Solar panel için hesaplamalarım doğrumu

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba arkadaşlar 170watt solar panelim var fakat tam anlamıyla akülerime ne kadar Watt verdiğini şu şekilde hesapladım doğrumudur acaba
Kullandığım solar şarj cihazı pwm denilen cihaz ve bu cihaz güneş panelinden gelen voltajı regüle edip o şekilde akülere uyguluyor yani güneş paneli maksimum akımıda verse bi ir kayıp yaşanıyor
Güneş panelim maksimum güçü 20volt 9amper buna göre şu şekilde hesaplıyorum

Şarj cihazım aküye 13.8 volt la şarj ediyor buna göre 20-13.8 = 6.2 volt bu voltaj şarj cihazında harcanıyor yani maks verimde 6.2volt x 9amper = 55watt akülere uygulanmıyor ve solar şarj cihazımda harcanıyor ve 13.8 volt x 9 = 124watt akülerime uygulanıyor doğru bir hesaplamamı acaba.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Diger arkadaşlarında yorumunu bekliyorum.Bana göre yukarıdaki hesap pek dogru gözükmüyor.Bu hesaba göre düşük voltaja dönüştürme anında aradaki voltaj farkının tamamının kayıp enerji olması gerekir.Eeee o zaman elektronik devrelerin fonksiyonu nerede kaldı.Bu mantıga göre kayıp enerjinin tamamının ısı olarak atılması gerekir.
Swichmoth power suply lerde ac voltaj dc ye cevrilip ardından devre vasıtası ile tekrar düşük voltaj dc ye çevriliyor ve pek bir ısınma olmuyor.
 
Hesaplamaniz lineer regulatorler için doğrudur. Ancak solar sistemde artık lineer teknikle sarj yapan regulator kalmadı.

Neden derseniz zaten düşük verimli solar panellerden elde ettiğimiz kısıtlı enerjiyi birde isi olarak harcamak mantikli değil.

Solar sistemlerde artık lineer regulator kullanılmıyor. Bir çok solar sarj devreleri PWM tekniği ile verimi daha arttırılmış sarj tekniği uygulanıyor.

Bir üst teknik MPPT tekniği.

Bu sistemlerin verimliliği ile ilgili bilgiye o sarj aletinin datasheet sayfasinda bulabilirsiniz. Çin mali yada klon ürünlerin bu bilgisine ulaşmak mümkün olmayabilir.
 
Akülere uyguladığınız doğru ama arta kalan miktar cihaz üzerinde ısıya dönüşüyor şeklinde değilde panel üzerinden hiç çekilmiyor gibi düşünün. Mppt cihazlarsa o arta kalan kısmıda kullanabiliyor.
 
Benim bildiklerim dahilinde düşüncem şöyle;

İki çeşit solar şarj cihazı var biri PWM (Pulse Width Modulation-Darbe Genişliği Modülasyonu) diğeri MPPT (Maximum Power Point Ttracking-Maksimum Güç Noktası İzleme).

Genel hatlarıyla V1*A1-Kayıp güç=V2*A2 => yani giren güç kayıp hesaba katılmasa çıkan güce eşittir. Ya da güçten dolayı, volt azalırsa akım artar. Dolaysıyla PWM algoritmasında/tekniğinde panelden gelen gerilim akü gerilimine düşürülse bile sunulan akım/güç yeterince tatmin edecektir. Panel gücünü sonuna kadar kullanmak istenirse o zaman MPPT tipte bir solar şarj cihazı almak gerekir. Bazen ilave bir panel almak MPPT şarj cihazından ekonomik olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,210
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Geri
Üst