temel topraklaması olmayan binanın topraklanması

Fahri Bey,
korozyona sebep vereceği için mi Bakır-çelik tavsiye etmiyorsunuz..
o zaman galveniz şerit yerine bakır şerit kullanıp cu çubuğa irtibatlandırıyım.
hesap sonucu 80 metreden daha az mı çıkabilir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1-Farklı iki metalin birleştirilmesi halinde,birleşme noktasında ( farklı potansiye değerlerinde olmaları nedeniyle ),pil hadisesi
oluşur ve uzun zaman sonucunda mekanik korozyona uğrar.Bildiğiniz gibi,alüminyum hava hatlarında Al-Cu tabir ettiğimiz klemensler kullanılır.İlla kullanmak istiyorsanız,ya özel bağlantı elemanı veya özel EXOWELT kaynak kullanmalısınız.
2-Topraklama hesabı,toprağın özgüldirencine bağlı olarak yapılır.Kaçak akım şalterinin çalışailmesi için,çok düşük dirence ihtiyaç yoktur.Toprağınızın yapısınına göre yapılacak hesaba göre,80 metreden çok daha aşağıdaki bir ölçü ile ihtiyacınızın giderileceğine inanıyorum.
 
fahri bey ;
topraklı nemli toprak.. 80 metre dolaştırmak yerine 2 tane bakır çubuğa 20 metre arayla örgülü bakır iletken çekip irtibatlandırmak mantıklı geliyor bana...yaptıktan sonra toprklama yı ölçeriz, uygun gelmezse bi 20 metre mesafeye daha cu cubuk ilavesi yaparız .. sizce olur mu
 
20 metre aralığa gerek yok.Çubuk uzunluğunun 2 katı mesafe yeterlidir ( çubuğunuz 1,5 metre ise,ara-
lık 3 metre ).Aradaki kablo,bakır olmalıdır.Örgülü bakır yerine,som bakır kullanırsanız daha uygun olur.
 
dün akşam oturup hesaplama yaptım 80 metre 30x3,5 galvaniz şeritin 1 metre derinliğe gömülmesi koşuluyla toprak özgül direnciniz 250ohm/m için PE=3,58 ohm buldum. 4adet 10x1500 bakır çubukları uygun klamens ile şeride bağlarsanız bu sefer PE=2,17 ohm bulunuyor. ancak bu formüller bir çok dış etmenlere bağlı olarak değişir zaman geçtikçe direnç yükselmekte bunlarıda söylemekte yarar var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst