Trafo enerjisi kesilse bile voltaj ölçüyorum

Teşekkür ederim

Trafonun nüvesi > trafo sarımları >spot robot metal gövdesi > toprak(İletken zemin) arasında kısmen bir elektrik kaçağı vardır, detaylı anlatımınıza göre. Röle sarımları bu trafoda girişte yalnız faz bağlıyken geçen istenmeyen elektrik geçişinde olduğu gibi, yani şekilde bu paralel röle bobini sarımlarınmdan fazın canlı bir ucu girip, robotun metal gövdesiyle olan iletim hattından devresini tamamlamış oluyor. Zaten yalnız toprağı kesip fazı kesmediğinizde trafonun diğer ucunda bulunan 116 volt ve röle bobininin çekilmesi olayı sadece bununla tam olarak açıklanabilir.

Buna çare olarak; trafonun metal dış gövdesini, spot robotun iletken dış gövdesinden tam izole etmeniz veya hem faz hem toprağı ayni anda kesmeniz gerekiyor. Ancak bu durumlarda istenmeyen kaçak akım geçişi olmayacak, diğer durumlarda ise kısmen elektrik geçişi olacaktır, (Bu trafonun iç yapısında sargı izolasyonu problemiyle ilgili olarak) ayni PC PSU'larının girişinden yalnız nötr ucunun kesilip faz ucunun aktif bırakılmasında, bu PSU içinden devresini tamamlayıp geçebilen canlı faz ucunda olduğu gibidir, bir benzetme yapılırsa eğer.

Ancak buradaki asıl olayda, her 3 ucun ayrı ayrı kopukluk kontrolü veya sürekli takip edilmesi ana amaç olduğundan size en uygun olanı; trafo dış metal gövdesini spot robotun dış metal gövdesiyle olan bağlantısını tam yalıtkan hale getirmek, yani trafo ile bu makinenin metal aksamı arasında çok iyi bir izolasyonu sağlamak en uygunu olacaktır. Bu koşuldayken yapılan ölçüm kontrollerinde toprak hattı olmasa bile faz > spot robot dış metal gövdesi arasında 116 voltluk voltaj farkı hiç doğmaz ve röle bobinin bir ucundan girip diğer ucundan 116 volt ac'nin çıkıp metal gövde> toprak arasndaki istenmeyen (Özellikle ölçümlerde) elektriki teması bu yolla yok edilebilir. Kolay gelsin.

Peki bu hayalet voltajı röle önünde bir yüke maruz bırakırsak örneğin lamba ya da direnç gibi hayalet voltajı keser mi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Öncelikle belirttiğiniz gibi 116 volt ac. değeri hayalet bir voltaj değeri değildir, öyle olsaydı ölçü aletiyle tespit edilip ölçülemezdi ve paralel röleyi hiç çalıştıramazdı örneğin. Bu tanımlama zaten çok yanlış olur, pek uygun olamaz, kaçak yollarla geçen ama aslında gerçek olan bir voltaj ve tam o anda geçen amper değeridir. Bunu statik (ölü) elektrikle hiç karıştırmamanız gerekir. Voltaj değerini ölçerken amper değerini ölçemediğiniz için bunu bertaraf etmede kesin bir yük değeri söylemek yanlış olur, öncelikle geçen bu kaçak akımın amper değerini ölçebilmelisiniz. Ona dayanılarak şu kadar watt.'lık ampül veya omaj/watt.'lık direnç bunu kesin bloke edebilir şeklinde çok net olarak bu belirtilebilir.

Ancak bu trafodan kaçak yolla faz varken geçen kaçak akımın amperi, paralel bağlı olduğu rölenin bobinini rahatça çalıştırabilmiş olduğundan, bu bobinin tam ihtiyaç duyduğu amper değerlerinde veya bunun daha üzerinde olabilir. Ölçülüp net olarak görülmesi en doğrusudur. Yapabilirseniz bu trafoyu bu konuşlandığı yerde topraklama yönünden izole etmeniz bence daha mantıklı olacaktır şeklinde düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
Trafoyu ayırmak izole etmeyi Öneriniz doğrultusunda ayırmayı denedik fakat pozisyon gereği imkansız gibi duruyor robot üzerindeki ekipman ölçülerinde çok değişikliğe neden oluyor. Gerilim koruma rolesi kullandım bunun sonucunda ana şalterin kaçak akım rolesi devreye girdiği icin salter trip Moda geçti yine basarisizlik ile bugun ki vardiya mi bitirmiş oldum. Bi sonraki denememi gerilim koruma rolesinin fazını harici olarak kakr sının dışından almayı girişine ufak amperli sigorta takım deneyeceğim. Vermiş olduğunuz öneriler icin tekrardan teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,800
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst