Toprak Hattinda Akim Var !!

zeum

Uzman Üye
Katılım
19 Nis 2007
Mesajlar
220
Puanları
201
Yaş
67
Hazır olarak gelmiş 250 kVA bir TRP A.G. panosu devreye alındığında,koruma topraklamasında 25 A. akım var diye telefonla bir arkadaşım yardım istedi.Panonun 400 A. Ana Kompakt şalteri dahil Tüm çıkışlarını açmasını söyledim. Pensampermetreden aynı değeri okuduğunu bildirdi. O.G. den ayırıcıyı aç bırak dedim.
Ertesi gün Panonun başına gidip kendi gözlerimlede gördüğümde olay doğru idi.Tüm kabloj bağlantılarını kontrol ettiğimizde;
A.G Panosunun Ana girişine bağlı ölçüye ait bölmede, Kombi sayacın 1 no.lu terminaline R fazına ait akım trafosunun s1 akım ucunun gelmesi gerekirken R fazının bağlandığı, 2 no.lu gerilim klemensinede akım trafosunun s1 akım ucunun bağlandığını gördüm. Sayaç terminalinden 1 ve 2 nolu uçlar yer değiştirilerek düzeltildi.
YORUM: Bu bir şanstır.Her zaman insana yardım etmez.Eğer Panonun Koruma topraklaması sağlıklı olsa idi panoda ne sayaç,ne akım trafosu,ne Kompakt şalter ne de NH kalırdı.Pano tarümar olurdu.Bazı arkadaşlarımız abartılı bulabilir.Nihayetinde sayaç bağlantıları 2,5 mm kablo ile yapıldığından kablo yanar,sayaç patlar arıza biter diyebilir.
O noktadaki faz-toprak kısa devresi oluşan ark'ın etkisi ile faz-faz kısa devresine dönüşüyor, O.G. den sigorta atasıya kadar baraların yanları bile arkla yarım oluyor.
Teknikadam_41 arkadaşımız bir konunun altında Akım trafo ve ölçünün Kompakt şalterden sonra olması gerektiğini resim koyarak belirtmişti.Bende Tedaş'ın yerel uygulamasını bilmek gerekir demiştim.
Sn.Teknikadam'41 in sunumu teknik olarak doğruydu.Teknik olarak bende öyle olmasına katılırım.(Bazı Tedaş bölgeleri Yönetim olarak bunu uyguluyor) Yorumun başında bahsettiğim pano o şekilde dizayn edilmiş olsaydı Kompakt açar arıza biterdi.Pano başında çalışan insan bir ay Dünyayı görememe ile karşılaşmazdı.Pano da elden çıkmazdı.
Ama Ülkemizde ne yazık ki mevzuat Tekniğin önünde yer alıyor.Teknik bir insan olarak Üzüldüğümde bu. Temennim , mevzuatın yazılırken Tekniğin ve insan hayatının öne alındığı günleri görmektir. Belki bizim için tren biraz kaçtı sayılır ama genç meslektaşlarımızın hayatı açısından bu konuda direnç göstermek gerekir.Yorum konum yaşadığım bir iş kazası ile ilgili anımdır. Paylaşmak istedim. Herkese saygılar..

Not:Bu paylaşımı S.Pürmüslünün kısa devre ile ilgili konusu altında yazmadım.Konu dağılmasın diye.Kısa devre olayı düşünülürken olaya çok geniş bakılmasının yararı açısından paylaşmak istedim.
 
pano niye patlar?
büyük güçlü akım trafolarının uçları açık bırakılırsa patladığını biliyorum.
buna benzer birşey mi olur?
 
Yorum içinde aktarmaya çalıştığım olay 400 KVA TRP A.G panosunda oldu.Faz sırasının kontrolunun sayaç terminalinden yapılması esnasında Faz Sıra göstergesi prop mandalının aktif sayacın 2 no.lu terminalinde yan yatması ile sayacın 1 ve 2 no.lu terminalinin kısa devresi.(sayaç ıskra-mekanik)
Akım trafoları konusundaki bilginin o şekilde bellekte kalması doğrudur.Ama çok kısa süreli açmalardada (üzerinden az akım geçmesi kaydıyla) pek bir mahsur oluşmamaktadır.
Sekonderi açık kalmış bir akım trafosunun, üzerinden geçen akımı sıfırlamadan kesinlikle kısa devre etmemek gerekir.

elek ' Alıntı:
pano niye patlar?
büyük güçlü akım trafolarının uçları açık bırakılırsa patladığını biliyorum.
buna benzer birşey mi olur?
 
teşekkürler zeum...
 
usta bahsettiğin kombi sayacın resmini veya bağlantı şemasını eklemen mümkünmü acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst