Su Soğutmalı Chiller Hakkında

Yok ,kendi adıma ne kusuru estağfirullah.Ben yine de basınçlı havanın neden pahalı olduğunu anlamadım.
Tamam kompresörler elektrik harcıyor.Maliyeti var da.Yani biz işletmede bol keseden kullanıyoruz.Sizde öyle bir kısıtlama ya da sıkıntı mı var diye merak ettim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Aslında tam konuya değindin. Fabrikada basınçlı hava kullanımlarını ne kadar minimize edersem o kadar kar edeceğiz. Bilindiği gibi basınçlı hava üretimi için boru tesisatı,tanklar, kurutucular ve yüksek güce sahip kompresörler kullanılmakta. Yani elektrikten ürettiğimiz havayı içine taşımayı da katarak istenilen yerlere uygun basınçta (genelde 6 bar) ulaştırmaya çalışıyoruz. Yani özetle ilk kurulum maliyetini kafanızda canlandırın. Hadi bu ihtiyaçtan kurulması gereken bir departman.
Fakat kaçaklarımızdan ve bilinçsiz kullanımlarımızdan dolayı ilk kurulumumuza ilave kompresörler alamamız gerekebilir. Ya da basıncın yetersiz geldiği yerleri geçici olarak kullanmamamız.İşin özü her amacı dışında kullanılan basınçlı hava ekstra masraftır.
Örneğin 3 mm çapında bir deliğimiz var ve biz bu deliği 1 yıl sonra farkedip kapatıyoruz. O deliğin bbir boyunca ize maliyeti 1200 Eurodur. (Hesaplama detayları istenirse temin edebilirim) Artan elektrik fiyatlarını göz önünüze alırsak belki de % 40-50 oranın da artmıştır.
Umarım anlatabilmişimdir.
 
Ben olaya kar açısından pek bakmam da,belki elektrik ısrafı açısından bakarım.Peki o chillerin markasını da bir ara yazarsanız sevinirim.Muhtemelen servis ücreti 400-500 dolar olan bir firmaya aittir.O kondanseri kurutmadan kullanırsanız ve zamanla çürürse,o firmanın sizden alacağı kondanser ve işçilik maliyeti çok fazla olacaktır.Sizi anlıyorum,çok güzel ve iyi niyetli düşünüyorsunuz.Ama bence bir şeyi gerektiği zaman da kullanın( tabii mesajınızda mecbur kullanıyoruz yazmışsınız)
İşverenler ya da endüstri mühendisleri hep böyle şeyleri hesaplıyor.Bir de böyle şeyleri hesaplarken ki firmaya olan masraflarını hesaplasalar bence çok iyi olacak.Bir iş için 5 saat toplantı yapılıyor. kuruşluk bir iş .Halbuki bir uzmana sorsalar çözülecek.
Neyse ya konumuzla ne alakası var.Birden aklıma yaşanmış kötü deneyimler geldi.Madem yazdım dursun :D
Kusura bakmayınız ...
 
Mustafa arkadaşım dediğin gibi delta T ısı farkı delta P basınç farkı.Bu değerler bir soğutma grubunda nekadar normal değerlerde olursa okadarda verimli bir şekilde çalışır.
İkinci sorduğunuz pompompa kitleme dediğim bilindiği gibi su akış kontrollerini flow sviçlerle yapmaktayız.Bu swiçlerdeki herhengi bir arıza durumunda (kontaklarının yapışması,kuyruğunun takılı kalması vs.)su akışının olmamasına rağmen sistem çalışmasına devam etmekte ve bazı arızalara yol açmaktadır.Bu nedenle buna ek ve seri olarak Pompa kontaktörünün NO kontağından ayrıca seri bir bağlantı yapılarak pompanın devreye girmeden sistemin çalışması engellenir.Bu bağlantının her iki pompa içinde (Chiller ve kule pompaları) yapılmasında fayda vardır.
Chiller grubununda açılımına gelince su soğutma grubu olarak tanımlayabiliriz.Kondenseri su ile soğutulan gruba Su soğutmalı Su soğutma grubu,Kondenseri hava ile soğutulan grubada Hava soğutmalı Su soğutma grubu denmektedir.Bunu açıklamakta fayda var diye düşündün çünkü anlatılan konularda sanki chiller grubu sadece su soğutma kulesinden oluşmuş ve ağırlıklı olarak onun bakımları ile ilgili yorumlar getirmişiz.Herkese kolay gelsin arkadaşlar.
 
