statik ve temp değişkenler hakkında yardım

kesimal

Üye
Katılım
12 Tem 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar merhaba ben statik değişkenlerle geçici yani temp değişkenleri arasında kullanım açısından nasıl bir fark var hangi durumda statik hangi durumda geçici değişken ataması yapıyoruz...
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Statik(stat) değişkenler sadece FB 'lerde olur. Temp değişkenler FB, FC, OB lerdede olur. Statik değişkenler, FB kendine has DB içinde(Instance DB) içerisinde saklanır. Eğer program yazarken sadece bir değişken olsun bu değişken sadece ilgili FB tarafından değiştirilebilsin ihtiyacı doğmuşssa ozaman kullanılır.
Örneğin bir totalizer programı yazılacaksa, toplam değer bu stat değişkeni içerisinde tutulması zorunludur, stat içerisinde tutulmazsa bu değer bozulur. Yani kısaca; program yazarken cyclic interruptun her döngüsünde değişkenin eski değerini kullanacaksan stat değişken kullanmak gerekli. Bilmem anlatabildimmi.
 
flimbo ya ek olarak FB üzerinde stat kullanırsanız oluşturduğunuz DB a düşer ama temp tarafında tanımlanan değişkenler sadece network üzerinde çalışır DB de bulunmaz ve network dışından ulaşılamaz.
 
STAT altındaki değişkenler, datalar data bloğa yazılır ve başka bloklarda vs. kullanılabilir.
TEMP değişkeni ise sadece kullanıldığı blok içerisinde iken aldığı değeri korur ve bloktan çıkıldığında TEMP datasının değeri kaybolur. Kabaca TEMP e atadığın değeri başka blokta kullanamazsın...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,244
Mesajlar
916,134
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst