elektrik tesisatında ilginç bir durum topraklama sorunu

burakvara

Üye
Katılım
14 Şub 2013
Mesajlar
382
Puanları
6
Yaş
29
Konum
Adana
merhaba arkadaşlar şimdi durum baya bi karışık baştan sona bi anlatim durumu
şimdi ben 3. kata kendi tesisatımızı çektim 1 yıl oldu eve geçeli yeni yeni bugünlerde şohben taktım
evin tesisatını çekerken normal olarak piriz ve lamba sigortalarını ayrı ayrı çektim yani lamba ile prız sigortası farklı 3. katın topraklamasını 2. katın topraklaması ile aynı kaplodan topraklama çubuğına iniyor. 2. ve 3. katın enerjisi aynı kaçak akım koruma rölesinden enerji alıyor. yani ana sigorta tek. şimdi soruna gelelim ben 3. kata şohben aldım taktım ilk çalıştırdım. 3 veya 4 dakika çalıştı sonra kaçak akım koruma rölesi attı baktın neden atıyor diye şohbene şohbende sorun yok 3. katın ana topraklamasını ayırdık topraklamadan. şohbeni çalıştırdık kaçak akım koruma rölesi atmadı. cıhaz sorunsuz çalıştı. buraya kadar tamam. ana topraklamayı bağladık topraklama ile nötürde kısa devre varmı diye 3. katın prizinden toprak ile nötüre ölçü aletin kısa devre arama konumuna ayarlıyarak kısa devre varmı diye baktik tabi bakarken sigortaların hepsi enerjili yani sigorta kapalı değil baktık cihaz ötüyor ama kesikli kesikli hizli bir şekilde ötüyor. bu durumda ilk kısa devre var bir yerde bir temas var dedik ama sonra düşündükki ötmesinin sebebi bu bir enerji durumundada böyle kesikli öter diye biliyoruz sonra bu kaçak nereden geliyor diye evdeki tüm cihazları prizden çektik yine denedik yine ötüyor tek bir yer kalmış çamaşır makinası baktık onuda çektikki sorun ondaymış yani çektikten sonra yine aletle baktık ötmüyor alet. ben 3. kata aşağıdan yeni bir topraklama takak dedik aşağa kazığını çaktık kablosunu 3. kata çıkarttık bir prizi açıp topraklama kablosunu açıp bağladım anda kaçak akım koruma rölesi attı aynı zamanda diğer topraklama 2. katınkıne bağlıydı 2. katınkinden ayrıdık bağladık yine attı. niye atar diye düşünürken nötür hattı veya faz bir şekilde topraklamaya temas ediyor diye tahmin ettik yani öyle olursa yeni döşenen topraklamadan dolayı enerji toprağa akar ve K.A. KORUMA R. sini attırıyor. ve nerede temas var diye araken şöyle bir durum olur. 3. katın nötürünü çıkartıyoruz tesisata sadece faz veriyoruz ve bakıyoruz ki 3. katın tüm prizlerinde toprak hattında enerji görünüyor kontrol kalemi ile bakınca - sonra nasıl oluyorda topraklama da enerji olduğu halde daha önce 1 yıl kullandığımız halde kaçak akım rölesi atmadı sonra bu haldeyken nötürü bağlayınca 3. kattaki topraklardaki enerjiler yok oldu kontrol kalemiye bakınca görünmüyor. budurum nasıl oluyor çözemedim.
ikinci çözemediğim olay ise şu şimdi aşağıdan 3. katım sadece nötürünü çıkarmıştık ya sadece faz vermiştik yukarıdan sigorta kutusundan tüm sigortalarını indirdik baktık prizdeki topraklamada enerji yok sonra sigortaları teker teker kaldırdık hangisinde diye 1. sini kaldırdık tüm topraklamalarda enerji geldi yani faz görüldü kontrolkalemi ile baktıgımızda ölçü aleti ile baktığımızda da topraklama ile yeni çektiğim topraklamayı ölçtüm 220 volt enerji gölülüyor. toprakla nötür ilede 220 volt görülüyor. sonra ana hattaki topraklamadaki topraklama topluluğunu ayırdım birbirinden kablolarını 5 tanesisni falan 4 tanesi de buatta bağlıydı onları ayıramadım - sigortaları teker teker yeniden kaldırdım baktım bu sefer 1. sigortada sadece 1 tane toprak kablosun da enerji var tüm sigortalar inikken 6. sigortayı kardırdım prizdeki topraklamaların hepsinde enerji görüldü bu durum nasıl oluyor anlamadım cevaplar için teşekkurler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sana bir sorum olacak? Sofbeni kullanmadiginda KAR atiyor mu? Eger atmiyorsa yazinizdan atmiyor anliyorum sofbenin rezistansi isindigi anda govdeye kacak veriyor KAR atiyor. Rezistansi bostayken olcu aletiyle govdesi ile uclari arasini olcerseniz kisa devre veya omaj gormeyebilirsiniz bu sizi yaniltmasin isindiginda govdeye kacak veriyordur. Ben bunu tost makinesinde camasir makinesinde ve sofbende gordum.
 
Son düzenleme:
Sana bir sorum olacak? Sofbeni kullanmadiginda KAR atiyor mu? Eger atmiyorsa yazinizdan atmiyor anliyorum sofbenin rezistansi isindigi anda govdeye kacak veriyor KAR atiyor. Rezistansi bostayken olcu aletiyle govdesi ile uclari arasini olcerseniz kisa devre veya omaj gormeyebilirsiniz bu sizi yaniltmasin isindiginda govdeye kacak veriyordur. Ben bunu tost makinesinde camasir makinesinde ve sofbende gordum.
Şohbeni kullanmadığımız da kar atmıyor
 
çok anlamadım kardeş ama :))
1- katların kaçak akımlarını ayır. Zira her cihazın bir artık akım değeri olur. 30 mA lik bir kA rölesine çok fazla cihaz bağlanırsa arıza olmadan da attırabilir. Mümkünse sadece katları değil mutfak için de ayrı kaçak akım rölesi kullan.
2-Notr hatası olabilir. notrün bağlantılarını kontrol et, gevşeklik olabilir.Notrde kopma olursa notr toprak arasında 220 V görürsün.
3-Eğer toprak hattında bir kopma varsa(toprağa ulaşmıyorsa) kontrol kalemi ile baktığında toprak hattında enerji var gösterir. Direk temas olmasa bile manyetik etkilenme ile toprak iletkeninde gerilim indüklenir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,559
Kullanıcılar
449,917
Son üye
kasva1965

Yeni konular

Geri
Üst