına dayanıp dayanamayacağına bakarsınız. Bu değer için de kesit uygunsa seçtiğiniz kablo kesinlikle uygundur.

Dip not olarak yerel dağıtım şebekeleri genellikle fider çıkışlarında ileriyi düşünerek ve bu hesapları yapmaya gerek duymadan 50mt ye 50kVA trafo bile tesis etseniz sizden en 50 mm2 kesit isteyecektir. Buda enerji müsadelerinde zaten belirtilmektedir.
 
tüm bu hesaplamarı verdiğim somut bir örnek ile çözebilirmisiniz. inanıyorum benim gibi bir çok kişi var . özellikle mechull arkadaş bu söylediklerini adım adım uygulayabilir misin
 
uk(kısa devre gerilimi), %12.Un olan ve gücü 50 MVA olan bir indirici trafonun, başka herhangi bir empedans(Şebeke ve hat empedansı) göz önüne alınmadığında, hemen çıkışında meydana gelecek olan 3 faz kısa devre akımının büyüklüğünü hesaplayalım.

Sn:trafonun nominal gücü olmak üzere ve Sk: trafonun kısa devre gücü olmak üzere ;

Sk=Sn.100/(%uk) dır. Bu durumda sekonder gerilimi 34,5 kV olan bir indirici trafonun çıkışında meydana gelecek 3 faz kısa devresinin büyüklüğü;

Ik3=Sk/kök(3).Un den;
Ik3=50.100/1,732*12*34,5 den Ik3=6,9 kA olur.

Bir XLPE kablunun bu trafonun çıkışına bağlanması durumunda 1 sn süre ile bu kısa devre akımına dayanabilmesi gerekir. Her hangi bir kabloda; kısa devre akımı, yalıtkan ve iletken cinsi, kesit ve kısa devre süresi arasındaki ilişki;

Isc=K.A/kök(t) dir. Burda K=yalıtkanın ve iletkenin cinsine bağlı bir sabit olup XLPE bakır için; K=136 dır. A= kablonun kesitidir.

Yukarıdaki hesap ve formülde A(kesiti)'yı çekecek olursak A=6900/136 dan A=50 mm2 çıkar.

Bu durumda 50 MVA bir trafodan hemen sonra kullanılacak XLPE kablonun kesiti; 50 mm2'den daha düşük olamaz.

Hattın uzun olması durumunda veya indirici merkezdeki trafonun gücünün daha az olması durumunda, gerekli hesaplar yapıldığında bulunacak olan kısa devre akımı Isc=136*35/kök(1)=4,47 kA olursa, o zaman 35'lik kablo kullanabilirsin.

Mantığı budur...
 
35 lik yeter ama tedaş onay verecekse1*95 lik kablo istiyor zaten630 trafo 15 amper çeker sen en iyisi 95 lik yap sonra müaneye sirasında sıkıntı çıkmasın
 
hocam fiyatlar hakkında bilgisi olan varmıdır.34.5kV için 3x(1x50 mm2 ) fiyat olarak nerelerdedir?
 
Yanılmıyorsam 12,5 Tl+KDV civarında ama kablo fiyatları her an değişiyor bunu çok kesin bir maliyet için kullanmayınız.
 
35 lik yeter ama tedaş onay verecekse1*95 lik kablo istiyor zaten630 trafo 15 amper çeker sen en iyisi 95 lik yap sonra müaneye sirasında sıkıntı çıkmasın

Arkadaşlar Allah aşkına böyle cevaplar vermeyiniz söylediğniz kesit o kadar yüksekki hiçbu kablonun akım taşıma kapasitesi ve kısa devre dayanım kapasitelerini incelediniz mi? Ben 95 lik kablo ile 13550 kVA tesis projelendirdim siz 630 kVA dan bahsediyorsunuz.Eğer bulunduğunuz müdürlük size bir ring hattına dahil etmiyor özel bir istek yoksa bu kesit çok ama çok afaki bir kesit en azından mantıklı bir sebep belirtiniz. O zaman her yere 120 lik kablo çekelim hiç bir sıkıntı çımaz hemde ilerisi için iyi olur güç artışı felan neden hesap kitapla uğraşıyoruz ki!!!???
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst