Servo Motorlar ile Koordinat Kontrolü

colban87

Üye
Katılım
23 Ağu 2007
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba,

Ben küçük bir robot yapmayı planlıyorum. Robot ta 5 adet servo motor olacak(güçleri 50w ila 150w arası), Bu servo motorları kendi yapmış olduğum Masaüstü uygulama ile kontrol etmek istiyorum. Burada koordinat kontrolü yapacam. Böyle bir sisteme en kolay uyum sağlayacak servo motor ve sürücüsü hangi marka olur, bu konuda tecrübesi olan arkadaş varmı?

Aynı zaman da şöylede olabilir. servo motor veya sürücüleri programlamak için şirketlerin kendi yazılımları var(ör: Simotion Scout, vb.), kendi yaptığım programla bu yazılımları ilişkilendirmek istiyorum. Bu tarz imkan suna bilen bir servo motor üreticisi tavsiye edebilir misiniz? Ucuz olması esas. :)

Kolay gelsin.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
100w servo ile 400w servo set arasında taiwan malı olarak 20-40$ fark var. 100W servo set 500$ dan 5 tane 2500$ eder. Buna pahalı olur diyorsan entegre servo motorlar var. Sürücü kartı motorun içinde, hem de ufaktırlar. Bir diğer seçenek ise model uçak ve arabalarda kullanılan motorları kullanman. Eğer pc den kumanda etmek istiyorsan sürücü kısmının line driver özelliğinin olması gerekir. Yazılım konusu geniş robotlar için yazılımlar var internette zaman geçirmen gerekiyor.

Kolay gelsin...
 
deltaylada plc kontrolünde servo sürebilirsin.Koordinatlarıda okuyup yazabilirsin deltaotomasyon.com sitesini incelemeni tavsiye ederim
 
Merhaba deniz77
Bahsetmiş olduğun Tayvan malı servo, entegre servo motorlar ve yazılımlardan örnek verebileceğin varmı?
Markası söyleyebilir misin?
Ben PC tabanlı yazılımı C# kaullnarak yazmayı planlıyorum, Sql Server olacak. Bahsettiğin yazılımlar benim isteğimi karşılaycak olursa onlarıda incelemek isterim.

Kadir1978 Deltaotomasyon.com sitsinide inceliyorum. tşk.

Kolay gelsin.
 
Servo drives
Nanotec'in PD4-N Plug & Drive motorları, sert ortam koşullarında da kullanılabilir. - Nanotec , Adım motoru - Plug & Drive motorları - Nanotec
AMKASMART IDT - Entegre Servo Tahrik zm - AMK Antriebs- und Steuerungstechnik
Electric servo-motor with integrated motion controller - max. 200 W - HSD

Taiwan malı servo set olarak Delta ve Teco kullanabilirsin. Yazılım ve kontrol işini pc'den yapıcağın için sürücüleri sürecek sinyalleri pc den çıkaracağın için direk süreceksen 5V seviyesinde line driver girişleri olan servo kullanman gerekir. Mesela Delta ve Teco buna müsahittir. Entegre servo motorlar için linkleri bir incele. Bunları bir ara otomasyon fuarında incelemiştim. 3-4 sene önceydi. Ufak 100W gücünde sürücüsü içinde servo motorlardı. Robotik & Elektronik - PC Kontroll Robot Kol (Devre emas ve asm kodu eklendi)
PC ile robot kolu kontrolü step motorlar c++ yazılım | Elektronik Devreler Projeler , Robot Kol - Otomasyon,Haber,News,Automation Turkey,Proses burda pic kullanılmış.
 
Öncelikle kontrol yazılımı konusunda karar kılmalısın yani servoları nasıl süreceksin.? eğer robotu interpolasyonsuz çalıştıracaksan PC'ye 1 adet rs-232/rs-485 çevirici takar içine pozisyonları yazabilirsin ama haberleşme hızı yetersiz olduğundan interpolasyonda zorlanırsın. Paralel porttanda sürmen zor olacak windows ortamında gerçek zaman sorunu yaşayacaksın çok güçlü bir pc kullanmak gerekecek. Tabi ben endüstriyel robotlar için söylüyorum bunu basit ev tipi yapacaksan RS-485 ilede olur Paralel portun pulse çıkışı ilede. Bunlar en ucuz seçenekler. Ama endüstriyel robot kolu yapacaksan Yüksek hızlı portu olan en (az 1 megabit) servo seçimi yap. pulse ile sürmek istersen 5 eksen çıkış veren bir plc seç C# ile haberleştirip pozisyon ve hızlarını yaz bu şekildede çözebilirsin. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Robot endüstriyel bir robot mu olacak yoksa eğitim amaçlı mı? kapasitesi kaç kg civarında olacak örneğin?
 
Endüstriyel olacak. Yaklaşık en büyük yükü 200 Kg olacak.
 
colban87 , "Ben küçük bir robot yapmayı planlıyorum." demişsiniz konuyu açmışsınız bizde yardımcı olmaya çalışmışız. En son "Endüstriyel olacak. Yaklaşık en büyük yükü 200 Kg olacak." demişsiniz. Bu çelişkili yazılardan anlaşılacağı üzere daha önce yazdıklarım geçersizdir. Yinede tavsiyem 200kg kaldırabilen robotu kendin yapacağına git kulanıcı dostu programlama software'i olan 2.el bir marka robot al daha az masraf yaparsın.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,269
Mesajlar
916,341
Kullanıcılar
450,089
Son üye
faysalokuyan

Yeni konular

Geri
Üst