Torna tercihi. Sieg vs Optimum

Katılım
17 Eki 2017
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
45
Konum
Fatih
Merhaba arkadaşlar bir masaüstü torna almayı düşünüyorum ve çok küçük de olmasın istiyorum, (ki bundan da çok emin değilim) ilk tezgahım olacak yer sıkıntım yok. Aşağıdaki makinalardan birinde tercihimi kullanmak istiyorum lakin siz deneyimli arkadaşların fikirlerini de alarak farklı model ve boyutlardaki makinaları da tercih edebilirim.

Evet muhtemelen ne amaçlı kullanacaksınız diye sorulacak doğal olarak şimdiden bunu cevaplayayım.

Açıkcası hobi olarak düşünüyorum ve buna rağmen "eğer bir tornanız varsa herşeyi yapabilirsiniz" mantığından giderek işimi uzun süre görecek bir makina almak istiyorum. Bu yüzden belki şu anda ihtiyacım olandan daha yüksek bir makina aldığımı da (alacağımı) düşünmüyor değilim.

Değerli önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
http://www.makinamarka.com/OPTIMUM-240x500G-Torna-Tezgahi,PR-8188.html

http://www.hirdavatan.com/SIEG-Torn...MI2KjPo9eB1wIV0MmyCh3ghwvyEAQYASABEgL3TvD_BwE
 
Sieg C6 ve linkteki Optimum'un bir küçüğü (D210x400) var bende. Her ikisi de aynı özellikte. Optimum Sieg'e göre hafiften daha kaliteli ve pahalı.

Yalnız Siz "hobi için" deyince ben daha ufak bir makine canlandırdım gözümde. Ne bileyim, tesbihçi veya saatçi tornası gibi. Linklerdeki makineler ise biraz daha büyük, ağır makineler. 150-180 kg civarında. Sizin için problem değilse her ikisini de düşünebilirsiniz.
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Bu arada C6 Çevirim projenizi neredeyse baştan sonra inceledim. Tebrik ederim.

Hobiden kastım kesinlikle tesbih değildi, daha teknik parçalarla uğraşmak istiyorum. Büyüklüklerinden yana (yer olarak) bir sıkıntım yok. Demek istediğim şu an için daha küçük bir model ile başlamak daha mı sağlıklı (mantık açısından :)) olur? Yoksa hiç daha sonra başını ağrıtma alsat vs yapmak zorunda kalmadan büyük bir makina ile mi başlayayım dersiniz.

Bu arada şu şekilde sorarsam büyüklük konusunda karar vermeme daha çok yardımcı olursunuz.
Hız ve parça büyüklüklerini bir kenara bırakırsak, büyük (ve ağır) makina daha mı hassas olur, daha kaliteli mi iş çıkarır?

Fiyat/kalite açısından optimum tercih edilmeye değer mi sizce Suat bey?

Sieg i karaköy de 5000 tl ye ve 9 taksit olarak buldum. Optimum da ise sanırım linkteki veya aynı boyda başka bir model i 5900 tl fakat peşin olarak bulabildim. Ayrıca ikinci el torna alınır mı? Çünkü sorunlarını bir bakışta anlamak mümkün değil diye düşünüyorum ne de olsa hassas ayarlar üzerine kurulmuş düzenler. Kaldı ki benim için anlamak tamamen imkansız gibi bir şey. Eğer ikinci el almakta bir sorun yoksa istanbulda görüp alınabilecek bir tür ikinci el çarşısı pazarı var mıdır?
 
Sieg C6 550 watt Optimum ise 750 watt görünüyor.
Makinelerde güç önemli bir unsur.
 
Sieg C6 550 watt Optimum ise 750 watt görünüyor.
Makinelerde güç önemli bir unsur.
Herhalde daha küçük tornalar ile sert metal (demir, yumuşak çelik vs.) işlemek de imkansız olmuyorsa bile sıkıntılı bir hale geliyordur yanlış mı düşünüyorum?
 
Deneyimli arkadaşlar sanırım yanıtlayacaktır.
Gücüne bağlı her makine bir noktada zorlanacaktır. Fiyat karşılaştırması yaparken gücünün de dikkatinizden kaçmaması için yazmak istedim.
 
Küçüğüde büyüğüde hassas olur ama masaüstü diyebiliceğimiz tipteki modellerde arabayı hareket ettiren vida gijon kıvamında bişey oluyor sanırsam. Çok nitelikli malzeme işleyeceksen o vidalar çok uzun süre dayanmayabilir. Sert metalden kastınız nedir ? 40-50 hrc değerindeki bir sertlikten mi bashediyorsunuz ?
 