Pompa kilitleme denince aklıma acaba mekanik bir şey mi var dedimdi.
Kule fana da bu seri korumayı uygulamak fikrinize katılmıyorum.Su pompası için zaten olmazsa olmaz denilebilecek bir uygulama.kule fana neden katılmıyorum?Çünkü kondanser henüz soğukken kulefan pompalarının çalıştırılması,zaten soğuk olan kondanserin hepten soğumasına neden olur.Bu durumda istediğimiz kondanser basıncını elde edemeyiz.Ve chillerin soğutma verimini düşürürüz.Hatta kondanserin lüzumsuz soğutulması da super heat değerini etkiler ve superheat koruması varsa,koruma verebilir.Yoksa verimsiz çalışır.
Zaten kulefan ve pompaların normalde kule termostası vasıtasıyla devreye girip çıkması gerkmektedir.Zaten dikkat ederseniz hava soğutmalı chiller ya da klimalarda da,dış ünite hemen devreye girmez,gaz basıncı artınca devreye girer.Görmedim ama sanırım dış ünitesi frekans konvertörü sürülen tipler de var.
Hep su soğutmalı chillerden bahsetme sebebimiz ise,hava soğutmalı chiller olduğunu bilmediğimizden değil de,konuyu açan arkadaşımızın su soğutmalı chiller BAKIMI (yani tesisin kurulması ,tesisatı falan değil) sormasından kaynaklanıyor.Sizin de bu konudaki tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel oldu.İnternette chillerler hakkında bu kadar detaylı bilgi bulmak zor.Güzel bir bilgi bankası oluyor.
(not: ben chiller arızasından 2 ay chillerin başında nöbet tuuttuktan sonra,ben kompanzasyon panosunda 6 ay uğraştıktan sonra,bu ve benzeri konularda tırım tırım tırmalayıp,olmayan yerlerde servislere bizim gibi insanlar için servet değerinde paralar akıttıktan sonra,internette bu bilgilerin yayınlanmış olması da,benim her zaman bahsettiğim talihsizliğim değil de nedir :) )
 
Gaz soğutmalı sulu soğutucuda daha önceki yazımda belirtmediğim, bakıma ilave olarak şunu eklemekte fayda var.Alçak ve yüksek basınç prosestatlarının muhakkak faal durumda olması gerekiyor. Kontağı köprülenmiş şekilde bazen malzeme eksikliğinden dolayı kullananlar oluyordur. Kompresör maliyetlerinin 2000-3000 YTL arasında olduğunu düşünürsek koruma ekipmanlarımıza dikkat etmemiz gerektiği aşikar olacaktır.
 
Selam arkadaşlar ben bır kamu kurulusunda klıma teknıkerı olarak gorev yapmaktayım.Benım de ıkı tane 72000 kcal/h lık york marka su lu sıstem klıma bakımlarım var.En son yaptığım bakımlarda kondanserı sıslemek zorunda kaldık.Çünkü daha oncesınden yeterlı duzeyde kondenser kireç temizliği yapılmadığı için asit temizliği yeterli düzeyde temizleyemiyor.Onun için asit temizliğini cok iyi yapmanız lazım.Ve dah sonrasında bu sıstemde ıkı adet su pompası olması lazım birisi giriş birisi çıkış pompasıdır.Bu iki pompanın hemen çıkıslarında ve girişlerınde ıkı adet filtre var onlarında mutlaka temızlenmesı lazım daha sonrasında flow swiç ı asitle temizlemek ve gerekirese içindeki plaka yenısıyle degıstırılmelı.sıstem uzerınde otomatık hava alma pürjörlei varsa onlar kontrol edılmelı.Bu işlemler bittikten sonra cihazınız hazır hale gelmiş olur.Kusura bakmayın ben kısa olarak yazdım zaten diğer arkadaşlar gerektiği kadar bilgi vermiş onların yazmadıkları bikaç noktayı yazdım ben kolay gelsin.....
 
Mustafa hocam kule fanıyla ilgili yorumunuza katılıyorum.Ben fan kitleme gibi birşeyden söz etmemiştim ama genede söylediğiniz termostat kontrolü ve frekans kontrollü kuleler çoğu sistemde uygulanmakta ve faydalı olmaktadır.Dediğiniz gibi internet ortamında bu tip bilgilerin paylaşılması gerçekten çok güzel.Görüyorumki herkes tecrübelerini paylaşma anlayışı içinde.Ben zeybek26 arkadaşımızın belirtiği emniyetler konusundada bir iki birşey söylemek istiyorum.Arkadaşımız önemli bir konuya değinmiş.Bazı arızalarına müdahale ettiğim gruplarda bende görüyorumki bu işten anlayan veya anlamayan,sadece çalışsında paramı alıp gideyim diyen bazı kişiler bırakın grubun zarar görmesini,aynı zamanda insan hayatıylada oynuyorlar.Arızasına müdahele için gittiğim bir rooftop klima cihazının en önemli emniyetlerinden biri olan yüksek basınç prosestatı köprülenmiş ve cihaz ne yüksek basınçtan,ne aşırı akımdan,nede aşırı ısı emniyetinden devre dışı kalmayarak çalışmaya devam etmiş.Sonuç olarak gördüğüm manzarayı heralde uzun yıllar birdaha göremem.Basma hattı borusu ve kondensere bağlı olan kollektör komple patlayarak cihazın içersindeki saç kapakları yomultmuş ve elektrik panosuna ağır hasar vermişti.İnsan düşünüyor 60-70 tane boruya kaynaklı kollektör nasıl olurda sanki kaynakla muntazam şekilde sökülerek yerinden çıkıp okadar zarara yol açsın.O anda yanında ben veya başkasıda olabilirdi.Yani kısacası temennim herkezin bu konuda duyarlı ve dürüst olmasıdır.İyi çalışmalar.
 
emniyet valfi yok muymuş?Aşırı basınçta gazı tahliye eden.Benim yanımda bir tane büyük kanal tipi klima açtı.1-2 kere de büyük chiller açtı.Demek patlasa yanmışmışım !!!
 
Valla hocam çoğu cihazda emniyet valfleri bulunmuyor.Anlattığım cihazdada yoktu açıkçası.Daha öncede chiller grubunda kompresör üst kapağının patladıktan sonraki halinide görmüştüm.Sonuçta Bakım esnasında kontrol edilecek öncelikli, emniyet ekipmanları diye düşünüyorum.Bu makinaların nezaman ne yapacağı belli olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst