termik açma problemi

b a k u n

Üye
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
37
11 kw
22.6 A
380 V yıldız üçgen motorumuz var.
5-10 dakika arayla termik açıyor. pensampermetre ile yaptığım ölçümde faz başına yaklaşık 30A çektiğini gördüm. termik 25A ayar sahasında. bu motoru daha önce 3 kez sargıya gönderdim hep aynı hatayı verdi. motor mu öldü başka bir problem olabilir mi ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
çekilen akım çok fazla.daha öncede 3 kez sargıya gönderdim demişsiniz.motorun yaptığı görev nedir acaba(fan,pompavb..)motor gücü yanlış seçilmiş olabilir.tahrik ettiği sistemin gücü hesaplanarak daha büyük bir motor seçilmesi gerekebilir.mekanik zorlama sebebiyle aşırı akım olabilir.motorun kendi sorunu olabilir(rulman, yatak vb..).bana kalırsa en yüksek ihtimal motorun tahrik verdiği sistemde bir sorun var.ne amaçla kullanılan bir motor olduğunu yazarsan daha net yardımcı olabiliriz .kolay gelsin
 
Bu motor yıldız/üçgen olduguna göre , termik röle de üçgen kontaktörune monte edilmiş. Siz ölçümü nerden yapıyorsunuz. Gerçi nereden ölçerseniz ölçün çekılen akım fazla. Bazı olasıklar var, motor devrı fana göre değil herhangi şekılde yuksek devirli motor takılmış, fan kanat açıları ayarsız, açılar ayarlanıp, motor etıketinin az altında bir akım çekene kadar ayarlatılacaks. Klıma fan motoru odasının kapıları açık, veya bir yerlerden hava geliyor, hava debisi fazla...Bunlar ilk akla gelen, bobinajcı 3.sarışda da aynı hatayı yapmaz. Yalnız mumkunse, rotor üzerınden , çapından herhangi bir şekılde alınmısmı, sıncap kafesde deforma olma varmı bakdırınız.
 
motor sarılırken 0.5 veya 0.10 tel farkıyla sarılmissa motor normalden dahafarklı amper ceker sen zaten keni sordugun soruda cevabı saklı 30 amp cekiyo diyorsun uzerinde 25 amp termik var termik ne yapsın mecburen atacak yapacagın termiği büyült 36/40 termik tak 36 ya ayarla
 
motoru boşta çalıştırdım, yine 30 amper çekti.

termik röleyi yükselsem kablo kesitlerini de yükseltmem gerekecek sanırım ?
 
motoru boşta çalıştırdım, yine 30 amper çekti.

Sakınhaa,
burada yapacagın tek şey, eğer motor sarımından şüphelenıyorsan, denemek için kontrol edilmiş yeni bir motor takmak. Bobınjcınla görüş, cagır yerınde ıncelesin. Termiği b üyültsen ne olacak, bu sefer termık atmıyacak motor yıne yanacak.
 
sıfır motor getirip taktım yine yüksek akım çekti. sanırım birileri kasnak çapıyla uğraşmış. artık ben de damperi biraz kapattım şimdi 22 amper çekiyor, termik röle 25a ayar sahasında.

bir kaç gün inceleme yapacağım eğer birim burası sıcak derse mecburen ya kasnak çapını küçülteceğim ya da 20kw motor alıp takacağım. ona göre tekrar pano dizayn olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst