Siemens servo ve sürücü hakkında..

duality

Üye
Katılım
8 Ağu 2012
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba;
Bir süre önce siemens s7-1200 programlamaya başladım.Servo motor uygulaması yapmak istiyorum.Siemens servo ve sürücü kullanmak istiyorum.Forumdaki servo motor ile ilgili neredeyse bütün başlıkları okudum.Fakat bir kaç noktayı anlayamadım.Bir servo motoru sürebilmem için almam gerekenler nelerdir.Line modül,power modül,control unit,motor modül kafamı karıştıran bunlar.S120 bana gayet yeterli oluyor gibi.Ancak onun yanında yukardaki modüllerden de almam gerekiyor mu?Yoksa sadace bir adet s120 alsam bir adet motor alsam s7-1200 ile o motoru sürebilir miyim?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Siemens sürücülerin bir çok parçası ayrı ayrı satılır (Modülerlikten dolayı). Size en uygun ihtiyacı ürünü satan firma ile birlikte belirleyebilirsiniz. S7-1200 için pozisyonlama modülleri yoktur. Sürücüyü PTO (Pulse train output) modunda sürebilirsiniz ya da Profinet Master olarak sürücüyü kontrol edebilmeniz mümkün.
Detaylı bilgi aşağıda.
S7-1200 Motion Control V11 SP2 - Siemens Industry Online Support - Technical Forum (Guest)
 
Teşekkürler Fluke;

Dediğiniz gibi ürünü satan firma ile görüştüm.Bir adet pm340 güç modülü+cu305 kontrol ünitesi almamın yeterli olduğunu söylediler.Cu305'i DP olanından alıcam.S7 1200 için de bir adet rs485 haberleşme modülü almam gerekiyor o yüzden.Şimdi sormam istediğim bir soru daha var.Sürücüleri rs485 üzerinden süreceğim için yinede PTO'yu kullanacak mıyım.s7 1200 de bildiğim kadarıyla 2 adet PTO çıkışı var.Ama benim sistemimde ileride 4 adet motor olacak.
 
Neden illa S7-1200?

Bu arada RS485 değil Profibus modülü alacaksınız. İkisi farklı şeyler.

Profibus ile sürmek için S7-1200 e bir de CM1243-5 DP master modülü alacaksınız. Bunun yerine daha uygun olarak Compact CPU serisinden bir S7-300 alabilirdiniz? Eğer Profibus ile sürerseniz elbette PTO kullanmayacaksınız. Ama ben maliyet ve avantaj yönünden S7-300'ü şiddetle öneriyorum. Çünkü S7-1200 ile ilerleyen dönemlerde hafıza problemleri yaşayacaksınız. Çünkü servo sürmek meşakatli iştir. Bir sürü DB ve fonksiyon yazılması deklare edilmesi gerekir. Bence seçiminizi iyi yapın.
 
S7 1200 olması şart değil aslında.S7 300'de kullanabilirim.Ama ondan önce netleştirmem gereken başka noktalar var.Dediğim gibi sistemde 4 tane servo motor olacak.Kontrol ünitesi ile ilgili anlayamadığım yerler var.Anladığım kadarıyla cu305 ve cu310 ile single axis,cu320 ile multi axis kontrol yapabiliyoruz.Yani yanlış anlamadıysam tek cu320 ile birkaç tane power modül kontrol edebiliyorum.Cu320 kullanmak mı daha mantıklı.Cu320 kullanırsam multi axis için power moduller haricinde başka birşeye ihtiyacım olur mu?
 
Açıkcası ben Servo konusunda Siemens'i tercih etmiyorum ve sorduğunuz sorulara gelince Sinamics ile hiç uygulama yapmadım fiyatlar dolayısıyla. Bilen arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Profibus konusunda hemfikirseniz maliyet ve verimlilik yönünden Schnedier servo motoru öneririm. Lexium 32 moduler sürücü profibus kartı ve BMH serisinden herhangi torkta bir motor iş görür. Diğerlerine göre çok hızlı devreye alınır ve gayet basittir. SoMove adlı bir yazılımla, motoru tanıtırsınız parametreleri girersiniz, OpenPLC for S7 bloklarıyla da PLC tarafını ayarlarsınız herşey biter. Siemens'den %40 daha ucuza çözersiniz.
 
Öncelikle tekrar teşekkürler Fluke;

Yani Schneider motor ve sürücü ile Siemens plc'yi birlikte kullanabilir miyim?Bunun gibi Siemens plc ile birlikte sorun yaşamadan kullanabileceğim hangi marka servo ve sürücü mevcuttur acaba.Bir de Openplc for S7'yi biraz açabilir misiniz tam olarak kullanımı nasıl oluyor?
 
Elbette kullanabilirsin. Schneider gayet iyidir.

Bunun için sadece Lexium32 Moduler sürücü
Profibus Kartı
Profibus Kablosu
Servo Motor
Encoder Kablosu
Servo Güç kablosu
USB-RS485 dönüştürücü adaptörü (Sürücüye SoMove ile bağlanmak için Schneider'dan alınacak.)

İnternetten ücretsiz SoMoveLite yazılımı
İnternetten Ücretsiz OpenPLC Library for S7 kütüphanesini indirmen yeterli. İçinden zaten örnek bir proje çıkacak onu inceleyerek başlayabilirsin.


OpenPLC blokları S7 için Schneider'ın yazdığı bloklar. Bu blokları PLC programına dahil ediyorsunuz. Bir kaç ayar yapıyorsunuz, Sürücü adresi, I/O aralıkları gibi vs. Sonrasında Power Bloğu var servoyu aktif ediyor. Move Absolute bloğu var istediğiniz pozisyona gidiyor. Move Relative var istediğiniz mm ya da cm kadar gidiyor. Home bloğu var servoyu referans yapıyor gibi.. Bunun gibi yüzlerce fonksiyon var. Sürücü olarak bu yüzden hiç Siemens kullanmadım. Kullanmayı da düşünmüyorum. Kablosuna ayrı para ver klemensine ayrı para ver yazılımına ayrı para ver bi de milyon tane parametre ile uğraş, o kadar zengin değilim ve o kadar zamanım yok.

Beckhoff'un var AX2000 Serisi.
Deltanın var.
Neredeyse bütün üreticilerde Profibus opsiyonu var. Ama bakmak lazım neyin nesidir.
 
Teşekkürler Fluke;

Verdiğin bilgiler gerçekten çok işime yaradı.Tekrar teşekkürler.
 
s7 300 ile servo sürmek deveye hendek atlatmak gibidir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,419
Mesajlar
917,484
Kullanıcılar
450,329
Son üye
tawfekalmstf
Geri
Üst