İkinci el torna elbette alınır ama bilen biriyle alınırsa daha iyi olur. İkinci el tornada en kritik kısım kızaklar. Aşınmışsa hassasiyeti düşer haliyle.

Sieg ve Optimum makineleri kalite yönünden hemen hemen aynı sayılır. Her ikisi de Çin üretimi. Optimum Alman markası ama tüm makineleri Çin üretimi. Fena değil bu makineler. C6 ve 240x500 arasında seçim yapmak zor. Belki Türkiye'de daha yaygın olduğu için Optimum tercih edilebilir. Aksesuarları daha rahat bulunuyor. Gerçi gerekli aksesuar olarak sadece sabit yatak geliyor aklıma. Belki hareketli yatak da alınabilir. Gerçi ben Optimum tornam için aldım ama hiç ihtiyacım olmadı.

Bu arada ilk tornam Proxxon PD230 idi. Alman malı, çok tatlı bir tornaydı. Toplam 30 kiloluk bir makine ama onunla ne işler yaptım, anlatsam inanmazsınız. Çok güçlü ve hassas bir tornaydı. Özlüyorum kendisini. :)

 
Torna diyince sonu yok ben sieg C0 ile başladım sieg c2 c3 ve derken jetco jml 2305. Şimdi jml 2305 bile yetmiyor optimum d320 almayı planlıyorum. Şimdi kısaca şurdan başlayayım. Tornada en önemli konu devir ayarı, bahsettiğiniz iki makinede kayış kasnak sistemi ile devir ayarlanır. Zira büyük çaplı parçada düşük devir kullanmak lazım, düşük çaplı parçada yüksek devir kullanmak lazım. Bu her devir aralığında makineyi durdurup arka kapağı açıp kasnaklardaki kayışın yerini değiştirmek gerekiyor. Sizi bilmem ama böyle bir durum beni deli ediyor. Jetco jml 2305 i de alıralmaz hiç çalıştırmadan bir tane koşu bandı motoru ve kontrol kartı alıp makineyi 100-1700 rpm arası potansiyometre ile kontrol edebilir hale getirdim. Kullanılan motor 1.75 kw dc motor olduğu için düşük devirlerde bile çok güçlü. İlk alacağınız makinede bu konu çok önemli. 2. Olarak ilk seferde ne kadar büyük makine alabilirseniz o kadar büyüğünü alın. Yer sıkıntım yok demişsiniz ama bahsettiğiniz makineler bayağı bir gürültülü çalışır bunuda göz ardı etmeyin. Alacağınız makineler hem metrik hem imperial diş çekebilir ama her diş çekmek için farklı dişlileri takmanız lazım, bu gurup makinelerde hepsi böyle yapacak birşey yok. Aslında tam norton bir dişli kutusu bile yapmayı düşünmedim değil. Makine ne kadar ağır ve sağlam olursa o kadar yüklenebilirsiniz c3 ile 1 saatte bitecek iş c6 ile yarımsaatte bile biter. Alacağım makine ile herşey üretmeye uğraşırım demişsiniz. O zaman aksesur seçeneği bol olan jetco jml 2305 i es geçmeyin. Sabit ve hareketli yatak, 4 ayaklı kepenkli ayna, plate ayna vs. Hem fiyatı uygun hemde aksesuar bol.
 
Zamanında ben de 240x500G yi çok araştırmıştım. Fener mili çapı 26mm idi (Aynı kategorideki Sieg'de fener mili çapı 20mm). Ama şimdi bunun yeni revizyonlarına bakıyorum da (TU2406), fener mili çapını 21mm ye düşürmüşler! Fener mili 26mm olan bir 240x500G bulursanız bence onu tercih edin. Fener mili çapı bir tornanın en kıymetli özelliklerinden biridir.

Büyük torna kullandıysanız, şu aşağıdaki özellikler bu küçük tornalarda yok, bunu da gözönünde bulundurmak lazım:

- çok düşük devirlere inemiyorlar.
- sol diş çekmek için özel bir dişliyi ya satın almak gerekiyor yada yaptırmak gerekiyor.
- Dikine otomatik ilerleme yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,431
Mesajlar
917,548
Kullanıcılar
450,352
Son üye
ak1nu

Yeni konular

Geri
Üst