Topraklama hakkında tüm sorularınız için kaynak

Bigpasha

Üye
Katılım
7 Şub 2010
Mesajlar
294
Puanları
0
Topraklama hakkında tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir kaynak;

Hazırlayan: Y.Müh.İsa ILISU
 

Ekli dosyalar

  • topraklama.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 17
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
teşekkür ederim bigpasha..gerçekten çok yararlı bilgiler var içinde..emeğine sağlık..iyi çalışmalar..:))
 

Bu konuda verilebilinecek en net bilgi budur arkadaşım(o konu altında bu mesajım mevcut). Topraklama hattı olmayan evde K.A.K.R kullanılır yorumum aşağıda;
Kaçak akıma kapılma 2 şekilde gerçekleşir 1)Direk temas 2)Endirek temas
Endirek temas:Yapıda topraklama yoksa cihaz gövdeye kaçak veriyorsa bu zemine sızıntı akımlarıyla yayılarak kaçak akım rölesini açtırır. Cihaz gövdesinin zemine izolasyonu iyiyse o zamanda direk temas durumu gerçekleşir.
Direk temas:Cihaz gövdesine kaçak veriyorsa ve zemine olan izolasyon iyiyse cihaz gövdesindesine temas eden kişi gövde gerilimine maruz kalır vücuttan geçen akım 30mA'e ulaştığı an K.A.K.R açma yapar ve hayati risk ortadan kalkar.
Bu kadar açıklamadan sonra şunuda özellikle belirtmek isterim teknik eleman riski minimuma indirir ve yönetmelikleri uygular. Topraklama mutlaka yapılmalıdır ve periyodik olarak kontrol edilmelidir. Ancak topraklamam yok kaçak akım rölesi işlev görmez yada kullanılamaz demek doğru bir açıklama değildir...
 
Sn Bigpasha,
Her ne kadar İsa Hoca'nın kitabı bazı konuları aydınlatmışsa da yinede yeterli değil kanımca. (Kitap elimde mevcut ve inceledim)
Piyasa da her kafadan bir ses çıkıyor topraklama ile ilgili.
EMO bile topraklama ölçümü yaparken sadece topraklama direncini ölçerek işin içinden çıkıyor. Madem ki dokunma gerilimi diye bir sınır koyduk. Bu gerilimin uygunluğunu denetlemek adına bütün koruma gerektiren yüzeyler de, direnç ölçümü yapılıp, sistemin dokunma geriliminden düşük mü yüksek mi belirlenmesi gerekir. Ne yapılıyor? 5 ohm, 2 ohm'dan (vs.) düşük mü düşük.. Tamam ozaman denilip geçiliyor. Maalesef bir çok yer de de bu şekilde uygulanmakta. Dediğim durum meşakatli bir iş belki ama doğrusu bu.
 
Link açılmıyor. Hata veriyor. Şu aralar böyle bir bilgiye ihtiyacım var, forumdan ve dışarıdan biçok bilgi topladım lakin bunuda incelemek isterim.
 
iyi akşamlar topraklama ve paratoner tesisatı hakkında bilgiye ihtiyacım var yardım cı olursanız çok sevinirim iyi çalışmalar.
 
Tanıdık bir elektrikçi arkadaşın dükkanına gittim ve kar taktırmama gerek olmadığı çünkü kaçak olduğunda sigorta atacağını söyledi. Şimdi soruyorum size herkez değişik bir şey söylüyor (bence kar taktırmam gerekiyor ama...) ve bunları söyleyen insanlar işinin ehli yani tecrübeli kişiler fakat bi tanesi kar taktır derken diğeri gerek yok diyor.
 
YUKARDAKİ KAYNAKTA bu konu detaylı sekılde ele alınmıştır.Bi zahmet o kitabı okursanız gereklı cevabı bulursunuz.
 
YUKARDAKİ KAYNAKTA bu konu detaylı sekılde ele alınmıştır.Bi zahmet o kitabı okursanız gereklı cevabı bulursunuz.
YUKARIDA Kİ KAYNAK dosyasını pc 'ye indirdim ve inceledim fakat siz benim anlattığım konuyu anlamadınız zannediyorum ve tekrar açıklıyorum;
Ben bu konuyla ilgili çok yakın arkadaşlarımda dahil olmak üzere işinin eğli birçok kişi ile görüştüm ( çok yakın arkadaşım olduğunu belirtiyorum çünkü bunlar kar _yani kazanç_ amacı gütmeyen kişiler ) , ve bu görüştüğüm kişiler K.A.R. taktırmamı tavsiye eden de oldu K.A.R. taktırmamın gerekmediğini söyleyende oldu. Bu insanlar bu mesleğin eğitimini almış kişiler, ben değişik alternatifler sunulmasını anlayabiliyorum fakat aynı konu hakkında biri K.A.R. taktır mutlaka derken diğeri K.A.R. taktırmana gerek yok çünkü kaçak olduğunda sigorta atar diyebiliyor. Benim kafama takılan konu bu.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst