Selim Ay Soru Cevaplar

İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
70-80 aralığı eklenmiştir. bilgilerinize...
 
Selim hoca efsanedir. Paylaşım için teşekkürler.
 
Hat empedansı ile ilgili bir soru vardı sanırım içlerinde . Bu konuyu anlatan minik bir makale çevirdim.


Hat Empedansı (Karakteristik Empedans)

Makalenin Orijinal Dili : Almanca
Çeviriyi Yapan : Mete ÇAKIR
Kaynak : http://brix.de/elektrik/leitungsimpedanz.html


Pek çok kişi hat empedansı örneğin 50 ohm denildiğinde bir hattın empedansı uzunluğu ile orantılıdır diye düşünerek şaşkınlık duyarlar. Bir de hattın reaktansı sistem frekansı ile orantılı diye düşündüklerinde acaba haksız sayılabilirler mi? İşte cevabı:
Tüm iletkenler ister eşeksenli yani koaksiyel olsun ister simetrik birim uzunluk başına bir miktar kapasitans (bu değeri c/l olarak isimlendiriyoruz )değerine sahip olup bu iletkenlerde bir sinyalin yayılma hızı belli bir büyüklükte olmaktadır (bu hızı v olarak isimlendiriyoruz).
Yüksüz bir iletim hattının iletken kısmı ile ekran kısmı arasına U gerilimi uygularsak bu U geriliminin yükselen cephesi iletken boyunca ilerleyecektir.Her bir t süresi içerisinde iletkenin l=v.t kadar uzunlukta bir parçası U gerilimi ile yüklenecektir. İletkenin bu uzunluğunun kapasitans değeri C= C/l*v*t büyüklüğünde olup yüklenmesi için C/l*v*t*U büyüklüğünde bir yüke gerek duyacaktır. Böylelikle C/l*v*U büyüklüğünde bir birim yükü (birim zamanda) iletkene aktarmış oluruz.
Dikkat edilirse en son bulduğumuz birim yük aslında bizim bu hattımınızın ucunu U geriliminde tutmamızı sağlayan akım değeridir ve bu akım U gerilim değeri ile orantılıdır.Bu orantı değeri yukarıdan anlaşılacağı üzere C/l*v büyüklüğünde olup, tam olarak bir empedans değerine karşılık gelir. Bu empedans değeri hattın karakteristik empedansı olarak adlandılır ve örneğin yukarıda belirtildiği gibi 50 ohm dediğimizde bu değer hattın karakteristik empedansı ya da hat empedansı olarak adlandılır.

Konu bütünlüğün dışına çıkmamak için şunu da belirtmek gerekir ki, bu hattın ucu açık bırakılırsa, akım artık akamayacağından bu durumu bir sinyal dalgasının yansımasına yol açacak ve aynı hızla bu iletken boyunu ters yönde kat edecektir. Bu iletkenin bir ucu kısa devre edildiğinde, gerilim artamayacağından yine yansıma olayı gerçekleşecektir. Bu iki aşırı uç durumun arasında hat empedansı değerinde bir empedans hattın ucuna yerleştirildiğinde bu uca ulaşan sinyalin yansımasını engelleyecek mahiyette olup bu dirence bu kullanım durumunda sonlandırıcı direnç adı verilmektedir.
 
yıllardır koskoca ülkede şu soruları tek tek cevap verip gençlerin hizmetine sunacak bir akademisyen yok mu, meslek odaları yok mu? selim ay hocam bari sen cevap ver.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,754
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst