Trafonun Doyuma Gitmesi

Katılım
24 Ara 2016
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba,

Şimdi trafonun doyuma gitmesi olayı diğer iletilerde anlatılmış ama şunu tam anlayamadım şimdi ne olunca trafo doyuma gidiyor.
B=u∗H denkleminde u azalınca H artıyor B yi dengelemek için buna bağlı olarak L(=ur∗u0∗(N2)∗Ag)Igdenkleminde L azalmış oluyor ve
N=(L∗I)/(B∗Ag) denkleminde I yani akım artmış oluyor ve bu devrenin bozulmasına yol açıyor.


Sorum şu sabit bir trafoda ne olunca bu gerçekleşiyor.Mesela akım artınca mı?İlk tasarım yapılıyorken olsa manyetik akı geçirgenliği yüksek tutulur ve doyuma gitmesi zorlaştırılır diyeceğim ama sabit trafoyu yani hazır kullanılan bir trafoyu ne doyuma götürür? Birde ilk tasarım yaparken neye göre doyuma gitmemesi için önlemler alıyoruz?
 
Akımın artmasından ziyade, akımın belli bir eşik değere ulaşması, o değerde sabit kalması veya yavaş değişmesi ile doyum meydana geliyor. Bu eşik değeri ve değişim hızı da nüvenin yapıldığı malzeme ile ilgili.

Mesela 50 Hz lik bir trafo düşünelim. Siz buna 50 Hz değil de DC verdiniz. Çok yüksek akım geçecektir ve çekirdek doyuma ulaşacaktır. Veya buna 2 Hz lik AC voltaj verdiğniz. Gene çok yüksek bir akım geçecek, ama DC kadar yüksek değil ve sabit değil, sinüsoidal değişen bir yüksek akım olacak. Gene çekirdek doyuma ulaşacak.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst