Transformatör hakkında soru

Narkozz3

Üye
Katılım
28 Tem 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Bu arada foruma yeni katıldım herkese selam size bişi danışacağım bende şimdi 2x40 v 300 w bi trafo var bu trafonun ac girişi birbirine baglantı var acaba yanlışmı sarırılmıs yoksa doğru mu ? nasıl buldun drseniz avometre ile acaba sorumun cevabı ne şimdiden teşekkür ederim bide başka trafoda denedim böyle bi olay yok 2x12 100 w bu işlerde yeniyim kusura bakmayın ??? ??? Ama Hala enerji vermedim Patlar falan diye ve ya nasıl bi uygulama yapmalıyım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Selam;
Anlatmak istediğiniz,ben bu trafonun girşini buzzer ile kontrol ettiğimde buzzer ötüyor,acaba kısadevre mi var ise,direkt omajını ölçün derim.Kısa devre iken sıfır ohm ya da OL yazısı görüyorsunuz ya ekranda,bunda görmemeniz lazım.Küçük bir omaj görmelisiniz.
Buzzerin ötme ve küçğk omaj görülme nedeni ise,sizin ölçtüğünüz trafonun omik direncidir.Fakat devreye alternatif gerilim verdiğinizde işin içine trafonun endüktiktif direnci de girecektir,yani bobinsel direnci.
Bu dirence XL adı verilir.
XL=2×pi×f×l dir.
pi sayısını biliyorsunuz
f frekanstır
l de bobinin endüktansıdır.
eğer elinizde lrc metre varsa ve bobinin l sini ölçebiliyıorsanız bu formülden XL yi bulabilirsiniz.
omik dirençle beraber olarak endüktansın toplamına empedans denir.AC devrelerde direnç yerine dirençlerin(kapasitif,indüktif,omik) değerleri yerine empedans terimmi kullanılır.
Z harfi ile gösterilir.
Z=R nin karesi+XL nin karesi nin kareköküdür.
Sonuç olarak ohm metre ile düşük direnç görmeniz normaldir(eğer kısadevre değilse)kendinizi sağlama alarak açın sigortayı gitsin.Sağlam ve uygun değerli bir otomatınız varsa en fazla sigorta atar :)
 
eyvallah usta deniycem çok teşekkürler :D
 
arkadaşım birde sekonder primer arasını meger ölçü aletiyle birlikte kontrol et kısa devre varmı.sargılara bakın. örneğin birbiriyle kısa devre olan sekonder sargısı varmı bunları bir kontrol edin. belki sarınını bir yerinde izole bozulmuş olabilir
 
hocam narkozz un trafosu sanırım gerçekten kısadevreymiş.Baksana denicem dedi bir daha gelmedi :)
 
yok usta geldim geldim ;) ya şehir dışına çıkmamız gerekti acilen ailemle gelelim trafoya taktım prize bişi olmadı ama düzgün gerilim vermedi yeniden sardırdım gerilim sorunu düzeldi bi de trafonun resimlerini koycam 300w lık bir trafoya benziyo mu sizce birisi bu 300 w vermez dedi de bana birde fiyat vermek gerekirse 55 ytl ye karaköyde sardırdım sizce 300w falan verir mi? Vermez mi ? yardımlarınızı bekliyorum :) Anfi beslemesinde kullanıcam da bu trafoyu

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Sn.Narkozz3 ;
Transformatörler ebatlarına bakılarak,az çok kaç kva lık oldugu anlaşılar ama net bir şey asla söylenemez,kaç volt çıkışı var demiştin bunun 12 volt mu.
 
yok usta 2 x40 vdedim ::)
 
Şöyle bir test yap derim. Trafon yaklaşık 300VA gücünde. Bu da primerden tam yükte yaklaşık 1,5 A çekecek demektir (300/220). Sekondere de bir taş direnç bağla, örneğin 25 W,68 Ohm. Bu da sekonderi yaklaşık %10 yükleyeceğiz demektir. O halde fişi taktığın prizden çekilecek akım da aynı oranda (5,5=>220/40) düşecektir. Buradan yola çıkarsak i2/i1=5,5 ise i2=25/40=0,625 Amper ,0,625/5,5=0,11 Amper olarak i1'i hesaplayabiliriz. Şimdi al bi multimetre, AC akım kısmın1 0,11'den büyük olan ilk kademeye getir ve 40V'luk tarafa bağladığın direnç varken trafonun prizden çektiği akımı ölç. Yaklaşık bu sınırlar içinde ise, trafonun gücü 300 W demektir. (Okumayı çabuk yapmaya bak, emniyet tedbirlerini unutma, açıkta ek yeri vb. bırakma !!!). Taş direnci elektronikçiler de ucuza bulabilirsin, kullandıktan sonra da bacaklarını güzel bir ayak yapıp biblo olarak vitrine koyabilirsin :)
Hadi kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar benim de bi sorum var : şikayet abonede nötr olmadığı...son direkteki işletme topraklaması iptal edilince durum normal (400/230).işletme topraklması varken son direkte
nötr yok.yıldız noktası kaymış desem nötr de 1A yük var.sonuçta faz teli ile nötr teli yanlış bağlanmış onu gördük...ama durumu anlayamadık.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,370
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst