stajerim ama sekreterlik yapıyorum

Katılım
11 Eki 2010
Mesajlar
31
Puanları
1
merhaba arkadaşlar ben açıktan elektrik elektronik bölümünde okuyorum lise sondayım. baba mesleği olduğu için boş zamanlarda babamla demir doğrama da çalışıyorum köylü çocugu ve iş yapmayı sevdiğim için diksiyonum iyi değil bana iyi bir sekreter olabilmem için neler yapmalıyım telefonundan müşteriyle konuşmasına kadar hepsi hakkında bilgilerinizi bekliyorum
 
Merhaba.

Diksiyonunuzun iyileşmesi için ;

1.Radyo ve tv'lerdeki açık oturumları,tartışma programlarını,özellikle İstanbul Türkçesi'ne bağlı kalarak,Türkiye'nin belirli bölgelerinin karekteristik olan,bölgelere özel şive,ağız farklarının yansıtılmadığı,yalnızca İstanbul merkezli yapılan en ideal Türkçe bazında tv,radyo,medya kanallarını,İstanbul Türkçesiyle yapılan her türlü yorum,yarışma,haber kanallarını izlemeniz,iyi ve ideal bir sekreter konuşmasına zemin hazırlayacaktır.Dinleme yoluyla insan konuşma diksiyonunu her zaman büyük ölçüde arttırabilir.

2.Boş zamanlarınızda elinize ne geçerse okuyun.İçeriği kısa hikayeler,internette hoşunuza giden kısa makaleler,yorumlar göz ucuyla değil,içinizden dikte yapılarak,tekrarlanarak konuşma,hitap şekli,kültürü,insanlarla ilk sıcak temasta,diyalogda söylenebilecek en uygun nezaket sözlerinde,vb. konularda iyi bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

3.Öz Türkçe'yle çok iyi bir çevirisi yapılmış dış kaynaklı veya yerli DVD;Blue Ray;Vcd gibi teknolojileri kullanarak sinema filmi izleyin,filmdeki kahramanların yerine sanki siz konuşuyormuşunuz gibi içinizden dikteler oluştrup tekrarlayın,hatta bazı güzel kalıpları ezberlemeye çalışın.

4.Boş kaldıkça roman,kitap,teknik döküman,vb. okumayı devamlı sürdürün.Okuduklarınızn özetini en kısa ve en iyi cümleler kullanarak yapmaya çalışın,yapamıyorsanız metni yeni baştan alıp okuyun.

5.Arkadaş gruplarında da,İstanbul Türkçesini yine baz alıp, düzgün konuşma ve tartışma ortamının kendiliğinden yaratılmasını sağlamaya çalışın.Kendinizi en kısa ve en etkili sözcük,kelimelerle ifade etmeye çalışın.Kendi aranızda da,aileniz içinde de, her zaman en doğru Öz Türkçe'yi kullanarak konuşmaya dikkat gösterin.

6.Bir yabancı dili öğrenmek,güzel konuşmak ve güzel yazmak,iyi dikte yapabilmek,ayni bir bisiklete yeni binmeyi öğrenebilmek gibidir.Bir kere öğrenirseniz,gittikçe üzerine basamak yapıp çıkarak yükselebilirsiniz,bunu yapabilirsiniz,ama asla pes etmeyin ve doğru konuşmak,diksiyonunuzu geliştirmek için sürekli bir gayret içerisinde olmaya çalışın.

Kolay gelsin.
 
Çok güzel ve faydalı bir konu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst